Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2013 Böyle Geçti

Türkiye bir yılı daha geride bıraktı.

23.12.2013 10:06  Güncelleme: 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekim ayında kamuda başörtüsü serbest oldu, öğrenci andı kalktı.

Askerlik süresi 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı Davası'nda aralarında çok sayıda emekli orgeneralin de bulunduğu 237 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerini onadı.

Ekim 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ekim:

- Siyaset dünyası "Demokratikleşme Paketi"ni tartıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokratikleşme Paketi, tüm alanlarda olduğu kadar ekonomide de Türkiye'nin önünde yeni bir ufuk açılmasını sağlayacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlediği basın toplantısında, "Bu paket katılımcılıktan, toplumsal uzlaşmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde hazırlandı. Ayıp olan bu paketin adıyla demokrasiyi yan yana getirmektir" dedi.

- 28 Şubat davasında, tutuklu sanıklardan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile Hayri Bülent Alpkaya, Metin Yaşar Yükselen, Yıldırım Türker, Yücel Özsır, İsmail Ruhsar Sümer, Oğuz Kalelioğlu ve Muhittin Erdal Şenel tahliye edildi.

-Ankara Dikmen'deki Emniyet Genel Müdürlüğü binalarına yönelik saldırının zanlısı Serdar Polat tutuklandı.

-İstanbul merkezli 4 ilde taraftar gruplarına yönelik operasyonlarda gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 26 kişiden 3'ü tutuklandı, 23'ü adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

2 Ekim:

-Ağar hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemli dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın'ın 1993'te öldürülmesine ilişkin iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kemal Ağar, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, o dönemde dairede görev yapan Korkut Eken ile eski Özel Harekat Polisleri Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Uğur Şahin ve Alper Tekdemir "şüpheli" olarak yer aldı. Sanıkların, "ağırlaştırılmış müebbet hapisle" cezalandırılmaları istendi.

- Cem Garipoğlu tarafından öldürülen Münevver Karabulut'un olay günü üzerindeki eşyaları 4,5 yıl sonra ailenin avukatına teslim edildi.

4 Ekim:

Anayasa Mahkemesi, sezaryene tıbbi zorunluluk halinde izin veren kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

-Cumhuriyet tarihinin ilk balerini Kaya İlhan, 87 yaşında İstanbul'da vefat etti.

- Mardin'in Nusaybin ilçesinde Türkiye- Suriye sınırını muhafaza etmek, sınır güvenliğini artırmak ve kaçakçılığı önlemek amacıyla istinat duvarı örülmeye başlandı.

5 Ekim:

-Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında "50. Yıl Özel Töreni" düzenlendi. Törende, Türk sinemasının usta isimleri İzzet Günay, Yusuf Sezgin, Suna Selen, yönetmen ve senaristler Ertem Göreç, Safa Önal, Yılmaz Atadeniz, Duygu Sağıroğlu, gazeteci yazar Agah Özgüç, Lale Film'in sahibi Necip Sarıcı'ya da 50. Yıl Özel Ödülü verildi.

- Sapanca Gölü'nde dalgıç ekibi tarafından 8 metre derinliğe yapılan dalışta 1972 yılında düştüğü belirtilen keşif uçağının enkazına ulaşıldı.

7 Ekim:

-Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Vakıflar Meclisi'nin oybirliğiyle Mor Gabriel Manastırına ait arazinin iadesi yönünde karar verdiğini, bundan sonraki süreçte vakfın tapudan söz konusu 12 parselin tescilini yaptırabileceğini açıkladı.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, kararı, "Tapuları aldıktan sonra sevincimiz doruğa çıkacak. Emeği geçen başta Sayın Başbakanımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

8 Ekim:

-Kamuda başörtüsü serbest oldu, öğrenci andı kalktı. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile 2/9/1925 Tarihli ve 2413 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafında yer alan "kadınlar" ibaresinden sonra gelen birinci cümle (Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur) yürürlükten kaldırıldı.

-Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle de "öğrenci andı" başlıklı 12. madde yürürlükten kalktı.

- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Yeni açılacak dershanelere ruhsat verilmeyeceğini, özel okula dönüşenlere devletin burslu öğrenci göndereceğini" açıkladı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüştü.

- Küçükçekmece 5. Aile Mahkemesi, Etiler'de bir çöp konteynerinde cesedi bulunan Münevver Karabulut'un anne, baba ve kardeşi tarafından cinayet sanığı Cem Garipoğlu'nun ailesi aleyhine açılan tazminat davasında, Garipoğlu ailesinin 37 bin 500 lira maddi, 1 milyon 250 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

9 Ekim:

-ABD'de çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan ve 27 yaşında "Türkiye'nin en genç ikinci profesörü" unvanına sahip olan Prof. Nurettin Uzunoğlu (74)  İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

-Balyoz Davası'nda Yargıtay kararını verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı Davası'nda, aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, Engin Alan, Bilgin Balanlı ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 237 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerini onadı.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Aralık 2012'de Göktürk-2 uydusunun Çin'den fırlatılması nedeniyle, ODTÜ Yerleşkesinde Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı program sırasında çıkan olaylar üzerine başlatılan soruşturmada, 11 kişi hakkında, "terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak" suçundan dava açtı.

10 Ekim:

-Anayasa Mahkemesinin, "eşit işe eşit ücret" ile ilgili KHK'nın, "Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği kadrosundakilere yapılacak ödemelerle bazı kamu personeline daha önce yapılan ödemeleri yürürlükten kaldıran" hükümlerini iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Davada "reddi hakim" talebinde bulunan CHP'nin, talebi kötü niyetle yaptığı kabul edilerek, 500 liralık disiplin cezası uygulanması kararlaştırıldı.

-MHP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edildi. Saatcı'nın Kurban Bayramı dolayısıyla ilçe billboardlarına verdiği kutlama mesajında Türkçe dışında kullanılan dilin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 81'inci maddesine ve parti tüzüğünün disiplin hükümlerine ve MHP'nin ilke ve prensiplerine aykırı olduğu belirtildi.

-Eski Erzurum Milletvekili, Türk kültür ve düşünce hayatının önde gelen isimlerinden yazar, fikir adamı Nevzat Kösoğlu (72), tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

-Başkentte ODTÜ arazisinden geçecek yolu protesto eden gruba güvenlik güçlerince tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Protestocular, kampüs girişinde oluşturdukları barikatı ateşe verdi. Alevlerin çevredeki ağaçlara sıçraması üzerine kampüse giren polis, TOMA ile su sıkıp yangını söndürdü.

11 Ekim:

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Rusya'da gözaltına alınan Yeditepe Üniversitesi öğrencisi ve Greenpeace stajyeri Gizem Akhan ile diğer Greenpeace üyelerinin serbest bırakılmasını istedi.

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile beraberindeki heyet, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim'e taziye ziyaretinden bulunmak üzere Suriye'ye gitti.  Demirtaş ve beraberindekiler, Müslim'in annesiyle, kardeşiyle ve çocuklarıyla görüştü.

-CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik"in iptali için Danıştay'a başvurdu.

- Muğla İnfaz Hakimliğinin " Mehmet Ağar'ın kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesi" kararına itirazı değerlendiren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar hakkındaki "infazın durdurulmasına" karar verdi.

12 Ekim:

- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı almasına ilişkin, "Türkiye'nin menfaatini ve önceliklerini göz önüne alarak Çin'i seçtik. Her ülkenin, ulusun kendi egemenlik hakkına dayanarak vermiş olduğu bir karardır" dedi.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'de Çanakkale Savaşı'ndaki Anzakların hayatını anlatacağı bir film çekecek Oscar ödüllü Avustralyalı aktör Russell Crowe'u, Topkapı Sarayı'ndaki Mecidiye Köşkü'nde kabul etti. Bakan Çelik'in Crowe ile görüşmesinin bir bölümüne, sanatçı Yılmaz Erdoğan ile eşi Belçim Bilgin Erdoğan da katıldı.

13 Ekim:

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in davetlisi olarak, Hac farizasını yerine getirmek üzere eşi Hayrünnisa Gül ile Suudi Arabistan'a gitti.

-Diyarbakır AK Parti İl Binasına kimliği belirsiz kişilerce molotoflu saldırı gerçekleştirildi.

15 Ekim:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını kıldığı Mimar Sinan Camisi'nden ayrılırken yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na özellikle Suriye'de, Mısır'da, Libya'da, Myanmar'da, Afrika'nın değişik bölgelerinde sıkıntılarla insanların kimyasal ve konvansiyonel silahlarla öldürüldüğü bir ortamda girildiğini belirterek, "Böyle bir ortamda yaşayacağımız Kurban Bayramı'nın, en azından milletimiz için birlik beraberliğe, İslam dünyası için birlik beraberliğe vesile olmasını yine de temenni ediyorum. İnşallah halklar bu sorunu çözerler" dedi.

-Cumhuriyet gazetesi yazarı, yüksek mimar Oktay Ekinci (61), beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü Alman Hastanesinde hayatını kaybetti.

-Meme kanserinde erken tanının önemine dikkati çekmek amacıyla Boğaziçi Köprüsü pembe renkte ışıklandırıldı.

1 6 Ekim:

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun açıkladığı Türkiye İlerleme Raporuna ilişkin, "Halkımızın AB'ye karşı bağlılığında veya tercihinde büyük bir düşme oldu. Yüzde 75'lerden bugün geldiğimiz nokta yüzde 18-20'ler seviyesidir. Bunun kabahati bizde değil. Bunun kabahati, Türkiye'ye bir şekilde engel üstüne engel çıkaranlar, Türkiye'yi sorgulamaya kalkanlar, sorumsuz davranan AB ülkelerinindir" dedi.

19 Ekim:

- Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca İstanbul'a geldi ve sevdikleriyle kucaklaştı. Pilotlar, İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile aileleri tarafından karşılandı.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD basınındaki MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili iddialar hakkında sosyal paylaşım sitesinden değerlendirmede bulunarak, "Herkes şunu iyi bilmeli ki Türkiye ve Türkiye'yi yöneten AK Parti Hükümeti, diktiği Fidan'ı sökmez, söktürmez. Hakan Fidan'ın millet, milletin tam egemenliği, vatan, devlet, bayrak ve bağımsızlığımıza sadakati tamdır, tartışılmaz" ifadesini kullandı.

21 Ekim:

-CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Mahmut Tanal, okullarda öğrenci andının okunması uygulamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.

-Askerlik süresi kısaldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Arınç, "Yedeksubaylar için 12 aylık süre, kısa süreli askerlik yapanlar için 6 aylık süre uygulamasına devam edilecektir" dedi.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, AA'ya yaptığı açıklamada, "Son zamanlarda sık sık 'Neden konuşmuyor?' sorusu ile karşılaşıyorum. Genelkurmay Başkanı, devlet sorumluluğu bulunan, görev ve yetkileri yasalarla belirlenmiş, TSK'nın Komutanı ve bir kamu görevlisidir. Bir kamu görevlisinin; konuşacağı konuyu, yeri, zamanı ve muhataplarını doğru analiz etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün oldukça konuşmamaya ve gündemde olmamaya gayret sarfediyorum" dedi.

-Gölcük ilçesinde 9 günlük bayram tatilinde Hatay'a giden annesi tarafından evde yalnız bırakılan 2 aylık bebeğin açlık ve susuzluktan öldüğü iddia edildi, sınıf öğretmenliği yapan anne tutuklandı.

22 Ekim:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "MİT Müsteşarımızla içeriden, dışarıdan uğraşanlar var. Memnun olduğumuz bürokratımıza, teknokratımıza kusura bakmasınlar sonuna kadar sahip çıkarız. Onun icazetini de birilerinden almayız" diye konuştu.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  ODTÜ arazisinden geçecek yol için sökülen ağaçların büyük bölümünün, Ankara Büyükşehir Belediyesince başka yerlere dikileceğini belirterek, "Bununla da yetinmeyecek, yol çalışmasında söktüğümüz ağaçların daha fazlasını bittikten sonra oraya dikeceğiz" ifadesini kullandı.

-Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk tarafından Masumiyet Müzesi'nin kataloğu olarak hazırlanan "Şeylerin Masumiyeti", ilk kez verilen Mary Lynn Kotz ödülünü kazanarak, geçen yıl Amerika'da yayımlanan hem en iyi müze ve sergi kataloğu hem de en edebi sanat kitabı seçildi.

-Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında 20 yıl önce uğradığı suikast sonucu öldürülen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da bulunduğu 2'si asker 16 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmayı, dosyanın zaman aşımına gireceği gün tamamladı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti, " Twitter'dan hakaret ettiği" gerekçesiyle, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'dan 4 bin lira manevi tazminat kazandı.

23 Ekim:

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "MİT ve Müsteşarı, Türkiye'nin milli menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda kendilerine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirirler ve getiriyorlar. Bazen bu faaliyetlerden rahatsız olan çevreler de olabilir" dedi.

-TBMM'de başörtülü milletvekiline "yeşil ışık" yakıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Herhangi bir içtüzük değişikliğine gerek yok. Şartlar buna müsaittir ve başörtülü olarak milletin seçtiği vekiller parlamentoda görev ifa edebilirler. AK Parti olarak da bu konuda tavrımız çok açıktır, nettir. Başından beri destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz" dedi.

-Danıştay, Anayasa Mahkemesinin uzman öğretmen atanabilmek için gerekli şartlardan bazılarını iptal etmesinin ardından öğretmenlerin uzman olabilmek için yaptıkları başvuruların kabul edilemeyeceğine karar verdi.

- Hrant Dink cinayeti davasında hakkında yakalama kararı çıkartılan sanıklardan Erhan Tuncel İstanbul'da yakalandı.

25 Ekim:

-Askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

-12 Eylül Davası'nda Cumhuriyet Savcısı, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

27 Ekim:

- Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) büyük kongresi yapıldı. BDP miletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü ile bağımsız milletvekili Levent Tüzel'in HDP'ye katıldığı kongrede genel başkanlığına İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel seçildi.

-"Dünyanın en uzun boylu adamı" unvanını 2 metre 51 santimetre boyu ile koruyan Sultan Kösen ile Suriye asıllı Merve Dibo, Mardin'de yapılan düğünle dünya evine girdi.

28 Ekim:

-Tiyatro ve sinema sanatçısı Tomris Oğuzalp, 80 yaşında İstanbul'da vefat etti.

-Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, müzik alanında Ahmet Kaya'ya verildi.

29 Ekim:

- Marmaray, Pekin ile Londra'yı birleştirdi. Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray törenle açıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanların yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta da katıldı.

Başbakan Erdoğan, İstanbullulara Marmaray'ın 15 gün süreyle ücretsiz olacağı müjdesini verdi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyonda yaptığı açıklamada, "Laiklik anlayışındaki kendimizi cendereye sokan anlayıştan uzaklaşıp daha Batılı, daha ABD'deki, daha İngiltere'deki gibi bir anlayışa ulaşıyor olmak memnuniyet verici" dedi.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Çankaya Köşkündeki resepsiyonda yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetleri siyasallaştırmamak için çalıştığını belirtti. Özel, "Her türlü siyasi akımdan uzak tutmaya çalışıyorum. Silahlı Kuvvetler, mutlak itaat ve disipline sahip yapıdadır. Bu yapısında zaafiyet olursa Türkiye'nin bekasını etkiler. Beni hedef tahtasına oturtursanız, ben de insanım, bir süre sonra beni de bulamayabilirsiniz. Bazı marjinal grupların istifa çağrılarına bakmam. İstifa, onurlu bir iştir. Ahmet, Mehmet istedi diye istifa etmem. Ben buraya elimi taşın altına sokarak geldim. Çok zor bir dönemde görev aldım" diye konuştu.

-6 yıl önce üniversite sınavına girmek için geldikleri Tekirdağ'da kaybolan Meral Yapıcı (19) ve Nefise Kıran'a (17) ait olduğu ileri sürülen kemik parçaları genç kızlardan birinin dedesine ait bağ evinin önündeki iskelede gömülü bulundu.

30 Ekim:

-Vatandaşın sağlığıyla oynayanlara hepis cezası verilecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Yeni çıkartacağımız Torba Kanunu ile hileli gıda satan, vatandaşların sağlığıyla oynayan, yanıltıcı reklam yapan kişilere para cezasının yanında hapis cezası gelecek" dedi.

-Anayasa Mahkemesi, 9 Kasım 2011'de Van depreminde Bayram Otel'de hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu'nun eşi ve çocuklarının yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilebilir buldu. Mahkeme, Kerimoğlu'nun eşi ve çocuklarına, "anayasal hakkın ihlalinden kaynaklanan manevi zarar" nedeniyle  20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

31 Ekim:

-Türkiye'yi Eurovision'da Kürtçe şarkıyla temsil etmek isteyen Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği, TRT Genel Müdürlüğüne başvurdu.

-AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey'in, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katılması olumlu karşılandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Başı açık olan da başı örtülü olan da bu ülkenin vatandaşıdır, bu Cumhuriyetin sahibidir, bu ülke üzerinde eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Birini diğerine tercih etmek, eşitlik ve adalet ilkesine tamamen terstir. Birini makbul vatandaş olarak görüp, diğerini horlamak, en başta vicdana, en başta insani değerlere aykırıdır" diye konuştu.

Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı İslam, "Türkiye'de başörtüsü sorunu açısından Hak gelmiş, batıl zail olmuştur" dedi.

-Sarıgül'e CHP'den yeşil ışık yakıldı. CHP Genel Yardımcısı Adnan Keskin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü ziyaret etti.

Keskin, ziyaret sonrası "Siyasetin ufkunda siyaset gibi parlayan Mustafa Sarıgül'ün yuvasına, CHP'ye dönme kararını kutluyoruz" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, "Rabbim, izin verirse, Adnan Keskin başkanımızla birlikte, Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanımızla birlikte yurttaşlarımızın yüzde yüzünü kucaklayacağız" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de Yangın Sonrası Mahsur Kalan Yavru Kediler İtfaiye Tarafından Kurtarıldı
    09:18 Edirne'de Yangın Sonrası Mahsur Kalan Yavru Kediler İtfaiye Tarafından Kurtarıldı

    Edirne'deki bir öğrenci yurdunda çıkan yangının ardından merdiven boşluğunda mahsur kalan 2 yavru kedi, itfaiye erleri tarafından kurtarıldı. Yangın söndürüldükten sonra duyulan kedi sesleri üzerine harekete geçen ekipler, uzun uğraşlar sonucunda kedileri kurtardı. Kurtarılan yavru kediler ve anne kedi, Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı'na götürüldü.

  • INTERPOL tarafından aranan Rusya vatandaşı İzmir'de yakalandı
    09:16 INTERPOL tarafından aranan Rusya vatandaşı İzmir'de yakalandı

    Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL tarafından mavi bültenle aranan bir Rusya vatandaşı dolandırıcı, İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde polis ekipleri tarafından yakalandı. Zanlının kimlik soruşturmasında dolandırıcılık suçundan arandığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Mersin'de 10 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçlar Ele Geçirildi
    09:15 Mersin'de 10 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçlar Ele Geçirildi

    Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi, 2 şüpheliyi yakaladı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, yurt dışından gümrük kaçağı olarak getirilip yedek parça olarak kullanılan araçlara yönelik çalışma yaptı. Polis, merkez Akdeniz İlçesinde bir oto tamirhanesine operasyon düzenleyerek, piyasa değeri 10 milyon TL olan 4 adet gümrük kaçağı aracı ele geçirdi. Operasyonda 2 şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Mersin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama
    09:15 Mersin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

    Mersin'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheliden 2'si tutuklandı. Operasyonda, 760 gram kubar esrar, 150 gram eroin, 57 adet uyuşturucu hap, 1 hassas terazi, 3 cep telefonu, 1 bıçak ve 1 tabanca ele geçirildi. Ayrıca, 18 bin 350 lira paraya da el konuldu.

  • Beylikdüzü'nde Motosikletli Şüphelilerin Kovalamacası
    09:15 Beylikdüzü'nde Motosikletli Şüphelilerin Kovalamacası

    Beylikdüzü'nde polis, motosikletli şüphelilerin belindeki silahı fark ederek dur ihtarında bulundu. Şüpheliler ihtara uymayınca polis tarafından kovalamaca yaşandı. Kovalama anları kask kamerasına yansırken, şüphelilerin üzerinde yasaklı ilaçlar ve havalı tabanca bulundu. Gözaltına alınan şüphelilere ceza kesildi.

  • Etrafındaki bütün binalar yıkıldı, bu binanın camı bile kırılmadı
    09:15 Etrafındaki bütün binalar yıkıldı, bu binanın camı bile kırılmadı

    Kahramanmaraş Mimarlar Odası hizmet binası, 6 Şubat depremlerinde etrafındaki onlarca binanın yıkılmasına rağmen hala ayakta duruyor. Mimarlar Odası yönetimi, binanın rezerv alan içinde kaldığını ve kentsel hafıza alanı çerçevesinde yıkılmaması gerektiğini savunuyor.

  • Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil
    09:10 Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil

    Otomotiv sektöründe gündemden düşmeyen Maserati, tamamen elektrikli olan GranCabrio Folgore modeliyle dikkat çekiyor. İtalya'da tanıtılan araç, sportif ve modern çizgileriyle öne çıkıyor. Maserati'nin elektrikli modelleri arasında zirveyi temsil eden GranCabrio Folgore, global pazarda ilgi gördüğü takdirde değişik versiyonlarıyla da karşımıza çıkabilir. Araç, 220 bin dolar civarında bir fiyatla satışa sunulacak.

  • OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    09:10 OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    OnePlus, yeni amiral gemisi tablet olan OnePlus Pad 2'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre cihaz, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, parlak AMOLED ekran, büyük batarya ve daha fazla depolama alanı gibi üst seviye özelliklerle gelecek. OnePlus Pad 2'nin tanıtım tarihi ise 2024'ün ikinci yarısında olması bekleniyor.

  • Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı
    09:09 Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı

    Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 güncellemelerinin ikinci beta sürümlerini dağıtıma çıkardı. Yeni beta paketi, geliştirici olmayan kullanıcılar için indirilebilir durumda. Güncelleme, Avrupa Birliği'nin gerektirdiği değişikliklere odaklanıyor ve AB'deki kullanıcıların web siteleri üzerinden iPhone uygulamalarını indirebilmesine olanak sağlıyor. Ancak AB geliştiricileri için bazı kısıtlamalar da getiriliyor. Ayrıca yeni beta sürümleri, aygıt yönetimi özelliklerine ve Pil Sağlığı desteğine yönelik iyileştirmeler içeriyor.

  • Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı
    09:09 Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı

    Oppo, orta segment kataloğuna yeni bir model eklemeye hazırlanıyor. Oppo A60 adlı bu model, Qualcomm Snapdragon 680 işlemci ve 8 GB RAM ile güçlendirilecek. Ayrıca telefon, 1604 x 720 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran ve 5.000 mAh kapasiteli bir batarya ile gelecek.

  • Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor
    09:09 Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor

    Telegram Kurucusu Pavel Durov'a göre, uygulama önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olacak. WhatsApp'ın güvenlik sorunlarına dikkat çeken Durov, Telegram'ın popülerlik kazandığını belirtti. Şirket ayrıca platformdan daha fazla para kazanmayı umuyor ve yeni özellikler eklemeyi planlıyor.


Advertisement