Türkiye'de Her 100 Çocuktan 3'ü Skolyoz - Son Dakika
Sağlık

Türkiye'de Her 100 Çocuktan 3'ü Skolyoz

Türkiye\'de Her 100 Çocuktan 3\'ü Skolyoz

Haliç Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de skolyozun (omurga eğriliği) görülme sıklığını ortaya koymak için 17 bin çocuk üzerinde ilk kez yapılan araştırmada her 100 çocuktan 3'ünün skolyoz olduğu ortaya çıktı.

23.02.2019 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haliç Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de skolyozun (omurga eğriliği) görülme sıklığını ortaya koymak için 17 bin çocuk üzerinde ilk kez yapılan araştırmada her 100 çocuktan 3'ünün skolyoz olduğu ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı ve Haliç Üniversitesinin de yürütücü olduğu çalışma ile 2017 yılında 10-15 yaş grubunda orta öğrenime devam eden Türkiye'deki her seviyeden kura usulüyle belirlediği 85 okulda 17 bin çocuk üzerinde 'Adölesan İdiyopatik Skolyoz Prevelans' araştırması gerçekleştirdi. Araştırmaya göre her 100 çocuktan 2,5 veya 3'ü skolyoz. Yine aynı araştırmada skolyozun kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha fazla görüldüğü tespit edildi.

100'e yakın fizik tedavi uzmanı ve fizyoterastin katılımıyla Türkiye'de ilk kez yapılan araştırma ekibinde yer alan Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hürriyet Gürsel Yılmaz, araştırmayla skolyozun Türkiye'deki görülme sıklığını ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi. Erken tanının ve ailelerdeki farkındalığın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Yılmaz, "En sık görülme yaşı 9-10 yaş. 10-15 yaş arasındaki sıklık dünyada yüzde 2-3 civarında. Yani her çocuktan 2 veya 3'ünde skolyoz var. Araştırmalar da bu verileri destekliyor. Farkındalık ne kadar çok artırılırsa erken tanı gerçekleştirilir. Özellikle ailelere çocuklarının omurgalarını düzenli aralıklarla kontrol etmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

OMURGADA 10 DERECENİN ÜZERİNDEKİ EĞRİLİĞE DİKKAT

Ergenlik döneminde skolyoz riskinin artığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, "10-15 yaş arasında çocuklarda skolyoz sık görülüyor, erkan tanı tedaviyi hızlandırıyor. Ergenlik dönemin skolyoz olma riski artıyor.Omurgada sağa veya sola doğru 10 derecenin üzerine radyolojik olarak saptanan eğirliğe skolyoz diyoruz. 10 ile 20 derece aralığındaki eğrilikte hastaları izleyerek takiplerini yapıyoruz. 20-40 derece arasındaki eğriliklerde çocuklarda korse ve egzersiz tedavisini uyguluyoruz. 45 derece ve üzerindeki eğirlikte ise cerrahi müdahale gerekiyor" diye konuştu.

SKOLYOZ SIKLIKLA 10 YAŞINDA BAŞLIYOR

Nedeni bilinmeyen skolyozlara 'idiyopatik skolyoz' denildiğini aktaran Prof. Dr. Yılmaz, "En sıkla skolyoz 10 yaş civarında başlıyor. Çünkü bu yaşlarda çocuklar hızlı büyüme dönemine giriyor.  Skolyozun da bu hızlı büyüme döneminde hormonal ve gelişimsel değişikliklerle ortaya çıktığı öne sürülüyor. Hala daha skolyozun nedenleri büyük oranda bilinemiyor" ifadelerini kullandı.

AİLELERİN FARKINDA OLMASI ŞART

Belli aralıklarla ailelere çocuklarının omurgalarını kontrol etmelerini öneren Prof. Dr. Hürriyet Gürsel Yılmaz, "Ailelerin bu konuda farkındalığını artırmak gerekiyor. Çünkü çocuklar kendileri yıkanıp giyinmek istiyor, aileler bu eğriliği göremeyebiliyor. Mutlaka belli aralıklarla çocukların omurgalarını kontrol etmek lazım" dedi.

AĞIR OKUL ÇANTASI SKOLYOZ YAPMIYOR

Skolyozu olanlara spor yapmaları ve aktif olmaları uyarısında bulunan Prof. Dr. Yılmaz, "Ağır okul çantası taşımak ve ders çalışmak skolyoz yapmıyor. Ama mevcut bir skolyoz söz konusuyla bu durumu artırabiliyor böyle bir risk var. Skolyozu olan kişilerin oturma,ayakta durma ve günlük aktivitelerinde mutlaka kendilerine öğretilen doğru duruşu korumaları gerekir. En önemlisi ise aktif olmaları,spor yapmaları ve uygun egzersizleri düzenli yapmaları lazım" diye konuştu.

KIZ ÇOCUKLARI DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

İdiyopatik skolyozun kız çocuklarında daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Skolyozun genetik olduğuna dair kesin bilgi yok ama ailede varsa kişilerin daha dikkatli olmasını öneriyorum. İdiyopatik skolyoz kız çocuklarında daha sık görülüyor. Bizim araştırmamızda 5'e 1 oranında çıktı. Yani 5 kıza karşılık 1 erkekte skolyoz var. Dünyada da 3'e 1 ile 7'ye 1 arasında ırklara ve coğrafi bölgeye göre  değişiklik gösteriyor. Kız çocukları daha fazla risk altında o yüzden 10-12 yaş arasında ailelerin kontrol etmeleri gerekiyor. Uzmanların yaptığı araştırmaya göre kız çocuklarının ağırlıklı olmasının nedeni östrojen hormonuna bağlı gibi duruyor ama kesin bir neden şu anda yok" ifadelerini kullandı.

YÜZMENİN SKOLYOZA ETKİSİ

Çocukların bireysel durumuna göre egzersiz önerilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Skolyoz saptanan çocuklara yüzme tavsiye ediliyor. Ama ilginçtir klinik veriler, yüzen çocuklarda skolyozun daha çok olduğunu gösteriyor. Tartışmalı ve açıklanmayan bir konu. Çocuğun bireysel durumuna egzersiz önerilmeli" dedi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Türkiye'de Her 100 Çocuktan 3'ü Skolyoz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement