Türkiye'de 1 Yılda 260 Kadın Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 1 Yılda 260 Kadın Öldürüldü

Türkiye\'de 1 Yılda 260 Kadın Öldürüldü

’Kadına Yönelik Şiddet, Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ panelinde konuşan İzmir Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan, "2016 yılında Türkiye’de 260’ın üzerinde kadın cinayeti işlendi.

25.05.2017 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Kadına Yönelik Şiddet, Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' panelinde konuşan İzmir Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan, "2016 yılında Türkiye'de 260'ın üzerinde kadın cinayeti işlendi. 2017 yılının ilk beş ayında ise sadece İzmir'de 13 kadın öldürüldü. Biz kadın cinayetleri başta olmak üzere, bu şiddeti nasıl önleriz, neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yürütüyoruz. İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi'nde 350 avukatın bu amaçla gönüllü olarak çalışıyor" dedi.

İzmir Barosu tarafından, 'Kadına Yönelik Şiddet, Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Ege bölge barolarının da katıldığı çalışma iki oturum halinde yapıldı. Birinci oturuma İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Seyide Uludağ, İzmir Barosu üyesi Avukat Tuğçe Denizer, Aydın Barosu üyesi Avukat Neşe Menderes, Muğla Barosu üyesi Avukat Fatma Gül Evren ve Uşak Barosu üyesi Avukat Ezgi Sağcan, öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturuma ise Cumhuriyet Savcısı Mukaddem Gezer, Hakim Ali Soyer, ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) Müdürü Gülsen Özkan, Aile içi ve Kadına Karşı Suçlar Büro Amiri Zülfiye Uluçam ve Polis Memuru Özer Özden konuşmacı olarak katıldılar.

Kadınlar için gönüllü avukatlar

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, göreve geldikleri 2014 yılında öncelikle İzmir Adliyesi'nde bulunan Kadın Hakları Merkezi'nin fiziki koşullarını iyileştirmekle işe başladıklarını ifade ederek, "Bugün İzmir Adliyesi'nde bulunan merkeze mağdur kadınlarımız gönül rahatlığı ile gidip özel görüşme odalarında gönüllü meslektaşlarımıza tüm sorunlarını anlatmaktadırlar" dedi. Bu şekilde sorunlarına daha hızlı ve daha kalıcı çözümler üretmeye başladıklarını belirten Avukat Aydın Özcan, bu amaçla öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladıklarını ve bu protokol kapsamında İzmir Barosu'nun kadın hakları ve çocuk hakları alanındaki çalışmalarının belediyeye ait reklam panolarına ve toplu taşıma araçlarına asılarak İzmirlilere ulaştırılmaya başlandığını dile getirdi.

İzmir'de 5 ayda 13 kadın öldürüldü

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin son yıllarda büyük artış gösterdiğini ifade eden Baro Başkanı Aydın Özcan, 2016 yılında Türkiye'de 260'ın üzerinde kadın cinayeti işlendiğini söyledi. 2017 yılının ilk beş ayında ise sadece İzmir'de 13 kadının öldürüldüğünü söyleyen Özcan "İzmir Barosu olarak başta kadın cinayetleri olmak üzere, bu şiddeti nasıl önleriz, neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yürütüyoruz" dedi. Avukat Aydın Özcan, Kadın Hakları Merkezi'nde 350 avukatın bu amaçla gönüllü olarak çalıştığını söyledi.

Şiddetin önüne geçmek için iş birliği

Kadın Hakları alanında görev alacak avukatlar için kapsamlı eğitim çalışmaları düzenlendiğini söyleyen Baro Başkanı Aydın Özcan, "Özellikle de meslektaşlarımızın iyi birer eğitimci olmasının yollarını arıyoruz. Bu konuda İzmir Barosu'nda çok deneyimli meslektaşlarımız vardır. Bu deneyimli meslektaşlarımız bölge barolarımız başta olmak üzere diğer barolara eğitim için gitmektedirler. Oradaki meslektaşlarımızla bilgi ve tecrübelerini paylaşmakta ve bu anlamda da Türkiye'deki kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için aynı zamanda işbirlikleri gerçekleştirilmektedir" dedi. Bu kapsamda sadece bölge barolarının değil aynı zamanda belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da düzenledikleri her türlü çalışmaya katıldıklarını söyleyen Özcan, bu işbirliklerini geliştirmeye açık olduklarını her zaman dile getirdiklerini sözlerine ekledi.

Ortak çözümler üretmemiz gerekir

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Seyide Uludağ ise panelin açılışında yaptığı konuşmada İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin çalışmalarını anlatarak, kadın haklarının sadece kadınların savunması gereken bir alan olmadığını söyledi. Avukat Seyide Uludağ "Kadınlarımız haklarını bilmiyorlar, bilenler ise haklarını nasıl savunacakları konusunda fikir sahibi değiller. Bizim onlara yol göstermemiz lazım. Merkez olarak biz bütün gücümüzle bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Tabii sadece üzülmek yetmez. Şiddet mağduru kadınlara kesinlikle çok daha fazla yardımcı olmamız lazım. Bunun için biz buradayız ortak çözümler üretmemiz gerekir" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 1 Yılda 260 Kadın Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement