Türkiye Çağdaş Fotoğrafının Öncüsü - Son Dakika
Güncel

Türkiye Çağdaş Fotoğrafının Öncüsü

Türkiye Çağdaş Fotoğrafının Öncüsü

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 20 Kasım- 15 Şubat tarihleri arasında yenilikçi çalışmalarıyla Türkiye'de fotoğrafa disiplinlerarası yaklaşımın öncüsü Şahin Kaygun'un en kapsamlı sergisini sunuyor.

21.11.2014 14:32  Güncelleme: 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Modern, fotoğrafa disiplinlerarası yaklaşımın ilk örneklerini veren
Şahin Kaygun'un en kapsamlı sergisini sunuyor

Şahin Kaygun sergisi, sanatçının fotoğraf üzerine deneysel müdahalelerde bulunduğu Polaroid çalışmalarından sinema alanındaki üretimlerine; fotoğraf ve resim arasındaki sınırı gitgide yakınlaştırdığı son dönemine kadar uzanıyor. Küratörlüğünü Sena Çakırkaya'nın üstlendiği, Şahin Kaygun'un 1978 - 1991 yıllarını arasında ürettiği 89 çalışmanın yer aldığı sergide, sanatçının çalışma pratiği ve fotoğraf serilerindeki teknik ve kavramsal dönüşümün izi sürülüyor.

Disiplinlerarası kavramının Türkiye'de henüz gündeme gelmediği 1980'li yıllardaki fotoğraf kültüründe resim, grafik, fotoğraf ve sinema gibi farklı alanları birbirine yakınlaştıran Şahin Kaygun, yaratıcılığın sınırsız olanaklarını kullanarak fotoğrafın tekniğine ilişkin yeni ve şaşırtıcı uygulamalar gerçekleştirdi. 1992 yılında 41 yaşında yaşamını yitiren Şahin Kaygun, çok yönlü, öncü ve yaratıcı kimliğiyle, hep kendini aşma kaygısıyla, çağdaş bir yorumla teknikler arasındaki sınırları zorlayarak titiz bir çalışma yöntemiyle yeni ve özgün bir sanat dilinin ifade olanakları araştırdı. Sanatçının arşivi üzerinde ayrıntılı bir çalışmanın ardından ortaya çıkan Şahin Kaygun sergisi için, ailesinin arşivinden yirmi binden fazla negatif ve pozitif tarandı, koleksiyonlardaki çalışmalarının envanteri çıkarıldı, uzun bir araştırmayla 29 koleksiyonere ulaşıldı. Sergide 10 ayrı koleksiyondan çalışmaların orijinal baskılarına yer verildi. Arşiv çalışmalarında ortaya çıkan fotoğraflarla son çalışmalarının bir araya getirildiği sergi, Türkiye fotoğrafçılığına yeni üretim alanları kazandıran Şahin Kaygun'un yaratım sürecini de görme olanağı sunuyor. Sergi alanında ayrıca Şahin Kaygun'un sanat yönetmenliği yaptığı ve fotoğraflarının kullanıldığı Dul Bir Kadın filminin jeneriğine ve fotoğrafların orijinallerine, Dolunay filmine ve filmdeki karelerin diyapozitiflerine yer veriliyor. Şahin Kaygun sergisi süresince, sinemayı sanatların buluştuğu nokta ve kişiselliğini en yoğun yansıtabildiğini belirttiği alan olarak gören sanatçının yönetmenliğini üstlendiği Afife Jale ve Dolunay'ın yanı sıra sanat yönetmenliğini yaptığı Atıf Yılmaz'ın Dul Bir Kadın, Adı Vasfiye ve Ah Belinda, Ömer Kavur'un Anayurt Oteli filmleri İstanbul Modern Sinema'da gösteriliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Çağdaş Fotoğrafının Öncüsü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement