Türkiye'de 2,5 milyon hepatit B'li, 500 bin hepatit C'li hasta var - Son Dakika
Sağlık

Türkiye'de 2,5 milyon hepatit B'li, 500 bin hepatit C'li hasta var

açıklamada bulunan Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "A ve E hepatitinin sadece akut hepatit yaptığını ve genellikle kan yoluyla değil kirli su ve gıdalarla bulaştığını, çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmediğini söyleyebiliriz" dedi.

28.07.2019 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş


açıklamada bulunan Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "A ve E hepatitinin sadece akut hepatit yaptığını ve genellikle kan yoluyla değil kirli su ve gıdalarla bulaştığını, çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmediğini söyleyebiliriz" dedi.
Her yıl dünyada 1.4 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 15-20 bin kişinin Hepatit B ve C'ye bağlı siroz kanserinden hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2030 yılına kadar ülkelerde hepatit B ve hepatit C'li hastaların yüzde 90'ına tanı konulması, tanı konulanların en az yüzde 80'inin tedavi edilmesi ve böylece viral hepatitlere bağlı ölümlerde yüzde 65 azalma sağlanması yönünde hedef koyduğunu belirtti.
30 YAŞ ALTINDAKİLERDE HEPATİT B DAHA AZ GÖRÜLÜYOR
Bunun gerçekçi bir hedef olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Bunun için bu seneki dünya hepatit gününde bu konuyu işliyoruz. Hepatit B ve C için çok etkili ilaçlarımız var. Ayrıca hepatit B için zaten uluslararası program ülkemizde 20 yıldır uygulanıyor. Demek ki 30 yaşın altındaki jenerasyonlarda hepatit B giderek az görülmeye başlanıyor. O halde dünyada milyonlarca, Türkiye'de de yüz binlerce tanı konulmamış hastaya tanı koymamız ve mevcut ilaçlarla bunları tedavi edip, Hepatit B ve C'yi kontrol altına almamız gerekiyor" dedi.
"HEPATİTLİ HASTA KALMASIN"
"Türkiye'de kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonlu 2,5-3 milyon insan var. Hepatit C'li ise 500 bin civarı. Bunların ancak yüzde 20'sine tanı konulduğunu düşünüyoruz. Demek ki aslında tanı konulmamış 2-2,5 milyon insan var" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, "Dünyada da 300 milyon kişi bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu seneki sloganı 'Kayıp Milyonları Ulaşalım' oldu. Biz de Türkiye için 'Haydi Hepatitli Hasta Kalmasın!' diyoruz. Bu hastalığa tanı koyabiliyoruz, tedavi edebiliyoruz. O zaman sadece bu hastaları bulmamız lazım" şeklinde konuştu.
4 KİŞİDEN BİRİNDE BELİRTİ VERİYOR
Enfeksiyonun vücuda alındığında sadece her 4 kişiden birinde sarılığa sebep olduğunu, bu yüzden tanısının konulamadığını vurgulayan Prof. Dr. Çakaloğlu, "Maalesef kronikleşen hastaların çoğu da bu ilk enfeksiyonu sessiz geçiren hastalar oluyor. Bu hastalara 10 ila 40 yıl arasındaki sürede siroz olana kadar tanı koyulamıyor. Şu anda Türkiye'deki hastaların yüzde 80'ini bilmiyoruz. Hastalar da bu mikrobu taşıdıklarının farkında değiller. Çünkü bir belirti vermiyor" açıklamasında bulundu.
Tanı koyulmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çakaloğlu 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde şu mesajı verdi:
"Her hekime gidildiğinde bu testler yapılmıyor. Onun için Türk Karaciğer Vakfı olarak ısrarla vurguluyoruz. Herkes bir kere hepatit testlerini yaptırsın."

- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Türkiye'de 2,5 milyon hepatit B'li, 500 bin hepatit C'li hasta var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement