Türkiye'de 2014 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2014 Böyle Geçti

Haziran ayında ilk derece mahkemeleri ve yüksek yargı organlarının verdiği kararlar kamuoyunda geniş yer aldı.

23.12.2014 10:03  Güncelleme: 10:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de haziran ayında ilk derece mahkemeleri ve yüksek yargı organlarının verdiği kararlar kamuoyunda geniş yer aldı.

Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararının ardından Balyoz Planı Davası'nda yeniden yargılama kararının çıktığı haziran ayında, aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında olduğu sanıklar cezaevlerinden tahliye edildi.

Yüksek Mahkeme'nin eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile ilgili verdiği ihlal kararının ardından da Yargıtay 9. Ceza Dairesince tahliyesine karar verilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Silivri Cezaevi'nden çıktı.

Anayasa Mahkemesinin, başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar vermesi de kamuoyunda geniş yer buldu ve avukatlar duruşmalara başörtüsüyle girmeye başladı.

Kamuoyunun yakından izlediği bir diğer dava ile ilgili karar da yine Haziran ayında Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinden çıktı. 12 Eylül Davası'nda Mahkeme, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'yı, önce "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırıldı, ardından takdiri indirimle bu cezaları "müebbet hapis cezasına" çevrildi.

Haziran 2014'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran

- Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün desteklediği "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru denemesi, 51 bin 793 kişi ile kırıldı.

2 Haziran

Ukrayna'nın doğu kenti Lugansk'taki olayları izleyen Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Ali Atmaca, Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından alıkonuldu.

- Çocukları terör örgütünce kaçırılan ve bazı ailelerin eyleme ara verdiklerini açıklamalarının ardından belediye önünden uzaklaştırılan diğer aileler, refüje çadır kurdu.

- İstanbul'da etkili olan sağanak, ev ve iş yerlerinde su baskınlarına yol açtı. Köprü altları ile caddelerde oluşan su birikintileri, yaya ve sürücülere zor anlar yaşattı.

3 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında tüm madencileri ilgilendiren önemli bir düzenleme daha yaptıklarını belirterek, "Emeklilik yaşını 55'ten 50'ye çekiyoruz. İzinde geçirdikleri günler ve tatilleri de yıpranmaya dahil etmek suretiyle eğer yaş itibarıyla değil de önce emekli olmak istiyorsa, bu yıpranma payını dahil etmek suretiyle madencilerimizin 43 yaşında emekli olmaları mümkün hale gelebilecek. Ayrıca bir gün bile sigortalı olarak çalışmış olsa vefat eden madencimizin yakınlarına maaş hakkı getiriyoruz. Vefat etmiş madenci kardeşlerimizin prim borçlarını da siliyoruz" dedi.

- Başbakan Erdoğan, meclisteki grup toplantısının ardından, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumun rutin bir çalışma olduğunu belirterek, "Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. Bu konudaki şeyleri zaten kendilerine tarafımızdan da iletilmiştir" ifadesini kullandı.

Gazeteci-yazar Ahmet Hakan Coşkun, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 25 Aralık soruşturması kapsamında savcılığa ifade verdi.

- Devlet Opera ve Balesi, 2013-2014 sanat sezonunu geride bırakıp, 400 bin seyirciye ulaşarak tarihinin en yoğun yılını yaşadı.

4 Haziran

Kilis'te, Suriyeli sığınmacı ailelerin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yaptırılan 12 derslikli okul hizmete alındı.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetlerarası Komite Üyeliği"ne ikinci kez seçildi. Ayrıca Türkiye, BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçildi.

5 Haziran

- Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan istihbari çalışmalar sonucu aralarında Diyarbakır'da oturma eylemi yapan ailelerin terör örgütünce kaçırılan çocuklarının da bulunduğu 3 kişi güvenlik güçlerine teslim oldu.

- Afganistan'ın doğusundaki Nangerhar vilayetindeki intihar saldırısında hayatını kaybeden üç Türk'ün cenazesi, Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla, İstanbul'a getirildi.

6 Haziran

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bilirkişi raporu gönderen TÜBİTAK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ses kayıtlarının montaj olduğunu bildirdi. Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydı hakkındaki TÜBİTAK raporunda "Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur" ifadesi kullanıldı.

- Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kaldırıldı.

7 Haziran

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3. Havalimanı Temel Atma Töreni'ndeki konuşmasında Erdoğan, üçüncü havalimanının 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edileceğini belirterek, "Bu büyük bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü. 6 bağımsız pistiyle, 500 uçak kapasitesiyle, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla, özellikle de yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak" dedi.

- Terör örgütü tarafından kaçırıldıktan 20 gün sonra Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir eve yapılan operasyonda kurtarılan 16 yaşındaki S.B, Diyarbakır'da ailesiyle bir araya geldi.

8 Haziran

Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığında garnizon sahasında bulunan direkteki Türk Bayrağı, bir gösterici tarafından indirildi.

9 Haziran

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığında direkteki Türk Bayrağının bir gösterici tarafından indirilmesini şiddetle kınıyorum. Şunu açıkça vurgulamak isterim ki bu ve benzeri çirkin saldırı ve tahrikler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki bayrak indirme olayına ilişkin, "İçişleri Bakanım hemen teftişi başlatmıştır. Bunun çocuk olması bizi ilgilendirmez. Bir çocuk bizim kutsalımız olan bir bayrağı alma maharetini gösteriyorsa bunun bir karşılığı muhakkak ki olacaktır. Bedeli neyse bunun bedelini de onu oraya gönderenler, kendisi, onlar da ödeyecektir. Çocuktur diye bizim bayrağımıza kutsalımıza bu şekilde saldırmak suretiyle buna sessiz kalmamız mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada da 7 Haziran'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde hayatını kaybeden bir kişinin, 8 Haziran'da Diyarbakır'da yapılan cenazesinin defnedilmesi maksadıyla toplanan bazı gruplar tarafından, Bağlar ilçe merkezinde kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü yapıldığı kaydedildi.

Gösterici grupların söz konusu cenazenin defnedildiği mezarlığın yakınında bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığına ait Kuzey Nizamiyesi bölgesinde bulunan bir nöbet kulübesine taşlı saldırıda bulunduğu belirtilen açıklamada "Bir kısmı çocuk olan göstericilerin arasında bulunan yüzü kapalı bir şahıs, nizamiye dış kapısından içeri atlayıp iki fens teli arasında bulunan araç kontrol bölgesine girerek, bayrak direğine tırmanmıştır. Bölgeye sevk edilen tim tarafından şahsı ikaza yönelik havaya iki el uyarı ateşi yapılmış ve sesle ikazda bulunulmasına rağmen söz konusu şahıs bayrağımızı gönderden almıştır" ifadesine yer verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığında bulunan direkteki Türk bayrağının bir gösterici tarafından indirilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığınca da soruşturma başlatıldı, 2 güvenlik görevlisi de görevden uzaklaştırıldı.

- Çocukları terör örgütünce kaçırılan ve seslerini duyurmak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapan aileler, açlık grevine başladı.

10 Haziran

- Diyarbakır'da Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 5 kişi gözaltına alındı.

- Ergenekon ve Zirve Yayınevi Davası'ndan tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında tahliye kararı verildi.

- Karabük Üniversitesi tarafından yapımına iki yıl önce başlanan, üstten hilal ve yıldız şeklinde görülen 25 bin seyirci kapasiteli stat tamamlandı. Üniversitenin akademisyenlerince tasarlanan stadyum, 40 bin metrekarelik alanda inşa edildi.

11 Haziran

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sosyolog Pınar Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu.

Lice'de yaşanan gelişmeler kapsamında Diyarbakır'da Türk bayrağının gönderden indirilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı süresi uzatılan 1 kişi tutuklandı.

- Diyarbakır'da çocukları terör örgütünce kaçırılan ve seslerini duyurmak için oturma eylemi yapan ailelerin başlattığı 2 günlük açlık grevi sona erdi.

12 Haziran

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Musul'un işgali sonrası Türk vatandaşlarına yönelik rehin alma eylemleriyle ilgili soruşturma başlattı.

- Dünyanın en büyük yelkenli eğitim gemisi" olduğu belirtilen STS SEDOV, Karaköy'e demir attı. Kaptan Maxim Rodinov'un kumandasında İstanbul'a gelen 93 yaşındaki ve 4 direkli yelkenli gemi STS SEDOV, 2012'de geçirdiği revizyonun ardından Karaköy'de ziyarete açıldı.

- Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan filmi "Kış Uykusu"nun galası yapıldı.

16 Haziran

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı için çatı adaylarının eski İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun olduğunu açıkladı.

İhsanoğlu da yazılı açıklama yaparak, "Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Son Kuşlar", "Ah Güzel İstanbul", "Utanç ve Gramofon Avrat" gibi filmlere senarist olarak imza atan Ayşe Şasa, yoğun bakımda bulunduğu Özel Bağcılar Safa Hastanesinde, 73 yaşında hayatını kaybetti.

Suriye'deki insani krizle ilgili duyarlılık oluşturmak ve sınıra yakın güvenli bir bölgede dul ve yetimler için kurulacak 100 konteyner kent için fon sağlamak amacıyla bisikletleriyle İskoçya'dan yola çıkan 8 İngiliz aktivist, İngiltere, Fransa, İsviçre, İtalya ve Yunanistan'ı geçerek cumartesi günü İpsala'dan Türkiye'ye giriş yaptı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara gemisine saldırı davasında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında çıkarılan yakalama kararına, sanık avukatlarınca yapılan itirazı reddetti.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olayların ardından Adana'nın Seyhan ilçesinde yapılan izinsiz gösteri sırasında yaşamını yitiren 14 yaşındaki İbrahim Aras'ın cenazesi toprağa verildi. Cenaze törenin ardından bazı illerde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

Diyarbakır'da çocukları terör örgütü tarafından kaçırılan ve Dağkapı Meydanı'nda oturma eylemi yapan aileler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'a mektup gönderdi.

İstanbul'da başlayan gök gürültülü sağanak, İkitelli, Beylikdüzü, Başakşehir, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Beşiktaş, Ataşehir ve Ümraniye'de etkili oldu. Meteoroloji gözlem istasyonlarından alınan bilgilere göre metrekareye 40 dakikada 50 kilogram yağış düşmesi dolayısıyla Anadolu yakasında birçok ev ve işyerini su bastı.

- Türkiye'nin 6'ıncı yüz naklinin yapıldığı Salih Üslün, organ yetmezliğinin baş göstermesi dolayısıyla nakledilen yüzün yumuşak dokusu büyük oranda geri alındı.

Tunceli'de yapımı devam eden Kırmızı Köprü Jandarma Karakoluna beton taşıyan 5 mikser, Tunceli- Erzincan karayolunun 45. kilometresindeki Ağlayan Kayalar mevkisinde yolu kapatan bir grup terörist tarafından yakıldı ve iki kişi kaçırıldı. Teröristlerce kaçırılan kişiler, üç gün sonra serbest bırakıldı.

- Musul'un, Türkmenler'in yoğun olarak yaşadığı Telafer ilçesini kontrol altına almak için düzenledikleri saldırıda çok sayıda sivili öldüren ve yaralayan IŞİD örgütü üyelerinin bir kısmı, yerel polis gücü ve sivil direnişçilerle girdikleri çatışmalarda öldürüldü.

17 Haziran

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel, ve eski koruma müdürü Zeki Bulut'un da bulunduğu 11 emniyet mensubu gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında eş zamanlı operasyonlarla Ankara'da 6, İstanbul'da 1, Diyarbakır'da 1, Yozgat'ta 2, Karabük'te ise 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı.

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu, Trabzonsporlu Didier Zokora'ya "ırkçı söylemde" bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada, Anadolu 17. Sulh Ceza Mahkemesi' spor alanında din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Belözoğlu'nun daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması ve yeniden suç işleyeceği konusunda kanaat oluşmadığı gerekçesiyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

18 Haziran

81 ili ziyaret etme hedefini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırklareli ziyaretiyle Türkiye'nin tüm illere giden ilk cumhurbaşkanı oldu. Gül, özel olarak hazırlanan ve üzerinde illeri ziyaret ettiği tarihlerle İstanbul ve Ankara'da Cumhurbaşkanlığı forsu yer aldığı dev Türkiye haritasını imzaladı.

12 Eylül Davası'nda sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca önce "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırıldı, ardından takdiri indirimle bu cezaları "müebbet hapis cezasına" çevrildi. Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında "askeri rütbelerin sökülmesini" içeren Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesinin uygulanmasına da karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası sanıklarının yaptığı 230 başvuruyu birleştirerek, sanıkların, dijital veriler ve sanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.

Anayasa Mahkemesi, Devrimci Karargah Örgütüne yardım suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan, Odatv Davası kapsamında yargılaması devam eden eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "tutukluluk gerekçeleri yetersiz olduğu için" haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

- Çocuklarının çatışmalarda yaşamını yitirdiğini, dağda, askerde ve cezaevinde bulunduğunu ileri süren 7 aile, Diyarbakır Valiliği karşısındaki Anıtpark'ta oturma eylemi başlattı.

19 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararlarıyla ilgili, "Tekrar yargılanmaları söz konusu. Temenni ederiz ki burada da adalet yerini bulmuş olur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da karara ilişkin "Davanın zaten adil olmadığını biliyorduk. Haksız delillerle insanlar içeri atılmıştı, sahte delillerle atılmıştı. İnşallah özgürlüklerine biran önce kavuşurlar" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında düzenlenen toplantıda yapıtığı konuşmada,  Türkiye'de şehirlerde ve kamplarda toplam 1 milyon 50 bin Suriyeli'nin bulunduğunu bildirdi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin "haklarının ihlal edildiği" yönünde karar verdiği Balyoz Davası sanıklarının tahliyesine ve hüküm giyen sanıklar hakkında "infazın durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi"ne karar verdi. Kararın ardından aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında olduğu sanıklar, bulundukları cezaevlerinden tahliye edildi.

20 Haziran

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör örgütü Irak Şam İslam Devletinin (IŞİD) Türkiye'yi "cihat alanı" ilan ettiğine yönelik iddiaya ilişkin, örgütlerin hem yapılarını hem hedeflerini çok iyi tahlil ettiklerini ancak bunların içinde Türkiye'yi hedef alan bir noktaya rastlamadıklarını belirtti.

Devrimci Karargah Örgütüne yardım suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Anayasa Mahkemesinin hakkındaki "ihlal" kararının ardından, Yargıtay 9. Ceza Dairesince verilen tahliye kararı sonrası cezaevinden çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının, 28 Aralık 2011'de " Şırnak'ın Uludere İlçesi Güney sınırı ötesinde 34 kişinin ölümüyle ilgili ihmal iddiaları" üzerine yürütülen soruşturmada Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Tümgeneral İlhan Bölük'ün de arasında bulunduğu 5 şüpheli hakkında verdiği takipsizlik kararına yapılan itiraz Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesince reddedildi.

Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in oğlu olan Eski TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisinde yaşamını yitirdi.

- Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş'ye (Şişecam) bağlı iş yerlerinde, Türk-İş'e bağlı Kristal-İş Sendikası'nın üyeleri greve kararı aldı.

21 Haziran

Diyarbakır'ın Lice Hani karayolunu trafiğe kapatan grup tarafından kaçırılan uzman çavuş İlhan Çalışkan, serbest bırakıldı.

22 Haziran

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Haliç Kongre Merkezi'ndeki İl Danışma Meclisi Toplantısında, uzun bir mücadelenin ardından yurt dışındaki Türk vatandaşlarına bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkını teslim ettiklerini ve bulundukları ülkelerde, belirli yerlere kurulacak sandıklarda artık oylarını kullanabileceklerini duyurdu.

Anayasa Mahkemesinin Balyoz Planı Davası'na ilişkin "ihlal" kararıyla ilgili ise Erdoğan, "2010 referandumunda 'evet' oyları yüzde 58 ile sandıklardan çıkmasaydı bugün bunlar çıkabilecek miydi? 2010 referandumuna 'hayır' diyenler, şu anda 'evet' oylarının neticesini aldılar. Bunu iyi görmemiz lazım" dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Cemil köyündeki Timio Stavru Kilisesi'nde pazar ayinini yönetti. Hollanda ve Yunanistan'dan gelen yaklaşık 100 kişinin de katıldığı ve 3 saat süren ayinde, İncil'den bazı bölümler okundu, dua edildi.

HDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde, partinin eş genel başkanlıklarına Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ seçildi. 156 delegenin kayıtlı olduğu kongrede eş genel başkanlık seçiminin ilk 2 turunda salt çoğunluk sağlanamadığı için seçimler yenilendi. Salt çoğunluğun aranmadığı 3. tur seçimlerde Demirtaş ve Yüksekdağ, eş genel başkanlığa seçildi.

24 Haziran

Terör örgütü tarafından kaçırılan çocukları için ilk önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde, daha sonra da Dağkapı meydanında oturma eylemi yapan aileler, TBMM'deki partilerin başkanlarıyla görüşmek için Ankara'ya geldi. Aileleri kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Siz Türkiye'yi sarstınız. Şimdiye kadar çocuğu zorla götürülenler veya çocuğu bir yanlışa saparak dağa çıkanlar, bunların annelerinin, babalarının meydana çıkıp da 'ne olur şu çocuğumu getirin, bırakın' deme cesareti olmuyordu. Siz inanın ki çok cesur davrandınız" ifadelerini kullandı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından 88 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz Davası'nın ilk duruşması, dosyaya bakan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesine tahsis edilen Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda yapıldı. Duruşmada, Yargıtay'ın 25 sanıkla ilgili verdiği "beraat" yönündeki bozma hükmüne uyularak 25 sanığın beraati kararlaştırıldı. Yargıtay'ın, "ceza verilmesine yer olmadığı" gerekçesiyle haklarındaki hükümleri bozduğu 62 kişinin dosyasının ise sanıkların özlük haklarını etkilemesi ve beraat kararına göre daha aleyhe olması nedeniyle ayrılarak farklı bir dosyadan yürütülmesine hükmedildi. Mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın da tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

12 Eylül Davası'nda "müebbet hapis cezası"na çarptırılan Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın avukatı, karanın bozulması istemiyle temyiz dilekçesini Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Büyükelçileri ile bir araya geldiği yemekte, Suriye'ye geçerek radikal gruplara katılmayı planlayan üçüncü ülke vatandaşlarının geçişlerini engellemek için gerekli tüm önlemleri aldıklarını ve bu kapsamda 5 bin 300 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konulduğunu bildirdi.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, ABD'li Sarai Sierra'nın katil zanlısı Ziya Tasalı'nın, "adam öldürme" suçundan müebbet hapis, "cinsel saldırı" ve "hırsızlık" suçlarından da toplam 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili soruşturmada, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 5 şüpheli için, "somut olgular", "kaçma şüphesi" ve "delileri karartma" gerekçeleriyle tutuklama kararı verdi.

25 Haziran

Anayasa Mahkemesi, başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. İhlal kararının ardından avukatlar duruşmalar başörtüsüyle katılmaya başladı.

Şili'de 2010 yılında meydana gelen ve yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madencinin 69 gün sonra kurtarıldığı maden kazasında, kurtarma ekibinin başında yer alan Rodrigo Reveco ve kazadan en son kurtarılan madenci Luis Urzua, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle bir araya geldi.

Anayasa Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın yazdığı "Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunma)" isimli  kitaba basım aşamasındayken el konulması ve yakılması nedeniyle yaptığı başvuruda, Öcalan'ın hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

26 Haziran

Uluslararası Sakin Şehirler Birliği, Seferihisar'ı, yerel tohumların yok olmaması için kurduğu tohum merkezi ve düzenlediği tohum takas şenlikleriyle birliğe üye 188 sakin şehir içinde "en çevreci kent" ödülüne layık gördü.

Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nda, "devlet içindeki illegal yapılanmalara yönelik yürütülen adli ve idari işlemler hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu", çözüm sürecinde gelinen aşamanın değerlendirilerek bu kapsamda terör örgütünce dağa kaçırılan çocukların durumu üzerinde önemle durulduğu ve Irak'ta baş gösteren olumsuz gelişmeler dolayısıyla "Ülkenin toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin korunması için Irak halkına desteğin devam edeceği bildirildi.

- İstanbul Emniyet Müdürlüğünce Fatih'te bin 450 polisin katılımıyla genel asayiş ile narkotik ve organize suçlara yönelik gerçekleştirilen geniş çaplı operasyonda, 30 kişinin gözaltına alındığı, 4 tabanca ve 2 pompalı tüfek, susturucu, jammer, uyuşturucu maddeler, mermiler ve uyuşturucudan elde edilmiş paraların ele geçirildiği duyuruldu.

27 Haziran

28 Şubat Davası'na bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, davada dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dinlenilmesine, beyanda bulunmak isterse beyanının alınmasına karar verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda "Yeni Yargı Paketi" olarak bilinen "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

Bakanlar Kurulu, Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 20 Haziran'dan itibaren Şişecam'a bağlı iş yerlerinde Türk-İş'e bağlı Kristal-İş Sendikası'nın uyguladığı grevi, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görerek, 60 gün erteledi. Kararın ardından bazı illerde protesto gösterileri düzenlendi.

28 Haziran

-ÖSYM, 14-15 ve 21-22 Haziran'da yapılan 2014-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını internet sitesinden açıkladı. Toplamda 946 bin 252 adayın başvurduğu sınavlara 925 bin 81 aday katılırken, 161 adayın sınavı geçersiz sayıldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) sızma girişimleriyle alakalı, bir günlük gazetede yayımlanan haber çerçevesinde, söz konusu girişimi araştırmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla özel bir ekip oluşturulduğu biçimindeki iddianın gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Üsküdar'daki Fethipaşa ve Demirağ korularının devamında bulunan Hüseyin Avni Paşa Korusu'nda çıkan yangında tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü kül oldu.

- Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangının yerleşim alanlarına sıçramasının ardından 5 otel ile bazı günübirlik küçük işletmeler tamamen yandı.

İstanbul'un Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki Türk Bayrağı'nı indirmeye çalışan bir kişi, polis tarafından bacağından vurularak etkisiz hale getirildi. Zanlı çıkarıldığı mahkemece "terör örgütünün propagandasını yapmak", "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "devletin egemenlik alameti olan Türk bayrağını alenen aşağılamak" suçlarından tutuklandı.

29 Haziran

Aralarında lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüellerin olduğu gruplar, Lambdaistanbul'un öncülüğünde Taksim Meydanı'nda toplanarak "LGBTİ Onur Yürüyüşü" gerçekleştirdi.

30 Haziran

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimi için 54 ülkede ve 103 yurtdışı temsilcilikte sandık kurulacağını bildirdi.

HDP'nin, cumhurbaşkanı adayının Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş olduğu açıklandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2014 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement