Türkiye'de Her Yıl 3 Bin 600 Kişide Karın Ana Damarı Balonlaşması Oluyor' - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Her Yıl 3 Bin 600 Kişide Karın Ana Damarı Balonlaşması Oluyor'

Türkiye\'de Her Yıl 3 Bin 600 Kişide Karın Ana Damarı Balonlaşması Oluyor\'

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Anıl Apaydın, Türkiye'de her yıl 3 bin 600 kişide karın ana damarı balonlaşması olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Yakınmaya neden olmadan sessizce ilerler ve patlayıp kanamaya yol açar.

05.11.2016 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Anıl Apaydın, Türkiye'de her yıl 3 bin 600 kişide karın ana damarı balonlaşması olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Yakınmaya neden olmadan sessizce ilerler ve patlayıp kanamaya yol açar. Bu durumda hastaların yüzde 60- 80'i hastaneye ulaşamadan ölür" dedi.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından 14'üncüsü düzenlenen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'nde gerçekleştirildi. Belek turizm merkezindeki bir otelde düzenlenen kongreye, 2 bin 600 hekim, hemşire ve perfüzyonist katıldı. Kongrede 198 başlıkta 39 kurs, 12 uydu sempozyumu düzenlendi. 219 yerli ve yabancı konuşmacının katıldığı kongrede, 152 sunum yapıldı. Kongrenin ardından yapılan basın toplantısında konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Anıl Apaydın, kalp- damar hastalıklarının neden olduğu ölümlere dikkati çekmek için 'İçinizdeki Balon' adı altında sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını belirtti. Prof. Dr. Apaydın, projesinin amacının 'aort' denen büyük atardamarın karın bölgesinde yer alan kısmının balonlaşması hakkında insanları bilgilendirmek ve bu hastalık için risk taşıyan kişilerde farkındalık sağlamak olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Apaydın, "Aort atardamarının karın bölgesindeki balonlaşması, çoğunlukla bir yakınmaya neden olmadan sessizce ilerler ve patlayıp kanamaya yol açar. Bu durumda hastaların yüzde 60- 80'i hastaneye ulaşamadan ölür. Ameliyata kadar ulaşabilen hastaların da riski yüksektir. Sonuçta, kanamaya yol açmış damar balonlaşması olan tüm hastaların en çok yüzde 10 ile 25'i taburcu olabilir. Risk altındaki kişilerde 'anevrizma' denilen damar balonlaşması olup olmadığı önceden saptanabilirse, cerrahi girişimle yaşamsal tehlike ortadan kalkar" dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLERDE KADINLARA ORANLA 5 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Sigara ve genetik etkenlerin balonlaşmaya etken oluşturduğunu da belirten Prof. Dr. Apaydın, balonlaşmanın 65 yaş üstü erkeklerde kadınlara oranla 5 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Türkiye'de her yıl 3 bin 600 kişide karın ana damarı balonlaşmasının olduğunun tahmin edildiğini de belirten Prof.Dr. Anıl Apaydın, "Karın ana damarındaki balonlaşma, çoğunlukla böbrek damarlarının altındaki bölgede damar duvarının yaşlandıkça zayıflaması ve genişlemesi sonucu oluşur. Sigara ve genetik etkenler balonlaşmada rol oynar. 65 yaş ve üzeri nüfusta her 65 erkekten birinde bu hastalık mevcuttur" diye konuştu.

Prof. Dr. Apaydın, 'İçinizdeki Balon' projesinin bugün itibariyle başladığını ve ilk aşamasının nisan 2017'ye kadar süreceğini kaydetti.

TÜRKİYE, İNGİLTERE VE ALMANYA'YI GERİDE BIRAKTI

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nden Doç. Dr. Ümit Kervan ise Türkiye'deki kalp ve damar cerrahisindeki güncel durumu açıkladı. 52 ilde 274 hastanede aktif kalp merkezi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kervan, Türkiye'nin nüfusa oranla hizmet edecek merkez sayısı açısından İngiltere ve Almanya'yı geçtiğini belirtti. Açık kalp cerrahisi yapılan 52 ilin tümünde kamuya ait bir merkez mevcut olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Ümit Kervan, "Ülkemizde 2017 yılında kalp merkezlerinin sayısı 299 olması beklenmekte. Türkiye'de her 259 bin 852 kişiye bir merkez düşerken, İngiltere'de 1.5 milyon, Almanya'da ise 1 milyon kişiye bir merkez düşmekte" dedi.

TÜRKİYE'DE 20 BİN KALP NAKLİ BEKLEYEN HASTA VAR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rüçhan Akar da, kalp yetmezliğinin Türkiye'de toplumsal bir sorun olduğunu söyledi. Genel kanının yaşlı kişilerde kalp sağlığı sorununun olabileceğinin düşünüldüğünü belirten Prof. Akar, çocuklarda da kalp sağlığı sorunlarının olduğunu kaydetti.

Beyin ölümü gerçekleşen donörlerin ailelerinin organların nereye gideceğini bilmediği için yüzde 75'inin organ bağışını kabul etmediğinden yakınan Prof. Dr. Akar, "78 milyonluk Türkiye'de ileri evre kalp yetmezliği sayısı 20 bin civarında. 690 hasta kalp nakli bekliyor, acil kalp nakli bekleyen sayısı ise 144. Yapılan nakil sayısı ise yılda 60- 90 arasında" dedi.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Her Yıl 3 Bin 600 Kişide Karın Ana Damarı Balonlaşması Oluyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'taki deprem Kayseri'yi de salladı
    20:54 Tokat'taki deprem Kayseri'yi de salladı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, Kayseri'de de hissedildi. Deprem, saat 18.11'de Sulusaray ilçesinde kaydedildi ve 5.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kayseri'de vatandaşlar güvenli alanlara geçmek için evlerini ve dükkanlarını boşalttı.

  • Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı
    20:50 Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

    Beyoğlu'nda bulunan bir restoranda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahsın Y.J. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Restoranın işletme sahibi ve müdürü ise serbest bırakıldı.

  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.


Advertisement