"Türkiye'de Her 10 Bebekten Biri Erken Prematüre Doğuyor" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye'de Her 10 Bebekten Biri Erken Prematüre Doğuyor"

Dünya Prematüre Günü'nde İzmir Saat Kulesi 17 Kasım gecesi mor ışıklandırılacak.

12.11.2015 09:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Prematüre Günü, prematüre sorunlarına dikkat çekmek amacı ile 17 Kasım tarihinde çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor. Bu yıl 4. Dünya Prematüre Günü 60'ı aşkın ülkede kutlanacak. Prematüre doğsan da yalnız değilsin" sloganı ile yola çıkan Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Dünya Prematüre Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi eğitimli ve deneyimli kadrosu ile teknolojik gelişmeleri de en iyi şekilde kullanarak prematüre bebeklere doğumdan itibaren en iyi bakım ve tedaviyi veriyor.

PREMATÜRELİK ÇOK ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU"

Dünya Prematüre Günü bu sene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun desteğiyle İzmir Saat Kulesi 17 Kasım gecesi mor ışıklandırılacak. Prematüre doğup büyüyen bebekler ve aileleri 17 Kasım Saat 19.00 da Saat Kulesinde buluşacak.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay; "Amaç erken doğum nedeniyle yaşama çok erken ve gelişmemiş organlarla başlayan bu bebekler için farkındalık yaratmak. Bildiğimiz en önemli fizik kurallarını bulan en büyük dahi Albert Einstein erken doğmuştu. Küçük yapısı , uzun süre yaşıtlarından geri kalan gelişmesi ve konuşmasındaki gecikme aslında buna bağlı idi. Gene ünlü fizik bilginleri Darwin ve Newton, ünlü İngiliz başbakanı Churchill, dünyaca ünlü balerin Anna Pavlova, meşhur yazar Mark Twain prematüre doğan ünlülerden bazıları. Prematüre doğsa da dünyayı etkileyecek gücü olan bu bebekleri yaşama kazandırmak bu yüzden çok önemli" diye konuştu.

Prof. Dr. Nilgün Kültürsay; "Prematüre bebekler doğumdan itibaren çok sıkıntılar yaşayabilirler ve yaşama en iyi merkezlerde doğurtularak başlamaları gerekir. Vücut ısılarını koruyamazlar, küvöz içerisinde ısıtılarak, nemlendirilerek bakılırlar. Emerek beslenemezler. Hatta barsakları sonda ile verilen besinleri sindirmeye bile hemen hazır değildir ve her bebeğin ihtiyacına göre hesaplanıp hazırlanan özel steril besin sıvıları ile damardan beslenirler. Akciğerleri gelişmediği için akciğer içine özel geliştirici ilaç uygulamaları yapılır ve solunum yardımı için cihazlara bağlanarak oksijen ve hava alırlar. Bağışıklık sistemleri gelişmemiştir, infeksiyonlara çok duyarlıdırlar. En önemli ölüm nedenleri infeksiyondur. Kafa içindeki damarsal yapılar kolayca kanamaya eğilimlidirler ve bu kanamalar bazen bebeklerin sakat kalmasına bile yol açabilir. Gelişebilecek görme, işitme sorunlarının erken tanı ve tedavisi için de uzmanlarca izlenmeleri gerekir. Bu hassas bebeklerin sağlık ekibince çok dikkatle 24 saatlik tedavi ve bakımı yapılır ve ailenin de bu bakıma yavaş yavaş katılması amaçlanır. Bunun için mümkün olan en erken zamanda sağılmış anne sütü bebeğe ilaç gibi verilmeye ve bebek anne göğsünde tutulmaya başlanır. Özellikle çok erken doğan bebekler ancak ileri teknolojik cihazlar, ilaçlar ve bu bebeklere bakmak için özel eğitim almış sağlık ekipleri sayesinde yaşamda kalabiliyorlar ve sakatlık yaşamaları engelleniyor. Bugünkü gelişmeler sayesinde 500 gramdan büyük bebeklerin yaşayabilmeleri için mücadele etme şansımız var. Ancak sadece küvöz denilen özel bakım yatakları ve solunum cihazları da yeterli değil, İdeal koşullarda yoğun bakımdaki her prematüre için bir deneyimli hemşire ihtiyacı var" dedi.

HER 10 BEBEKTEN BİRİ PREMATÜRE

Türkiye de her 10 bebekten biri erken yani "prematüre" olarak doğduğunu ifade eden Prof. Dr. Nilgün Kültürsay; "Ülkemizde halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve onun getirdiği sorunlar yer alıyor. Bu nedenle konu çok önemli ve eğer yeterli önlem alınmaz ve yeterli sayıda uzman hekim ve hemşire yetiştirilmezse ve yeterli teknolojik yatırım yapılmazsa bu bebekler ölmeye veya sakat kalmaya devam edecekler. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Her yıl yaklaşık 15 milyon bebek zamanından erken (prematüre) doğuyor. Bu her 10 bebekten biri prematüre doğuyor demek. Prematüre doğan bebekler, tam gelişmemiş doğduklarından, akciğer, kalp ve beyin başta olmak üzere pek çok organları ile ilgili sorunlar yaşıyor. Ne yazık ki prematüre doğan bebeklerin 1 milyonundan fazlası ölüyor. Yaşatılan bebeklerden ömür boyu engelli kalanlar var. Prematürelik yenidoğan bebeklerdeki en önemli ölüm sebebi. Beş yaş altındaki çocuk ölümlerinde zatürreden sonra ikinci en sık sebep prematürelik. Dünyada her 30 saniyede 1 prematüre bebek ölüyor. Ve bu ölümlerin yüzde 75'i önlenebiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Türkiye'de Her 10 Bebekten Biri Erken Prematüre Doğuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement