Türkiye'de 'Kalp Yetersizliği' Hastası Dünya Oranlarının Üstünde - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 'Kalp Yetersizliği' Hastası Dünya Oranlarının Üstünde

Türkiye\'de \'Kalp Yetersizliği\' Hastası Dünya Oranlarının Üstünde

TÜRK Kardiyoloji Derneği, kalp yetersizliği çalışma grubu başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, nefes darlığı, ayak bileği ve bacaklarda şişliğin kalp yetersizliğinin en önemli belirtilerinden olduğunu belirtti.

05.05.2017 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRK Kardiyoloji Derneği, kalp yetersizliği çalışma grubu başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, nefes darlığı, ayak bileği ve bacaklarda şişliğin kalp yetersizliğinin en önemli belirtilerinden olduğunu belirtti.

Kalp Yetersizliği Farkındalık Günü'nde basın toplantısı düzenleyen Türk Kardiyoloji Derneği, hastalığa dikkat çekmeye çalıştı.

DOĞRU BİLGİ VERMEK İÇİN İNTERNET SİTESİ AÇILDI

Toplantının açılışını yapan Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Kalp Yetersizliği Farkındalık Günleri'nin her yıl Mayıs ayında düzenlendiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Bu yıl da üyesi olduğumuz Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından farkındalık günleri 5-7 Mayıs 2017 olarak belirlenmiştir. Burada amaç kalp yetersizliği semptomlarının erken fark edilmesinin önemi ve doğru teşhisin konulması konusunda halkı ve politikacıları bilinçlendirmektir. Türk Kardiyoloji Derneği, tüzüğünde belirtilen amaçlara uygun olarak halka yönelik eğitim faaliyetleri de yürütmekte olup Kalbinidinlesen.com web sitesinden halkı bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Halkımızı Kalbinidinlesen.com web sitesini kullanmaya davet ediyorum. Maalesef internette sağlıkla ilgili ciddi bilgi kirliliği mevcut, Türk Kardiyoloji Derneği denetimindeki bu siteden kalp yetersizliği ile ilgili geniş bilgi alabilir, uzmanına soru sorabilirler. Soruları bilimsel olarak yanıtlanacaktır. Kalp sağlığı hakkında doğru bilgiye ulaşmak istiyorsanız doğru adres Kalbinidinlesen.com."

TÜRKİYE'DE KALBİMİZ ERKEN YORULUYOR

Hastalığın tanımı ve nedenleri konusunda da bilgi veren TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, kalp yetersizliğinin kalbin ihtiyacı olan kan ve oksijen miktarını karşılayamadığı durum olarak tanımlandığını belirtti ve şunları açıkladı:

"Genellikle kalp yetersizliği olan olgularda, kalbin kasılmasında bir azalma söz konusudur ve kalpte büyüme söz konusu olur. Bazı olgularda kalbin kasılmasındaki azalmaya bağlı olarak kalbin performansında azalma ortaya çıkarken ileri yaştaki olgularda özellikle şeker hastalığı ve tansiyona bağlı ortaya çıkan kalp hastalıklarında kalbin kasılması normal iken ve kalpte büyüme bulunmaz iken kalbin gevşemesindeki anormalliğe bağlı olarak kalp yetersizliği de ortaya çıkabilir.

Kalp yetersizliğinin dünyada görülme oranı yüzde 1 ile yüzde 2 oranında bildiriliyor. Ülkemizde Türk Kardiyoloji Derneği olarak yaptığımız bir toplum temelli çalışmanın verilerine göre Türkiye'de yüzde 2,9 oranında kalp yetersizliği görüldüğünü biliyoruz. Ama bundan daha da önemlisi belki yine Türk toplumunda yüzde 5 civarında henüz kalp yetersizliği gelişmemiş, kalp yetersizliğine adım atmaya hazır olan, risk faktörlerinin üzerinde bulunduğu önemli bir toplum kesiminin de olduğunu bilmekte fayda var.

Bizim toplumumuzda maalesef sigara içme oranları, obezite dediğimiz şişmanlık oranları ve kardiyovasküler risk oranları biraz daha fazla ve bizim toplumumuzda kalp damar hastalıkları, kalp krizinin görülme oranları maalesef diğer ülkelere göre 10 sene erken oluyor. Kalp yetersizliğinin de en önemli nedenlerinden bir tanesi kalp damar hastalıkları. Daha önceden kalp krizi geçirilmiş olması ve yaygın kalp damar hastalığının olmuş olması en önemli nedenler arasında."

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 'Kalp Yetersizliği' Hastası Dünya Oranlarının Üstünde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement