Türkiye'de Bilim İnsanı Hazinesi Var" - Son Dakika
Teknoloji

Türkiye'de Bilim İnsanı Hazinesi Var"

İSTANBUL Gelişim Üniversitesi ile Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı (COST) birlikteliğiyle 'Fraksiyonel modellerin gerçek dünya problemleri ile başa çıkmadaki avantajları' başlıklı konferans düzenlendi.

09.10.2018 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL Gelişim Üniversitesi ile Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı (COST) birlikteliğiyle 'Fraksiyonel modellerin gerçek dünya problemleri ile başa çıkmadaki avantajları' başlıklı konferans düzenlendi. 12 ülkeden katılımcının olduğu ve 5 gün sürecek programda konuşmacı olan bilim insanı Dumitru Baleanu, Türkiye'de bilim insanı hazinesi olduğunu vurgulayarak, "Fraksiyonel diferansiyel alanının Türkiye'deki büyümesini yakından takip etme fırsatım oldu. Türkiye'nin bu konuda çok büyük bir bilim insanı hazinesi var. Bu konuyla ilgili çalışan çok yetenekli gençler ve araştırmacılar var" dedi.

Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı (European Cooperation in Science and Technology COST) ulusal olarak desteklenen araştırma projelerinin yürütücülerinin, Avrupa düzeyinde oluşturulmuş bilimsel ağlara dahil olmalarını sağlıyor.

Programın açılış konuşmasını İGÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Gayretli, İGÜ Rektörü Prof. Dr. Burhan Aykaç, İGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram yaptı. Bu program kapsamında İstanbul Gelişim Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta fraksiyonel modellerin gerçek dünya problemlerine uygulanması tartışıldı.

"TEKNOLOJİNİN BEYİN TAKIMINI OLUŞTURACAĞIZ"

Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Gayretli, "Her zaman olduğu gibi teknolojinin beyin takımını oluşturmak için gerek ulusal gerek uluslararası seminerler, konferanslar ve eğitim metotlarıyla her zaman eğitime destek veriyoruz" dedi.

Türkiye'nin gelişmesi için muhakkak alt yapıların kuvvetlenmesi gerektiğini ve bunun için çalışacaklarını dile getiren Gayretli, "5 gün sürecek olan bu programda mekatronik ve robotla alakalı geleceğe yönelik disiplinler arası çalışmaları gerektiren bu sistemlerin nasıl her türlü metotlar içerisinde bunu hayata entegre edebiliriz, yeni gelişen teknolojiye uygulayabiliriz gibi sorular üzerinde çalışmalar yapılacak. Artık hayatımıza girmek üzere olan Endüstri 4.0, robotik çalışmalar hem Türkiye'de hem de dünyada geçerli olmaya başladı. Bizler de Gelişim Üniversitesi'ni buradan geri kalmamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın 'Her bir üniversite teknolojide zirveye ulaşmalı, teknolojide yeni çığırlar açmalı ve yeni buluşlarla Türkiye'nin dünyada kendi isimlerini duyurması' tavsiyelerinden yola çıkarak harekete geçtiklerini ifade eden Gayretli, "Üniversite olarak teknolojide geri kalmak istemiyoruz. Dünyada olmayan yeniliklerle bunları güçlendirip, kuvvetlendiriyoruz. Öğrencilerimiz ve hocalarımız teknoloji ve endüstride de kullanılacak robotlar yapmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLERE ÖZEL TEKNİKLER ÖĞRETECEĞİZ"

Konferansa katılımcı olarak katılan ve uygulamalı matematik alanında uzman olan Prof. Dr. Dumitru Baleanu, verilecek eğitimdeki amacın fraksiyonel kalkülüsün gerçek dünya problemlerine uygulanmasından bahsetmek olduğunu söyledi.

Konunun matematikte yeni bir bakış açısı olduğunu dile getiren Baleanu, "Öğrencilere klasik eğitimde verilmeyen bazı özel teknikler öğretmiş oluyoruz. Bu bilgiler bilim insanlarına katkı sağlayacaklar. Bu çalışma bünyesinde birkaç farklı konu var. Kontrol, matematik temelli biyoloji, özellikle tümörle ilgili bazı çalışmalar yapılabiliyor. Bunların hepsi gerçek dünyada var olan sorunlara yönelik çalışmalar. Doğada bulunan fakat şu ana kadar yeterli çözüm bulunmayan bazı sorunlara çözüm üretmeye çalışıyoruz" dedi.

2000 yılından itibaren Türkiye'de çalışmalar yaptığını söyleyen Baleanu,fraksiyonel diferansiyel alanının Türkiye'deki büyümesini yakından takip etme fırsatı olduğunu ve Türkiye'de bu konu için bilim insanı hazinesi olduğunu vurguladı. Baleanu, "Eğitim okuluna katılarak katılımcılar yeni kodlar ve sayısal yöntemler öğrenmiş olacaklar. Bunları öğrendikten sonra kontrol teori, matematik temelli biyoloji konularında yeni çalışmalar yapma kapasitesini edinmiş olacaklar. Bu da onlara yeni projeler geliştirmelerine yeni patentler almalarına imkan tanıyacaktır" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Teknoloji Türkiye'de Bilim İnsanı Hazinesi Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi

    Samsung, bu yıl Galaxy Z Flip 6 ve Z Fold 6'yı piyasaya sürecek. Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench raporuna göre cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı görülüyor. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement