Türkiye'de 2012 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2012 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2012 Böyle Geçti

Türkiye'nin gündemini Mayıs ayında da 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki gözaltılar oluşturmaya devam etti.

16.12.2012 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin gündemini Mayıs ayında da 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki gözaltılar oluşturmaya devam etti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 22'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Başkanlık sistemi tartışması da Mayıs ayında başladı. Erdoğan, yeni anayasa yazım sürecinin başladığını hatırlatarak, "Bu süreç içerisinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur, bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın, Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı'nın uygulanmasına ilişkin 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, "Sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok" şeklindeki sözleri de Mayıs ayında "kürtaj" tartışmalarına neden oldu.

Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mayıs

- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ankara'da Memur-Sen ve Hak-İş öncülüğünde Tandoğan'da, KESK ve DİSK öncülüğünde de Sıhhiye Meydanı'nda miting yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılarak, konuşma yaptı. Çelik, 1977'de Taksim Meydanı'ndaki olaylı mitingin ardından 1 Mayıs kutlamalarına katılan ilk bakan oldu.

İstanbul'da da, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda kutlamalar düzenlendi. Fatih Camisi'nde hayatlarını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra Taksim'e çıkan ve kendilerini "Antikapitalist Müslüman Gençler" olarak adlandıran grup 1, Mayıs'ın en dikkat çeken topluluğu oldu. Şişli'de yüzleri maskeli bir grup, bazı banka şubeleri ile iş yerlerine zarar verdi.

- Oyuncu, yönetmen, seslendirme sanatçısı Cüneyt Türel, İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü hastanede 70 yaşında hayatını kaybetti.

- Bendir üstadı olarak da bilinen ve uzun süredir şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği çeken gazeteci-yazar Nezih Uzel, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında vefat etti.

-28 Şubat Soruşturması'nda tutuklamalar-

2 Mayıs

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğinde hayata geçirilen "Okul Sütü Programı" kapsamında ilk sütler dağıtıldı. Türkiye genelinde 7 milyon 200 bin öğrenciye her gün 200 ml'lik süt dağıtılması hedefiyle başlatılan programın ilk gününde çeşitli illerde bazı öğrenciler rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Bunun üzerine okul sütlerinden numune alınarak analize gönderildi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında düzenlenen ilk operasyonda gözaltına alınan ve nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı ve emekli Albay Mustafa Kemal Savcı, savcılığın itirazı üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

3 Mayıs

- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında düzenlenen ilk operasyonda gözaltına alınan ve nöbetçi hakimlikçe serbest bırakılan emekli Binbaşı Ahmet Aka da savcılığın itirazı üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

Bu arada, aynı soruşturma kapsamında eski bakanlardan Hasan Celal Güzel ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanvekili Bülent Orakoğlu'nun bilgisine başvuruldu. Güzel ve Orakoğlu, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye "mağdur ve tanık" sıfatıyla ifade verdi.

- Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, "Bazı yazar, konuşmacı ve meslek kuruluşu temsilcilerinin; basın ve ifade özgürlüğünü istismar ederek, başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tarihe mal olmuş asker kişilerin de şerefle taşıdıkları askeri unvanlarını bile seviyesizce alay konusu yapmaları, astlık-üstlük münasebetlerini ve dünyanın en disiplinli ordusu olarak gösterilen ordumuzda disiplin anlayışını zedelemeye yönelik söz ve yazılarla Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ve onun değerli mensuplarını tahrik etmeye çalışmaları talihsizliktir" değerlendirmesinde bulunuldu.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda süt dağıtım sonrası çocuklarda görülen rahatsızlıklarla ilgili, "Şu andaki veriler, genel anlamıyla süt hassasiyetine, süt şekerine karşı hazımsızlığa işaret ediyor" dedi.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, görevinden istifa etti. Tekin'in istifası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kabul edildi. Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, istifanın tek taraflı bir irade beyanı olduğunu belirterek, Genel Başkan Yardımcısı Tekin'in MYK'dan ayrılma kararının geçerli olduğunu ve istifasının kabul edildiğini vurguladı.

- Sanatçı Cüneyt Türel, Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen törenin ardından İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı.

4 Mayıs

- Akdeniz Üniversitesi'nde 21 Ocak'ta çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, idrar yollarında enfeksiyon şikayetiyle tedavi altına alındığı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, tüm tahlilleri normal olan hastada ilerleyen dönemde çok nadir görülen mantar enfeksiyonuna rastlandığını söyledi.

- Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak yaş haddinden emekliye ayrıldı.

- Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken "resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma" iddiasıyla soruşturmadan alınan Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi heyeti, 6 şirketin müdahillik talebini kabul etti, Zekeriya Karaman'ın müdahillik talebi ise reddedildi.

-"Cumhurbaşkanına sorun" uygulamasının ikincisi-

5 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Çankaya Köşkü'nde yüz yüze soru sorma fırsatı tanıyan, "Cumhurbaşkanına Sorun" uygulamasının ikincisi gerçekleştirildi. Vatandaşların oylarıyla belirlenen 10 sorunun sahibi, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ile tanışıp sohbet etme ve sorularını doğrudan iletme imkanı buldu. Gül, dünya, Türkiye ve insanlık için üç dileğinin ne olduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye için huzur dileyeceğini belirtti.

- "Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği"nin yürürlüğe konulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, Zafer Bayramı'nda Cumhurbaşkanı tebrikleri Çankaya Köşkü'nde kabul edecek, orduevlerinde yapılan resepsiyonlar Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programlarında tören geçişi ve tebrikata yer verilmeyecek. 19 Mayıs'taki kutlamalar Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sorumluluk ve koordinesinde yapılacak.

- Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Muharrem Parmaksız'ın genel başkanlığında "Engelsiz Türkiye Partisi" kuruldu.

6 Mayıs

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kilis'te Suriyelilerin kaldığı Öncüpınar konteyner kentini ziyaret etti. Zulmün kalıcı olmadığını ifade eden Erdoğan,

"Masum insanları, çocukları, kadınları katleden zalimler tarih boyunca her zaman er ya da geç cezalarını çektiler. İnşallah benim Suriyeli kardeşlerime, bizim kardeşlerimize zulmedenler de er ya da geç bu yaptıkları zulmün hesabını milletleri önünde vereceklerdir" dedi.

- Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, terör örgütü mensuplarınca Silvan'daki temel atma törenine katılacak bakanların geçeceği yola, özel yapım patlayıcı döşenerek saldırı tasarlandığını, saldırının Mehdi Eker, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek ve Veysel Eroğlu'nun hava yolunu kullanması nedeniyle boşa çıkarıldığını bildirdi. İstihbarat üzerine yapılan araştırma sonucunda, Yeniköy yolunda bulunan menfezden araziye doğru uzanan 25 metre uzunluğunda çiftli kablo sistemli düzenekli ve el yapımı olduğu değerlendirilen patlayıcı madde tespit edildiğini kaydeden Toprak, patlayıcı maddenin dün imha edildiğini söyledi.

- Demokrat Parti 8. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Gültekin Uysal, genel başkanlığa seçildi.

- "Darbeyi doğru bulan anlayışta eğitim verildiği" iddiaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı'ndan, "Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarının 21'inci yüzyıldaki gelişmeleri de dikkate alarak sürekli değişim ve gelişimi esas alan bir yapıda personel yetiştirmeyi hedeflediği, eğitim sürecinin hiçbir safhasında darbeler, devlet yönetimine müdahale ve benzeri konuları içeren veya bu yönde yorumlara yol açacak şekilde bir eğitim verilmediği" açıklaması yapıldı.

-Başkanlık sistemi tartışmaları-

7 Mayıs

- Başkanlık sistemi tartışması. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM'de düzenlenen "Parlamenter Denetim Sempozyumu"nda, "Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım" dedi.

Slovenya'da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yeni anayasa yazım sürecinin başladığını hatırlatarak, "Bu süreç içerisinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur, bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar" açıklamasında bulundu.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Slovenya'da Uluslararası Ortadoğu ve Balkanlar Araştırma Enstitüsü tarafından "Son On Yılın Dünya Şahsiyeti" ödülü verildi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in bilgisine başvuruldu. Akşener, Ankara Adliyesi'nden ayrılırken, "Batı Çalışma Grubu'na yönelik bilgilerini paylaştığını" söyledi.

- 28 Şubat Soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkan Albay Ziya Batur'a, yurt dışında bulunması nedeniyle ulaşılamadı. Ankara Adliyesi'ne gelerek savcıya ifade veren Batur, sorgusunun ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

- Yargıtay Birinci Başkanlığı'na Onüçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan seçildi.

- İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Mehmet Baransu'nun "Karargah" adlı kitabında "yasaklanan bilgileri açıkladığı" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla yargılandığı davada beraatine karar verdi.

- Suriye'de kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun, Şam'da İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ile görüştü. 56 gündür haber alınamayan Özköse ve Coşkun'un İHH yetkilileriyle görüşmeleri sırasında çekilen görüntüler de yayımlandı.

-Erdoğan: "Dalgalarda ülke boğulur"-

8 Mayıs

- 28 Şubat Soruşturmasında yeni gözaltı dalgası. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında 6 ilde 6'sı muvazzaf, 11'i emekli 17 asker ve bir emekli sivil memur için gözaltı kararı çıkarıldı. Zanlılardan yurt dışında bulanan emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak dışındakiler gözaltına alındı. Emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu ve emekli sivil memur Tanju Veli Aydın savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Diğer sanıklar ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat Soruşturması kapsamındaki

"dalga"ların toplumun huzurunu kaçırdığını belirtti. Erdoğan, "Bundan bizler de ciddi manada rahatsızız. Yani atılması gereken adımlar atılır, biter, geçer. Ama bu dalgalar böyle arka arkaya geldikçe o dalgalarda, kusura bakmasınlar ülke boğulur. Bu iş bu kadar bence uzatılmamalıdır" dedi.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Okul Sütü Programı" kapsamında dağıtılan sütlerden alınan örneklerin hiç birinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığını bildirdi. Bakanlık, Sivas'taki süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan mikroorganizmaların bulunması nedeniyle sterilite şartlarını sağlayamayan firmayı dağıtım zincirinden çıkardı.

Okul Sütü Programı Ortak Bilim Kurulu da süt dağıtımı yapılan tüm illerden alınan örneklerin hiç birinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığını açıkladı. Okul sütü dağıtımı okullarda devam etti ancak süt içmek istemeyen öğrencilere velilerinin onayı doğrultusunda dağıtım yapılmadı.

- Memurların toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu görevlileri sendikalarıyla Hükümet arasında ikinci oturum yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme süreci kapsamında, kamu işveren heyetinin teklifini 14 Mayıs'ta sunacağını söyledi.

- Bakırköy'de üç hafta önce geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 35 yaşındaki yönetmen Seyfi Teoman, hayatını kaybetti. Teoman'ın ilk uzun metraj filmi "Tatil Kitabı", 58. Berlin Film Festivali'ne kabul edilen tek Türkiye yapımı film olmuştu.

-MEB'den 4+4+4 genelgesi-

9 Mayıs

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzasıyla yayımlanan "12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar" konulu genelgeyle, kamuoyunda "4+4+4" olarak bilinen düzenlemeye ilişkin uygulamalar belirlendi. Genelgeye göre, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacak. 60-66 ay arasındaki çocukların, velisinin yazılı isteğiyle gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamları sağlanacak. Okul öncesi eğitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında eğitim almaları sağlanacak.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresinin 5 yıla indirilmesini de içeren kanunu onayladı.

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Interpol'ün kırmızı bülten çıkartmasına ilişkin "Desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz" dedi.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 17 şüpheliden 15'i tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu ve emekli sivil memur Tanju Veli Aydın savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

- Büyük Anadolu Birliği'nce düzenlenen "7. Uluslararası Altın 40 Ödülleri" töreninde, Anadolu Ajansı'na "Yılın Haber Ajansı" ödülü verildi.

10 Mayıs

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 15 şüpheliden 11'ini tutukladı. Emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır, emekli Albay Ardan Kıratlı, emekli Astsubay Asım Atak ve emekli Astsubay Abdullah Hoşgür serbest kaldı. Korgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Berkay Turgut, Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Tuğgeneral Metin Keşap, emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Tümgeneral Erdal Şenel, emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, emekli Tümgeneral Çetin Saner ise cezaevine gönderildi.

- Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde, başkanlık sisteminin demokratik bir yönetim modeli olduğunu düşündüklerini, sistemin siyasi istikrar doğurması, ekonomiye olumlu yansıması, başarılı bir kuvvetler ayrımı gibi avantajları olduğunu ifade etti.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi ve Metris Cezaevi sağlık ünitelerinde incelemelerde bulundu. Ergin, sağlık hizmetlerini yerinde incelediklerini, hizmet standardının yükseltilmesi için yapılacakları değerlendirdiklerini söyledi.

- İstanbul'da üç hafta önce trafik kazasında ağır yaralanan ve hastanede hayatını kaybeden 35 yaşındaki yönetmen Seyfi Teoman'ın cenazesi Kayseri'de toprağa verildi.

- Hollanda merkezli Space Expedition Curacao (SXC) şirketinin 2014'te başlatacağı uzay yolculuğuna çıkacak ikinci Türk iş adamı Ali Şen oldu.

-Evren ve Şahinkaya'nın mal varlıkları araştırılacak-

11 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şanlıurfa'yı ziyaretinde gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin sorularını yanıtlarken, "Enine boyuna bilinmesi, ciddi analizlerin yapılması, ciddi bilgilerin ortaya konulması çok önemlidir. Yoksa bir mevzu gündemde diye herkesin bir şey söylemesi değil, söylenen şeyler bilinerek, derinliğine analizler yapılarak konuşulursa memleket için çok daha faydalı olur" dedi.

- Başbakan Erdoğan, okullarda dağıtılan sütlerle ilgili tartışmalara ilişkin, "Bugüne kadar örneklerin hiçbirisine hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmamıştır. Hastaneye başvuran çocuklarla ilgili olarak mevcut deliller, gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir. Mevcut deliller ışığında uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmemiştir" dedi. Hassasiyeti olmayan her çocuğun dağıtılan sütü gönül rahatlığıyla içebileceğini ifade eden Erdoğan, "Süt meselesi istismar malzemesi olmayacak kadar hassas bir mesele" diye konuştu.

- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül darbesine ilişkin davanın dördüncü duruşmasında, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın eş ve çocuklarının mal varlıklarının araştırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra "TBMM kararı olmaksızın" idam edilenlerden Erdal Eren, Serdar Soyergin, Necati Vardar, Veysel Güney, Ramazan Yukarıgöz, Mustafa Özenç, Cengiz Baktemur, Ömer Yazgan ve Halil Esendağ'ın yakınlarının müdahillik talebini kabul etti.

- TBMM Başkanlığı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda,

"MİT tarafından 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Meclis'e bilgi verilmediği konusunda TBMM'de bilgi ve belgeye rastlanmadığını" bildirdi.

- Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'ya ilişkin iddianameyi kabul etti. İddianamede, gazetecilerin de aralarında bulunduğu 36'sı tutuklu 44 şüphelinin, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak", "terör örgütüne üye olmak", "terör örgütüne yardım etmek" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlarından 7,5 ile 22,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çaptırılmaları istendi.

- Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince, "terör örgütü PKK'ya yardım etmek", "patlayıcı madde bulundurmak" ve "mala zarar vermek" suçlardan toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyetinin kararında, Kırmızıgül'ün, PKK/KONGRA-GEL silahlı terör örgütünün üyesi olmamakla birlikte bu örgütün çağrısı ve amaçları doğrultusunda 20 Şubat 2010 tarihinde yasa dışı gösteriye katılarak çevreye molotofkokteyli attığı ifade edildi. 25 ay tutuklu kaldıktan sonra bir önceki celse tahliye edilen Kırmızıgül'e ilişkin karar, kamuoyunda "bir poşuya 11 yıl ceza" tepkisiyle gündeme geldi.

- Elazığ'ın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak Hamzabey Barajı'nın temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle atıldı.

- ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Memişoğlu görevinden istifa etti.

12 Mayıs

- Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için gittikleri İdlib kentinde alıkonulan Gerçek Hayat dergisi Orta Doğu Temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun, iki ay sonra özgürlüklerine kavuştu.

-Ovit Dağı'na tünel-

13 Mayıs

- Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak tünelin temeli atıldı. 15 kilometrelik tünel, Türkiye'de ilk defa kullanılacak tünel delme makinesiyle açılacak. 3,5 yılda tamamlanması hedeflenen tünel, Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacak.

- Eski Devlet Bakanı ve TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Ankara'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 69 yaşında vefat etti.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, bazı partililerle Uludere'nin Gülyazı köyüne gitti. Mezarlık girişinde Uludere'deki olayda hayatını kaybeden 34 kişinin fotoğraflarını taşıyan anneleri dinleyen Kılıçdaroğlu, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

- Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u taşıyan Başbakanlığa ait uçak, Tahran'dan İstanbul'a geldi. Özköse ve Coşkun'u, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay karşıladı.

- Eski AK Parti Trabzon Milletvekili 48 yaşındaki Mustafa Cumur, Samsun'un Havza ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

- Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yol kesen teröristler, AK Parti Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik'i kaçırdı.

14 Mayıs

- Başbakan Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, öğrencilere ve velilere, "Okullarda dağıtılan sütleri gönül rahatlığıyla içmelerini istiyorum" diye seslendi.

Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "Binin üzerinde çocuk hastalanacak, koluna serum takılacak. Hastanelere gidilecek, gözümüze bant çekeceğiz, biz görmeyecekmişiz. Sayın Başbakan eleştirirsek rahatsız oluyor. Eleştiriyoruz ki rahatsız ol diye, eleştiriyoruz ki bu uygulamayı düzelt diye" değerlendirmesinde bulundu.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, partisinin MYK toplantısında, CHP, MHP ve BDP'nin tutuklu milletvekillerinin tahliyesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na sundukları teklifin ayrıntılarıyla tartışıldığını bildirdi. CMK'nın 100. maddesinde önerilen değişikliğin olması halinde, bunun çok farklı ve olumsuz hukuki sonuçlar doğurabileceği ve böyle bir düzenlemenin suiistimale son derece müsait olabileceği sonucuna varıldığını kaydeden Çelik, "Hal böyleyken şu anda bu maddede böyle bir değişiklik yapılmasına AK Parti olumlu bakmamaktadır. Mahkemelerin bu konuda kararını vermesini beklemenin çok daha doğru olacağı şeklinde bir sonuca varılmıştır" dedi.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 30 Nisan'da başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin 4. oturumunun ardından, kamu işveren heyeti olarak memur maaşlarına 2012 yılı için yüzde 3+3, 2013 yılı için ise yüzde 2+3 zam önerdiklerini açıkladı.

- Niğde'nin Çamardı ilçesindeki Demirkazık Dağı'na gelerek kamp kuran ve tırmanış gerçekleştiren 12 kişilik Ukraynalı dağcı grubunun yardım çağrısı üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda arama-kurtarma çalışmaları başladı. Ukraynalı dağcılara bir gün sonra ulaşıldı ancak dağcılardan Inna Gorodysko'nun buzda kayarak 100 metreden düşmesi sonucu öldüğü açıklandı.

- Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüz, kol, bacakları dahil bütün organları bağışlandı.

- Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki köprünün çökmesi sonucu suya düşerek kaybolan 7 kişiden Nazife Kabuk'un cesedine ulaşıldı.

-Dördüncü yüz nakli-

15 Mayıs

- Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla 34 yaşındaki Turan Çolak'a nakledildi. Türkiye'deki dördüncü yüz nakli olan ameliyatını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başkanlığındaki ekip gerçekleştirdi. Tüm yüz derisi, kaslar, göz kapakları, göz yaşı kanalı, saçlı deri ve kulağın hastaya başarılı bir şekilde nakledildiğini belirten Prof. Dr. Özkan, operasyonu

"Tam yüz naklini aşmış bir ameliyat oldu" sözleriyle tanımladı.

- Tiyatro sanatçısı, rejisör Erol Kardeseci 75 yaşında yaşamını yitirdi.

16 Mayıs

- Genelkurmay Başkanlığı, 12 Eylül davasını gören Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin müzekkeresi üzerine gönderdiği yazıda, 12 Eylül döneminin

"Sıkıyönetim koordinasyon toplantısı teyp bandı metinlerinin yer aldığı bazı sayfaların, önceden kesilerek alındığını" bildirdi.

- Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan ancak hayatını kaybeden Atilla Kavdır'ın nakil operasyonu ve sonrası erken dönem takiplerinin tıbbi gereklere uygun olarak yürütüldüğü kanaatine varıldığını duyurdu.

- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tutuklu milletvekilleriyle ilgili muhalefet partilerinin öngördüğü düzenleme yasalaştığı takdirde, Murat Karayılan veya dağdaki teröristin aday olabileceğini belirterek, "Düzenleme yasalaştığı takdirde, dağdaki hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmayanlar bağımsız aday olduğunda, silahı koyup parlamentoya gelebilir mi- Gelebilir. Bu düzenleme, bu yolu açıyor" dedi.

- AK Parti Şırnak İl Başkan Yardımcısı Ali Kılınç, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yayınlayacakları bir genelgeyle camilerin en az 12 saat açık kalacağını açıkladı.

-Wall Street Journal'in Uludere iddiaları-

17 Mayıs

- Genelkurmay Başkanlığı, ABD'de yayımlanan Wall Street Journal gazetesinin,

"Uludere'nin güneyinde sınır ötesinde meydana gelen olayda ilk görüntünün ABD insansız hava aracından (Predatör) verildiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını, ilk görüntü tespitinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait insansız hava aracı tarafından yapıldığını açıkladı.

- "Ordu Evleri, Askeri Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği"nin ekindeki düğün salonunun kiralanmasıyla ilgili başvuru belgesinde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. "Özel anlaşma şartları" arasında yer alan "Yaşının ilerlemesi nedeniyle dini inançlarına uygun olarak sade bir şekilde sakal bırakmış kişiler ile yaşlı annelerden yüzü açık olacak şekilde eşarplı olanların dışında; sakallı, cüppeli, sarıklı, takkeli, türbanlı vb. gibi çağdaş olmayan kıyafetlerle gelenler; günlük sakal tıraşı olmamış, ütüsüz ve kirli elbiselerle gelenler ve yabancı uyruklu kişiler ordu evine giremezler" maddesi dilekçeden çıkarıldı. Genelkurmay Başkanlığı, değişikliğin, bu tesislerden yararlanan personele değil, düğün salonlarından istifade eden davetlilere yönelik düzenlemeyi içerdiğini duyurdu.

- Diyarbakır'da 2006 yılında Koşuyolu Parkı'nda termosa yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu 7'si çocuk 10 kişinin ölümüne yol açtıkları iddiasıyla yargılanan sanıklardan Hikmet Topal ve Burhan Güneş'e 11 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 216'şar yıl, Murat Ekin'e de 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yabancılara mülk satışını da kapsayan Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunu onayladı. Kanun, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinebilmesine olanak sağlıyor.

- Habur Sınır Kapısı'nda Irak'a yapılacak ihracatlarda, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS gözetim firmasından gözetim raporu koşulu getirilmesini protesto eden şoförler, kontak kapatma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle yaklaşık 30 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.

- Tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Erol Kardeseci, Büyük Tiyatro'da düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Kardeseci'nin cenazesi, Kocatepe Camisi'nde kılınan namazın ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

18 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ziyareti öncesinde Wall Street Journal gazetesinin Uludere olayına ilişkin iddialarıyla ilgili, "Biz kendi milli kaynaklarımıza, kendi kaynaklarımıza önce güvenmemiz gerekir. Eğer bununla ilgili gerek hükümetimiz, ilgili kurumlarımız, Genelkurmay Başkanlığımız bir açıklama yaptıysa, kendini bağlayacak şekilde yazılı bir açıklama yaptıysa önce hepimizin buna güvenmesi gerekir" dedi.

Başbakan Erdoğan da "Amerika'da uydurma bir haberi kalkıp da Türkiye'de hükümete veyahut TSK'ya bir bedel ödetme kastıyla hareket edenler veyahut şu anda Amerika'daki seçimler sebebiyle oradaki mevcut iktidarı zora düşürme gayreti içerisinde olan bir yayın politikasını mevcut gazete kendisine gaye edinmişse onu bilemem" diye konuştu.

-19 Mayıs'ta illerde yürüyüş ve gençlik şölenleri-

19 Mayıs

- Ulusal ve resmi bayramlara ilişkin tören ve kutlama yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında illerde yürüyüş ve gençlik şölenleri düzenlendi. İstanbul'da Şişli Belediyesi'nin

"Bayrağını al da gel" sloganıyla düzenlediği yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Samsun'daki kutlamalar kapsamında, Atatürk'ün 19 Mayıs'ı "Benim doğum günüm" tanımına atfen Atatürk için doğum günü pastası kesildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda artık tanklar, toplar ve belediye araçlarının yürümediğini belirterek, "Artık bir şenlik, ortada gençlik var. Bayram böyle olur. Öbürü demir perde ülkelerine ait kutlamalardı " dedi.

20 Mayıs

- Chicago'da NATO İttifakı'nın en geniş kapsamlı zirvesi düzenlendi. Zirvenin ana gündem maddelerini Afganistan, füze savunma sistemi ve Suriye oluşturdu. Zirvede Malatya Kürecik'te konuşlandırılan balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirileceği vurgulandı. Türkiye zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da bulunduğu bir heyet tarafından temsil edildi. Çok sayıda ikili görüşmenin gerçekleştiği zirvenin sonunda, 2014 sonuna kadar Afganistan'da tüm güvenlik sorumluluğunun Afgan güçlerine devri ve NATO öncülüğündeki muharip misyonun sona erdirilmesi üzerinde mutabık kalındı.

21 Mayıs

- Kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çerçevesinde, Kamu İşveren Heyeti nihai teklifini sunarak, 2012 için yüzde 3,5+4, 2013 için de yüzde 3+3 zam önerdi.

- Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in koruma amiri ve eski milletvekili Recai Birgin, "Ergenekon" davasında tanık olarak dinlendi. Birgün, 2001'de bir yapının Bülent Ecevit'in başında olduğu hükümeti yıkmaya çalıştığını öne sürerek,

"O yapı, bu yapı mı bilmiyorum. Ama hükümeti yıkmaya çalıştı. Eline geçen fırsatları, Ecevit'in hastalığını kullandı" dedi. Davanın tutuklu sanığı CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çağrısı üzerine ilk defa duruşma salonuna geldi. Birgün'ün Ecevit'in tedavi sürecine ilişkin asılsız ithamlarda bulunduğunu ifade eden Haberal, "Tanık duyumla yola çıkıyorsa bu çok ağır bir ithamdır" dedi.

22 Mayıs

- Haliç Köprüsü'nün, "Eski Haliç" diye adlandırılan orta bölümü, bağlantı yerlerinde meydana gelen ayrılma nedeniyle 8,5 saat tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Trafik kısıtlaması nedeniyle D-100 karayolu, TEM otoyolu ve sahil yolunda trafik yoğunluk yaşandı.

- Özel Yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, şarkıcı Deniz Seki'yi

"uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Davanın soruşturma aşamasında 24 Şubat 2009'da tutuklanan Seki, 2 Ekim 2009 tarihindeki ilk duruşmada tahliye edilmişti.

-Mavi Marmara saldırısına iddianame-

23 Mayıs

- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci, Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin iddianame hazırladı. İddianamede, olay tarihindeki İsrail Genelkurmay Başkanı ile 3 komutan şüpheli olarak yer aldı. Olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek"ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer suçlamalara ilişkin de müşteki sayısı dikkate alınarak toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası öngörüldü. İddianamede, gemideki basın mensuplarının da aralarında bulunduğu 490 kişi mağdur ve müşteki olarak tanımlandı.

- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, katıldığı televizyon programında, Uludere'de "vur" emrinin, Ankara'da Hava Kuvvetleri'nde olayı, görüntüleri analiz eden komutanlar tarafından verildiğini söyledi. Şahin'in, "Bu, özür dilenecek mahiyete dönüşmüş bir olay değildir henüz. Arka planı vardır. Filmin bütününe bakıldığında özür dilenecek bir yanı yoktur" ve "Para hareketinin kaynaklarından birisi kaçakçılıktır. Orada 34 insanımız ki çoğu yaşı küçük insanlar, gençlerimiz, bunlar, bu olayın sadece figüranlarıdır. Esas filmin büyüğüne bakmak lazım. Filmin senaristi var, filmin baş oyuncuları var ve bu filmin başka benzeri versiyonları var. Orada biz figüranlara takılıp kalıyoruz" sözleri uzun süre tartışıldı.

- Memur konfederasyonlarına bağlı sendikaların üyeleri, kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda toplanırken, Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Güvenpark'ta oturma eylemi gerçekleştirdi. Abdi İpekçi Parkı'nda eylem yaptıktan sonra Kızılay'a yürümek isteyen Türkiye Kamu-Sen üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti.

-4+4+4'ün şekil yönünden iptal istemine ret-

24 Mayıs

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Uludere olayıyla ilgili açıklamalarına ilişkin, "AK Parti'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır ve yaptığı açıklamaları da arkadaşlarıyla değerlendirerek yapar ve bu konuyla ilgili olarak da biz açıklamamızı yaptık" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de "Sayın İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin'in dün bir televizyon programında Uludere ile ilgili yaptığı açıklamaların önemli bir bölümüne katılmıyorum. Orada hayatını kaybeden insanlarla ilgili elde herhangi bir delil yokken onları PKK'nın figüranları olarak nitelendirmek doğru olmamıştır. Sayın Bakanın bu yaklaşımını ve üslubunu insani bulmuyoruz. Sayın Bakanın üslubunun ve yaklaşımının AK Parti Hükümeti'ne ve AK Parti'ye ait bir yaklaşım ve üslup olmadığı da ortadadır" değerlendirmesinde bulundu.

- Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "4+4+4" olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran 6287 sayılı yasanın, şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

- Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurdu.

- Molotofkokteylli saldırıya müebbet hapis. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçükçekmece'de lise öğrencisi Serap Eser'in ölümüyle sonuçlanan belediye otobüsüne molotofkokteylli saldırıya dair davada, 3 sanıktan 2'sini ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in danışmanı Hüseyin Kocabıyık "tanık" sıfatıyla ifade verdi. Kocabıyık, ifadenin ana konularının "28 Şubat döneminde Batı Çalışma Grubu'nun hükümete yönelik faaliyetleri" olduğunu söyledi.

- Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, çeşitli tarihlerde yaptığı 9 konuşma nedeniyle açılan davada "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

- Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın ölümü sırasında yanında bulunan Halil Kesici hakkında "adam öldürmek" suçlamasıyla hazırlanan iddianameyi kabul etti.

- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçükçekmece'de lise öğrencisi Serap Eser'in ölümüyle sonuçlanan İETT otobüsüne molotofkokteylli saldırıya ilişkin davada 3 sanıktan 2'sini ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

-Kürtaj tartışmaları-

25 Mayıs

- Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırıda bir polis şehit oldu, 7'si polis 18 kişi yaralandı. Polis memuru Ahmet Geben'in, durdurmak istediği şüpheli araçtan ateş açılması sonucu şehit düşmesinin ardından araçtan el bombası atıldığı ve bomba yüklü aracın patlatıldığı bildirildi.

- Kürtaj tartışması başladı. Başbakan Erdoğan, Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı'nın uygulanmasına ilişkin 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, "Sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok" dedi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı bazı yazılarda, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla açtığı soruşturmayı tamamladı. Fazıl Say hakkında, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

-"Her kürtaj bir Uludere'dir"-

26 Mayıs

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde, kürtaj ve sezaryene karşı olduğunu yineleyerek, "Bu ifademe karşı çıkan bazı çevrelere ve medya mensuplarına sesleniyorum. Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz 'Uludere' diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere'dir. Anne karnında bir yavruyu öldürmenin doğumdan sonra öldürmeden ne farkı var soruyorum sizlere. Bunun mücadelesini hep birlikte vermeye mecburuz. Bu milleti dünya sahnesinden silmek için sinsice bir plan olduğunu bilmek durumundayız, asla bu oyunlara prim vermemeliyiz" dedi.

- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırıda yaralananları hastanede ziyaret etti. Şahin, saldırıda kullanılan aracın Kahramanmaraş sınırında jandarmanın arama noktasında fark ettiğini ve yürütülen takip sonucunda aracın Pınarbaşı ilçesine yöneldiğini ve infilak ettirildiğini açıkladı. Şahin, olayla ilgili bütün şüphelilerin tespit edildiğini, sınır ötesi dahil olmak üzere bağlantıların aydınlatıldığını kaydetti.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Gereksiz yere sezaryen oranlarını çok yükseltmiş olan özel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız olacak. Bunu da önümüzdeki aylardan itibaren bütün Türkiye'de yaşayacağız" dedi.

- Yaklaşık 2 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden usta sunucu Orhan Boran İstanbul'da 84 yaşında hayatını kaybetti.

27 Mayıs

- ABD ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda sorular üzerine, Uludere olayı ile ilgili bir karartmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Askeri makamlarımız, her türlü dokümanı, her türlü bilgiyi, her türlü kaydı ilgili yargı makamlarına vermiştir. Bundan sonra da herhangi bir ihtiyaç olursa onu da vereceklerdir" dedi.

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 4. İstanbul Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "(O emri hangi hayvan verdi) diyenler, Uludere olayında, olayın hemen arkasından zil takıp oynayanlar,

'dağdakiler inmesin' diyenler, 'savaşta olur böyle şeyler' diyenler, bu sıfata dahi layık olmayanlar nekrofillerdir. Yani ölü sevicilerdir. Bu kadar ağır konuşuyorum. Çünkü bunlar, sadece ve sadece ölüler üzerinden siyaset yürütürler, ölüm olmasa, bunlar siyaset üretemezler" dedi.

-Kongreler için stadyumları tercih eden AK Parti'nin İstanbul il kongresine 50 bin kişilik Türk Telekom Arena Stadı ev sahipliği yaptı.

-28 Şubat'ta yeni tutuklamalar-

28 Mayıs

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında Balyoz davasının tutuklu sanıkları emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan ifadeleri alınmak üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi. Soruşturma kapsamında emekli orgeneraller Teoman Koman, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal ve Ahmet Çörekçi İstanbul'da, emekli Korgeneral Vural Avar Muğla'da, emekli Korgeneral Kamuran Orhan İzmir'de gözaltına alındı. Hakkında daha önce gözaltı kararı bulunan ancak yurt dışında olduğu için ifadesi alınamayan emekli Albay Hakan Cemal Pelit de teslim olarak ifade verdi. Şüpheli 10 kişi, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'ne çıkarıldı. Mahkeme, emekli orgeneraller İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Çetin Doğan ve emekli korgeneraller Vural Avar, Metin Yavuz Yalçın tutuklanmasına, Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Korgeneral Kamuran Orhon ile emekli Albay Hakan Cemal Pelit'in serbest bırakılmasına karar verdi. Emekli Orgeneral Teoman Koman ise ağır rahatsızlığından dolayı serbest kaldı.

- İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci'nin hazırladığı, Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin iddianame, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

29 Mayıs

- Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili gözaltına alınan 5 zanlı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

31 Mayıs

- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nce emekli Orgeneral Teoman Koman ile emekli korgeneraller Engin Alan ve Kamuran Orhon'un serbest bırakılmasına itiraz etti.

Muhabir: Eda Ünlü Özen - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2012 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement