Türkiye'de 2015 Böyle Geçti (12) - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2015 Böyle Geçti (12)

Türkiye 2015'i geride bırakırken, yılın son ayında, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerginleşen Türk-Rus ilişkileri gündemde önemli yer tuttu.

22.12.2015 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye 2015'i geride bırakırken, yılın son ayında, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerginleşen Türk-Rus ilişkileri gündemde önemli yer tuttu. Aralık ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'nin DAEŞ'den petrol aldığı iddialarına yanıt verilirken, Rus gemisinin boğazdan geçişi sırasında omzunda füze bulunan bir askerin fotoğraflanması da tartışma yarattı.

Özellikle Şırnak ve Cizre'de terör örgütüne yönelik operasyonların hız kazandığı aralık ayında, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyonlar da devam etti.

Aralık ayının önemli olayları şöyle:

1 ARALIK

- 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı için Paris'te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama bir araya geldi. ABD'nin Paris'teki OECD Daimi Temsilciliğinde yapılan basına kapalı görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Erdoğan, Obama ile yaptıkları görüşmede, Türkiye ile Rusya arasındaki gelişmelerin değerlendirmesini yaptıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in petrol iddiasına ilişkin, "Böyle bir şey ispat edildiği anda ben bu makamda durmam ama sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye verilen doğalgazı kesme ihtimaline ilişkin, "Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum. Çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütlerimiz var. Yani bu bir bavul ticareti değil. Bu 'dur' dediğinde duracak. Karşılıklı taahhütler var. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla geçici olarak görevden uzaklaştırılan Çorum Savcısı Fikret Seçen'in, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmadan 2 gün önce Hollanda'ya gidiş görüntüleri ortaya çıktı.

Balyoz Eylem Planı davası kapsamında 3 yıl 8 ay tutuklu yargılandıktan sonra beraat eden eski MHP İstanbul Milletvekili emekli korgeneral Engin Alan'a 63 bin 650 lira maddi, 1 milyon 300 bin lira da manevi olmak üzere 1 milyon 363 bin 650 lira tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

- Genelkurmay Başkanlığından, Suriye'ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışan terör örgütü DAEŞ üyesi yabancı uyruklu 11 kişinin Kilis'te yakalandığı bildirildi.

- Organ yetmezliği nedeniyle 83 yaşında vefat eden gazeteci Hasan Pulur'un cenazesi, İstanbul'da defnedildi.

2 ARALIK

Resmi ziyarette bulunmak üzere Katar'a giden Erdoğan, Katar ve Türkiye arasında vizelerin kaldırıldığını bildirdi. Erdoğan, BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasındaki anlaşma ilişkin de "Türkiye'de bir yatırıma LNG depolama noktasında girebilir miyiz bunun arayışı içerisindeydiler" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ilk gergedanı "Samir" oldu. Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, İngiltere'den zırh görünümlü deriye sahip 3 ton ağırlığında Hint gergedanı getirdi. İngiltere'den yola çıkan 7 yaşındaki erkek gergedan, karayoluyla 6 gün süren yolculuğun ardından hayvanat bahçesine ulaştı.

3 ARALIK

Özgecan Aslan davasında karar çıktı. Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili tutuklu yargılanan 3 sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıklar hakkında herhangi bir ceza indirimi uygulamadı.

Başbakan Davutoğlu, "Canice öldürülmesiyle bütün halkımızın kalbine ateş düşüren Özgecan kızımızı katledenler, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası aldılar. Mübarek annesi, mübarek babası gibi ben de diyorum ki, benim de yüreğim hala soğumadı, üç kız babası olarak ve bütün Türkiye'deki kızların manevi babası olarak yüreğim soğumadı" dedi.

Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na  (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, örgüt üyelerince devlet kurumlarına kendi elemanlarını yerleştirmek amacıyla kurulduğu ileri sürülen bir derneğin 11 yöneticisi ve çalışanı gözaltına alındı. Şüphelilere ait evlerde yapılan aramalarda yaklaşık 10 bin kişinin özgeçmişinin bulunduğu bir havuza ulaşıldı.

4 ARALIK

Emekli Orgeneral Büyükanıt, ifadeye çağrıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan "e-muhtırasına" ilişkin soruşturması kapsamında, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınması için talimat yazdı.

Musul'da nöbet değişimi. Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan askeri birlik değiştirildi. Türk birliğinin değiştirilmesi için Başika bölgesine 150 civarında asker karayoluyla gönderildi. Birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etti.

- Piste giren köpeğe uçak çarptı. Porto-İstanbul seferini yapan THY uçağı, Atatürk Havalimanı'na inişinin ardından ilerlediği pistte nereden girdiği anlaşılamayan bir köpeğe çarptı. Hava trafiğinde bir süre aksama yaşandı.

5 ARALIK

64. Hükümet'in güven oylaması sonuçları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda,  "Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, TBMM Genel Kurulu'nun 30 Kasım 2015 tarihli 7'nci birleşiminde yapılan güven oylamasında, 204 ret oyuna karşı 315 kabul oyuyla güvenoyu almıştır" ifadesine yer verildi.

Ehliyette "otomatik vites" dönemi. MEB'in Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğine göre, araçların otomatik şanzımanlı olanları ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece "otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği" belirtilecek. Yeni yönetmeliğe göre, yılbaşından itibaren "aday sürücülük" uygulaması başlayacak. Yeni yıldan itibaren bütün sürücüler, 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürecek.

6 ARALIK

Rus Donanması'na ait 158 numaralı savaş gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti. Geminin geçişi sırasında,  gemide, bir askerin omzunda füze bulunan bir asker fotoğraflandı. Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füze ile görüntülenmesi tepkilere neden oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Rus gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçerken üzerindeki askerin füze taşımasının Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin ihlali anlamına geldiğini belirtti.

7 ARALIK

Sur'daki tarihi camiye terör saldırısı düzenlendi. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör olayları nedeniyle daha önce büyük oranda hasar gören tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'nin onarılmasının planlandığı, ancak terör örgütü PKK mensupları tarafından cami içerisinde çıkarılan yangında orijinal kapı ve kepenklerinin yandığı, duvarların hasar gördüğü bildirildi.

Çorum'da ev için yapılan temel kazısı sırasında Roma dönemine ait yaklaşık bin 900 yıllık lahit bulundu. İçerisinden insan iskeleti parçaları, pişmiş toprak tabak parçası ile cam bir kaba ait parçalar bulunan lahit, uzmanlarca yapılan kurtarma kazısının ardından Çorum Müzesi'ne götürüldü.

8 ARALIK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2000-2013 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerle ilgili dosyalarda Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması bağlantısı olup olmadığını araştırmak üzere çalışma başlattı. İncelenecek dosyalar arasında, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Necip Hablemitoğlu'nun ölümü ve Danıştay saldırısı da var.

- Hatay'da lav tüpü mağarası bulundu. Hassa ilçesinde keşfedilen mağaranın 260 bin yıl önce oluştuğu düşünülüyor. Mağaranın jeopark ilanı için UNESCO'ya başvurulacağı bildirildi.

9 ARALIK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ayrı ayrı kabul edilen Barzani, MİT'i de ziyaret etti.

Davutoğlu, IKBY Başkanı Mesut Barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade ederek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Bağdat'a gideceğini bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, silahlı saldırıda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin iddianameyi onaylayarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. İddianamede, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in "silahlı örgüt kurmak" suçundan 22,5 yıl, "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

"Ergenekon" davası sanıklarından Mahir Akkar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "hakaret" ve "iftira" suçlarını işlediği gerekçesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında suç duyurusunda bulundu.

- "2015 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri", sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sinema alanında Münir Özkul adına kızı ile torunu, Güner ve Süreyya Özkul'a, müzik alanında Orhan Gencebay'a, edebiyatta Rasim Özdenören'e, sosyal bilimler ve tarih alanında Mehmet Genç'e, geleneksel sanatlarda Hüseyin Kutlu'ya ödül verdi. "Kültür ve Sanat Vefa Ödülü" ise merhum mütefekkir Cemil Meriç adına kızı Ümit Meriç'e verildi.

10 ARALIK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Genelkurmay Başkanlığına bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığına ziyarette bulundu. Barzani, "Türkiye'ye yaptığım ziyaret çok olumlu bir şekilde sonuçlandı. Görüşmemizde terör örgütü DAEŞ ile mücadelede nasıl ortak hareket edileceği konusu detaylı bir şekilde masaya yatırıldı" dedi. Barzani, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ başkanlığındaki HDP heyeti ile de görüştü.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.

Türkan Şoray albüm yaptı. Yaklaşık 40 yıldır albüm yapması için teklifler alan ünlü sanatçı Türkan Şoray'ın "Türkan Şoray Söylüyor" isimli ilk albümü sevenlerinin beğenisine sunuldu.

11 ARALIK

- Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Özel Temsilcileri sıfatıyla dün Bağdat'a giderek Irak Başbakanı Haydar el Ebadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el Ubeydi ile görüştükleri belirtilerek, "Görüşmelerde, Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne duyduğumuz saygı vurgulanmış, DEAŞ terör örgütüne karşı mücadelede Irak yönetimine vermekte olduğumuz desteğin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımız teyid edilmiştir" denildi.

KPSS soruşturması tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturmayı tamamlayarak, 230 şüpheli hakkında hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ana soruşturması kapsamında, Ankara merkezli 10 ilde operasyon düzenlendi.  Eski AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen'in de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulanan 73 kişi içerisinde Fetullah Gülen de bulunuyor.

Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ ile mücadelesi kapsamında, bu yılın başından itibaren sınırdan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 54 ülkeden 913 "yabancı terörist savaşçı" yakalandığı açıklandı.

12 ARALIK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Al Jazeera Arapça kanalına verdiği röportajda, hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, "NATO'nun kayıtları da bizim radar tespitlerimizi doğruluyor" dedi. Türkiye'nin hiçbir zaman gerilimin yanında olmadığını ve gerilim istemediğini, Rusya'nın gerilimde ısrar ettiğini vurgulayan Erdoğan, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus gemisindeki askerin hareketini 'çocukça' şeklinde nitelendirdi.

Keman virtüözü ve Çigan müziğinin öncülerinden Suphi Vural Doğu, kalp rahatsızlığı nedeniyle 77 yaşında Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşamını yitirdi.

13 ARALIK

DSP'nin olağanüstü kurultayında genel başkanlığa Önder Aksakal seçildi.

14 ARALIK

- Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın 15 Aralık'ta gerçekleşmeyeceğini bildirdi.

Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türk Hava Yollarına (THY) ait tarifeli uçakla İsveç'ten İstanbul'a geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasına ilişkin davada, yakalanamadıkları için dosyaları ayrılan 3 sanığın yargılanmasına Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

4 ilçede örgün ve yaygın eğitime ara verildi. Milli Eğitim Bakanlığınca, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 14-16 Aralık, Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde 14-15 Aralık ve Artvin'in Murgul ilçesinde ise 16 Aralık'ta örgün ve yaygın eğitime erişimle ilgili sıkıntılar tespit edildiği belirtildi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "27 Nisan e-muhtıra" soruşturması kapsamında "şüpheli" sıfatıyla evinde talimatla ifadesi alındı.

- Ankara merkezli 10 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PYD) operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen eski milletvekili İlhan İşbilen, Kazım Avcı ile Dilaver Azim tutuklandı, Ali Çelik ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

15 ARALIK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Kabulde Prof. Dr. Sancar'ın eşi Gwen Sancar da yer aldı.

Sancar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı da ziyaret etti. Prof. Dr. Sancar, ziyareti sırasında Nobel Ödülü ile Madalya ve Sertifika'sını, Anıtkabir'de sergilenmek üzere Orgeneral Akar'a teslim etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 sanıklı Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni davanın, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ana dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi.

- Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "Tahşiye" olarak bilinen gruba yönelik davada 51 sanığın "silahlı terör örgütü kurma ve üye olma" suçlarından beraatine karar verdi.

- Güvenlik güçleri, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde bölücü terör örgütüne yönelik geniş çaplı operasyon başlattı.

16 ARALIK

- Irak'taki eğitim üssüne, terör örgütü DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeden havan atışı yapıldığı, ilk ateş sırasında 4 Türk askerinin yaralandığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından, "DEAŞ terör örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları esnasında, saat 15.10 sularında, DEAŞ terör örgütünün Peşmerge tarafına attığı Katyuşa çok namlulu roket atar mermilerinin (Çnra) bir kısmının Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu Başika'daki üs bölgesine düştüğü, tespit edilen DEAŞ Terör Örgütü hedeflerine obüsler ile misliyle karşılık verildiği" bildirildi.

Başbakan Davutoğlu, Irak'ın Başika bölgesindeki eğitim üssüne yapılan saldırıya ilişkin, "Maalesef eğitilen Iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı. Herhangi bir kaygı verici durum yok. Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir" diye konuştu.

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar ile kahvaltıda bir araya geldi. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen kahvaltıya Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ile Sancar'ın eşi Esta Gwendolyn Sancar ve kızı Rose Lorraine Peifer da katıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in, Rus kanalı RT'de yer alan röportajındaki iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

"Passolig" uygulamasının devamına karar veren Anayasa Mahkeme'nin gerekçeli kararı, Resmi Gazetede yayımlandı. Kararda, "Elektronik kart ve bilet satışı ile denetimler, uygulamanın düzenli ve kurallara uygun olmasını, her alanda yeknesaklığın sağlanabilmesini temin edecektir. Ayrıca güvenliğin yanında vergisel olarak mali denetim de daha kolay yapılabilecektir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Şırnak'ta teröristler okul bastı. Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK mensupları, silahla 2 okula gelerek, öğretmen ve öğrencileri okuldan çıkardı. Teröristler bir süre örgüt propagandası yaptıkları öğretmen ve öğrencileri okula gelmemeleri için tehdit etti.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra, The World Academy of Sciences (TWAS) "2015 Dünya Bilim Akademisi Ödülü"nü aldı.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "27 Nisan e-muhtırası"na ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında talimatla verdiği ifadenin detayları ortaya çıktı. Büyükanıt, ifadesinde,"Bir kısım çevrelerce iddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya Anayasa'mız ile teminat altına alınmış Anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Kamuya bin 950 engelli atandı. Kamu kurumlarına 210'u kura, bin 740'ı da EKPSS sonucuyla toplam bin 950 engellinin ataması yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı kura töreniyle de bin 670 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuda istihdam edildi.

Nobel ödüllü Sancar, Türkiye'den ayrıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, ABD'nin Chicago kentine gitti.

"3. Suriye Koordinasyon Kurulu Toplantısı" Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlendi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Göç İdaresinin kayıt altına aldığı kişilerin sayısının bugün itibarıyla 2 milyon 495 bin 117 olduğunu, bunların 2 milyon 407 bininin Suriye'den geldiğini bildirdi.

- Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisince (DBP) Sur'daki sokağa çıkma yasağı ile operasyonları protesto için 3 gün önce yapılan eylem çağrısının ardından, belediye hizmetlerinin aksadığı Diyarbakır'da sokaklar çöple doldu.

Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı doğrultusunda Kaynak Holdinge atanan kayyumlar, holdingin Bağcılar'daki binasında duvar içindeki gizli bölmede 300 terabayt büyüklüğünde yeni bir server (sunucu) buldu.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayeti ana davasıyla birleştirilme kararı verilerek, dosyaya gönderilen cinayete ilişkin 26 sanıklı yeni dava dosyasını, muvafakat talep edilmediği için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine iade etti.

- Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan Coşkun'un Şişli'deki evinin önünde darbedilmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, biri tutuklu 7 şüphelinin, "mala zarar verme", "kasten silahla yaralamaya teşebbüs", "basit yaralama", "kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama" ve "hakaret" suçlarından hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

17 ARALIK

İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve kumpas kurdukları iddiasıyla bazı emniyet mensuplarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve mahkemece serbest bırakılan 14 şüpheliden aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'nun da bulunduğu 6'sı hakkında savcılığın itirazı üzerine tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

- İçişleri Bakanı Efkan Ala, DAEŞ terör örgütü ile mücadeleye ilişkin, bugüne kadar 33 bin 746 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konduğunu bildirdi. Ayrıca, Ala, bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda, 862'si ağır ve uzun namlulu olmak üzere 2 bin 240 silah yakalandığını, yaklaşık 10,5 ton patlayıcı ile 10 bin molotofkokteyli ele geçirildiğini söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni dava dosyasının, mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar verdi.

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğince, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ana soruşturması kapsamında eski Zaman gazetesi imtiyaz sahibi Alaeddin Kaya ile eski Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY ana soruşturması kapsamında, Fetullah Gülen ve işadamı Hamdi Akın İpek'in de arasında bulunduğu 61 şüpheli için Sulh Ceza Hakimliğinin yokluğunda tutuklama kararı çıkarmasını talep etti.

"17 Aralık kumpas soruşturması" kapsamında, serbest bırakılmalarının ardından Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince haklarında yakalama kararı çıkarılan Emniyet Genel Müdürlüğünün eski KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, emekli 2. sınıf emniyet müdürü Alparslan Çalışkan ile Hayri Akın adlı polis memuru, Ankara'da gözaltına alındı. Yeşilkaya, Çalışkan ve Akın, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul'a gönderildi.

18 ARALIK

- Başbakanlık yetkilileri, Türkiye ve İsrail arasında bir süreden beri görüşmelerin yapıldığını belirtti. Başbakanlık yetkilileri, "Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelere ilişkin, iki ülke arasında varılmış nihai bir mutabakat olmamakla birlikte, görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir" ifadesini kullandı.

İzmir'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan avukat, akademisyen ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 58 kişiden 34'ü gözaltına alındı. Operasyonun, örgütün temmuz ayında gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen 15 yıllık arşivindeki makbuzların incelenmesi sonucu düzenlendiği, şüphelilerin "himmet" adı altında para yardımı yaptıkları ve topladıkları, örgütün kentteki ticari faaliyetlerini organize ettikleri ileri sürüldü.

Koza İpek Medya Grubu kayyumlarının şikayeti üzerine Özgür Bugün gazetesinin basımından sorumlu 3 şüpheli hakkında "marka hakkına tecavüz" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Şırnak'ta teröristler ambulansı gasbetti. İdil ilçesinde PKK'lı teröristler asılsız ihbarla belirttikleri adrese doğru yola çıkan ambulansı yol keserek durdurdu. Sağlık personelini araçtan indirerek serbest bırakan teröristler ambulansı gasbetti.

- Davutoğlu, Facebook canlı yayınında vatandaşlara seslendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10 maddeden oluşan bir haftalık eylem planı kapsamında hayata geçirilen düzenlemeleri Facebook canlı yayın uygulamasıyla açıkladı. Davutoğlu, "Söz verdik, yapıyoruz" başlığıyla Facebook hesabı üzerinden canlı olarak yaptığı konuşmada, hükümetin bir haftalık eylem planı doğrultusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Paralel Devlet Yapılanması'nın, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı'nın da bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin dava dosyasına alındı.

- Anadolu Partisi "kapanma" kararı aldı. Genel Başkan Tarhan başkanlığında toplanan kurucular kurulu, "partinin siyasi faaliyetlerine son verilmesi"ni kararlaştırdı.

18 ARALIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin son durumuna ilişkin Türkiye ve Irak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yönelik çabaların koordinasyonunun ele alındığı bildirildi. ABD Başkanı Obama'nın görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk güvenlik güçlerinin tanzimi dahil, Irak ile gerilimi düşürmek için ilave adımlar atılması talebinde bulunduğu belirtildi.

19 ARALIK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre kabul, akşam saatlerinde Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde gerçekleşti.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların yürütüldüğü Şırnak'a geldi. Operasyonlara ilişkin brifing alan Orgeneral Akar, birliklerde denetlemelerde bulundu. Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde bölücü terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonların dördüncü gününde etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısının 68 olduğu açıklandı.

Büyükelçi Ali Naci Koru, Dışişleri Bakan Yardımcılığına atandı. Söz konusu atamaya ilişkin atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Terör örgütünde "ev, okul ve hastaneleri yerle bir edin" talimatı. Güvenlik güçlerinin Cizre ve Silopi'de bölücü terör örgütüne yönelik operasyonları tüm hızıyla sürerken panik halindeki teröristlerin saldırılarını okullara ve sivil hedeflere yöneltmesi telsiz konuşmalarına yansıyor. Başarılı operasyonlardan rahatsız olan terör örgütü elebaşı Karayılan'ın, evlerin, okulların, hastanelerin yerle bir edilmesi talimatı verdiği ortaya çıktı.

Yeni feribot Van Gölü'nde ilk seferini yaptı. Bitlis'in Tatvan ilçesinde yapılan Türkiye'nin en büyük iki feribotundan biri, Van Gölü'nde ilk deneme seferine çıktı. Tatvan-Van arasındaki ulaşım, yeni feribotlarla 3,5 saate düşecek.

Prof. Dr. İsmail Tunalı, 92 yaşında hayatını kaybetti. 1948 yılında İstanbul Üniversitesinde Felsefe Bölümünü bitiren Tunalı, Viyana Üniversitesinde felsefe, psikoloji, sanat tarihi doktorası yaptı ve felsefe profesörü oldu. 1959-1962 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesinin kuruluşunda öğretim üyesi olarak görev aldı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çankaya'daki eski Dışişleri Konutu'ndan Beştepe'deki Devlet Konukevi'ne taşındığı bildirildi. Erdoğan, 7 Aralık Pazartesi akşamından itibaren Ankara'da ikametgah olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi sınırları dahilindeki Devlet Konukevi'ni kullanmaya başladı.

20 ARALIK

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'i kabul etti. Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen kabulde, ikili birlikte akşam yemeği yedi.

- Cizre ilçesinde PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan Jandarma Komando Uzman Çavuş Kaya, kaldırıldığı hastanede şehit düştü.

- Ankara Osmanlı Halk Pazarı'nda yangın çıktı. Başkent'in Keçiören ilçesindeki Osmanlı Halk Pazarı'nda saat 04.30'da başlayan yangın, kısa sürede halk pazarındaki 250 iş yerini sardı. Olayda, kapalı pazar yerindeki 250 iş yeri tamamen yandı. Ankara Valiliğince, itfaiye görevlileri tarafından yapılan ilk tespitlere göre Osmanlı Halk Pazarı'ndaki yangının elektrik kontağından meydana geldiği bildirildi.

21 ARALIK

- Güvenlik güçlerinin Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde bölücü terör örgütüne yönelik yürüttüğü operasyonların 6. gününde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 87 oldu.

Şırnak'ta bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar sürerken, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Ankara Esenboğa Havalimanından Şırnak'a planlanan bazı tarifeli seferler, operasyonel nedenlerle karşılıklı iptal edildi. Şırnak'ın Silopi ilçesinde aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 kişi, güvenlik güçlerinin yoğun önlemleri arasında çatışma bölgesinin yakınından tahliye edildi. Güvenlik güçlerinin Silopi'de bölücü terör örgütü üyelerine yönelik operasyonu sürüyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda bir asker, Bitlis'te ise PKK'lı teröristlerce el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 2 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2015 Böyle Geçti (12) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.


Advertisement