Türkiye'de 2022 böyle geçti: Şubat - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Şubat

Türkiye\'de 2022 böyle geçti: Şubat

Türkiye'de 2022'nin Şubat ayında, Rusya-Ukrayna savaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kovid-19 testinin pozitif çıkması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elektrik faturası ödememe eylemi, elektrik ve su faturalarına ilişkin KDV düzenlemeleri, altılı masanın ortak...

22.12.2022 10:57  Güncelleme: 05:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de 2022'nin Şubat ayında, Rusya- Ukrayna savaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kovid-19 testinin pozitif çıkması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elektrik faturası ödememe eylemi, elektrik ve su faturalarına ilişkin KDV düzenlemeleri, altılı masanın ortak çalışması "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni"nin açıklanması öne çıkan başlıklar oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, şubatın önemli gelişmeleri şöyle:

1 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk firmalarının Beyrut Limanı'nın yeniden inşası dahil, önemli altyapı projelerini üstlenmeye hazır olduğunu Mikati'ye ilettiğini söyledi.

Türkiye'de günlük Kovid-19 vaka sayısı ilk kez 100 bini aştı. Son 24 saatte 102 bin 601 kişinin testi pozitif çıktı, 198 kişi yaşamını yitirdi.

2 ŞUBAT

Irak ve Suriye'nin kuzeyine yönelik "Kış Kartalı Harekatı" başlatıldı. 6 farklı üsten kalkan uçaklar, Irak'ın kuzeyinde 165 kilometre derinlikteki Karacak ve 85 kilometre derinlikteki Sincar ile Suriye'nin kuzeyinde 9 kilometre derinlikteki Derik'te 80'e yakın hedefi eş zamanlı vurdu. Harekatta, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı ile İHA/ SİHA'lar da görev aldı.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci kapsamında başlatılan Erivan- İstanbul uçak seferinin ilki yapıldı.

Edirne'nin Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde donarak ölen 11 düzensiz göçmenin cansız bedeni bulundu, hastaneye kaldırılan 1 düzensiz göçmen de müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Ekipler aynı bölgede bir gün sonra yine donarak ölen 7 düzensiz göçmenin daha cansız bedenine ulaştı.

İçişleri Bakanı Soylu, hayatını kaybeden düzensiz göçmenlerin ayakkabıları ve elbiselerinin çıkarıldığını, Yunan sınır birlikleri tarafından geri itildiğini açıkladı.

3 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin davetine icabetle, Türkiye ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in onuncu toplantısı dolayısıyla Ukrayna'ya gitti.

Erdoğan ile Zelenskiy huzurunda 8 anlaşmaya imza atıldı, iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini belirterek, "Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır." dedi. Erdoğan, bölgede barışı hakim kılmak adına tüm taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Isparta ve çevresindeki yoğun kar yağışına bağlı olarak şebekelerde buz yüküne dayalı hasar nedeniyle elektrik kesintileri yaşandı, yaklaşık 113 bin abone elektriksiz kaldı. Sıkıntının giderilmesi için çevre illerden takviye personel ve ekipman sağlandı. Sorun, 7 Şubat'ta giderildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde toplam 43 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

5 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Omicron varyantı olduğunu öğrendiğimiz hastalığı hamdolsun hafif geçiriyoruz. Görevimizin başındayız. Çalışmalarımıza evde devam edeceğiz. Dualarınızı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Şubat'ta, eşi Emine Erdoğan'ın 16 Şubat'ta test sonucunun negatif çıkması sonrası Kovid-19'u atlattığı açıklandı.

7 ŞUBAT

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rahatsızlığıyla ilgili suç teşkil eden paylaşımlara yönelik soruşturma kapsamında eski milli yüzücü Derya Büyükuncu hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

8 ŞUBAT

Necip Hablemitoğlu suikastının, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığının operasyonuyla yakalanarak Türkiye'ye getirilen şüphelilerinden Nuri Gökhan Bozkır, "örgüt üyeliği" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından tutuklandı.

9 ŞUBAT

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik faturalarının üzerindeki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini isteyerek, "Erdoğan 31 Aralık'ta imzaladığı zamları geri çekinceye kadar ben, bugünden itibaren gelecek hiçbir elektrik faturamı ödemeyeceğim." dedi.

11 ŞUBAT

Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı bölgesine saldırı girişiminde bulunan 28 ve Barış Pınarı bölgesine saldırı hazırlığında olan 1 PKK/ YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

İstanbul Beyoğlu'nda kültür ve sanat merkezi olacak Zürafa Sokak'ta ilk fiziki adım atıldı. Zürafa, Alageyik ve Kadem sokaklarında yıkım çalışmalarına başlandı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), 2022 yılı itibarıyla ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.

12 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı"nda, KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirildiğini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine altı muhalefet partisi genel başkanı çalışma yemeğinde ilk kez bir araya geldi. "Altılı masa"nın ilk toplantısında, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri'nde buluştu. "Güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışmasının son şeklinin ele alındığı toplantı 5 saat 15 dakika sürdü.

Kovid-19 tedavisinde kullanılan Molnupiravir adlı ilacın, tanısı PCR ile doğrulanmış, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır Kovid-19'da ilerleme açısından yüksek riskli gruplardaki 18 yaşından büyük hastalar ile 65 yaş üstü tüm Kovid-19 hastalarında kullanılması kararlaştırıldı.

13 ŞUBAT

Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilim, şiddet içeren söylem ve Avrupa'da bir savaş olasılığına kesinlikle karşı çıkılmalıdır. Bölgede kalıcı barış, istikrar ve adalet çağrısında bulunuyoruz." dedi.

14 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19'u atlatmasının ardından ilk ziyaretini, son olarak başbakan olduğu 2013'te gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdi. Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın davetine icabetle gerçekleşen ziyarette, Türkiye ve BAE hükümetleri arasında 13 anlaşma imzalandı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun 20 Şubat 2015'te çıkan kavgada öldürülmesine ilişkin yargılamada, dönemin Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile eski dekan Prof. Dr. Ersin Doğer, "görevi ihmal" suçundan 20 biner lira para cezasına çarptırıldı.

15 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ziyareti kapsamında Al Wasl Plaza'da düzenlenen Dubai EXPO 2020 Türkiye Ulusal Günü programına katıldı. Erdoğan, "Bir Arap ülkesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk dünya fuarı olan Dubai EXPO'yu yeni bir geleceği hep beraber kurmak için bir çağrı olarak değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığının operasyonuyla yakalanarak Türkiye'ye getirilen Necip Hablemitoğlu suikastı şüphelilerinden Nuri Gökhan Bozkır ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 3 şüphelinden 2'si tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Rumeli türküleriyle tanınan Türk halk müziği sanatçısı Arif Şentürk, 81 yaşında hayatını kaybetti.

16 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı millete seslenişte, sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliğinin, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülmesi, 4 milyon hane için elektrik ve doğal gaz desteği sağlanması, yurtlardaki beslenme yardımının aylık 570 liradan 750 liraya yükseltilmesi müjdesini verdi.

3600 Ek Gösterge Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Bakan Bilgin, 3600 ek göstergeyle kamu çalışanlarının beklentilerini adil şekilde karşılayacak bir düzenleme yapma kararlılığında olduklarını bildirdi.

DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan hakkında, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla, zincirleme biçimde temin etme ve açıklama" suçlarından düzenlenen iddianame kabul edildi. Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Gürcan'ın iki ayrı suçtan müebbet ve 35 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Ankara'da yapımı tamamlanan, içerisinde bilim ve sanat eğitim merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan kendi adının verildiği eğitim kampüsünün açılış törenine katıldı.

Giresun'un Yalı Mahallesi'ndeki bir evde, 21 yaşındaki Hüseyin Can G, 16 yaşındaki Sıla Şentürk'ü boğazından bıçaklayarak öldürdü. Yakalanan Hüseyin Can G, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

17 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, AK Parti'li belediyelere, su tarifelerinde en az yüzde 7 indirim yaparak enflasyonla mücadeleye katkı vermeleri çağrısında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partili 229 belediye başkanına, su fiyatlarında indirim yapılması talimatı verdi.

18 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüştü. Erdoğan, Stoltenberg'e Rusya ve Ukrayna arasında liderler seviyesinde bir zirve ya da teknik düzeyde görüşmeye ev sahipliği yapabileceklerini iletti.

19 ŞUBAT

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinde otobüsün şarampole devrilmesi sonucu 2 kişi öldü, 3'ü ağır 27 kişi yaralandı. Aynı gün Konya-Aksaray kara yolunda yaşanan bir başka kazada da tur otobüsü devrilmesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 41 kişi yaralandı.

21 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e geçerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini tanıma kararına ilişkin "Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hedef alan her türlü karara karşı olduklarını vurguladı. Erdoğan, Ukrayna-Rusya gerilimi nedeniyle çevrim içi yapılacak NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Afrika turunun üçüncü durağı olan Gine-Bissau ziyaretini erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün " Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasında kumpas kurduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturmada, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 68 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianame, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyeleri, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, firariler eski CIA danışmanı Henri Barkey ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 52 sanığın "15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin iddialar kapsamında yargılandığı davada, Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

Senegal'de Türk şirketi tarafından inşa edilen 50 bin kişilik Senegal Stadyumu, Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Özel Harekat Şube Müdürü Hayrettin Eren, Senegal'de görevi sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu şehit oldu.

22 ŞUBAT

Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle çevrim içi toplanacak NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere yarıda kestiği Afrika turu dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Temennimiz, Karadeniz'den komşumuz Rusya ve Ukrayna'nın bir an önce müzakere masasına dönmeleridir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararı ele alındı. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hedef alan her türlü karara karşı olduklarını vurguladı.

23 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya kriziyle ilgili, önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le, ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan, Putin ile kurdukları yakın diyaloğa her zaman büyük önem verdiğini, bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini ve bu anlayışı sürdürme kararlılığında olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri'nden, hakkında kırmızı bülten çıkarılan Sedat Peker'in Türkiye'ye iadesi amacıyla geçici tutuklama talep etti.

24 ŞUBAT

Ukrayna-Rusya arasında devam eden krizin boyutu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, sabah erken saatlerde, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından değişti.

Aynı gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ele alındığı güvenlik zirvesi toplandı. Zirvede, Rusya'nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran saldırısının, uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Diplomasi temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.

Uluslararası Demokratlar Birliği heyetini kabulünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir." mesajlarını verdi.

Erdoğan, akşam saatlerinde de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşerek, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeleri değerlendirdi.

25 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ele alındığı NATO Olağanüstü Zirvesi'ne canlı bağlantıyla katıldı.

Türk Hava Yolları, Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle Ukrayna, Moldova, Belarus ve Rusya'nın Rostov kentine düzenlenecek seferleri iptal etti.

İçişleri Bakanlığı, Bilecik Belediyesindeki rüşvet iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma nedeniyle Belediye Başkanı Semih Şahin'i geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

26 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde daha fazla can kaybının yaşanmaması ve Ukrayna'nın daha fazla zarar görmemesini teminen bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.

27 ŞUBAT

Rusya'nın saldırısı sonrası Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığının kara yoluyla tahliye planı kapsamında Ukrayna'dan kara yoluyla tahliye edilen Türk vatandaşlarının bulunduğu ilk kafile, Romanya ve Bulgaristan'ı geçerek Türkiye'ye ulaştı.

28 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı millete seslenişte, "Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Rusya'nın, Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz." dedi.

Kabine toplantısında elektrik tarifesinde düzenleme ile TÜBİTAK burslarında iyileştirmeler de yapıldı. Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü, TÜBİTAK'tan lisans öğrencilerine verilen aylık 750 liralık burs 1250 liraya çıkarıldı.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin ortak çalışması, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni", törenle kamuoyuna açıklandı. Mutabakat metni, genel başkanlar tarafından imzalandı.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 2'si tutuklu 7 sanık, 6 yıl 8 ay ile 16 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2022 böyle geçti: Şubat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement