Türkiye'de Son 10 Yılda Denizlerde Avlanan Balık Miktarı Azalırken, İç Sularda ve Denizlerde... - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Son 10 Yılda Denizlerde Avlanan Balık Miktarı Azalırken, İç Sularda ve Denizlerde...

Türkiye\'de Son 10 Yılda Denizlerde Avlanan Balık Miktarı Azalırken, İç Sularda ve Denizlerde...

Türkiye'de 2008 yılında denizlerde avlanan balık miktarı 395 bin 600 ton iken, bu rakam 2017 yılında gerileyerek 269 bin 676 tona düştü.

21.04.2019 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de 2008 yılında denizlerde avlanan balık miktarı 395 bin 600 ton iken, bu rakam 2017 yılında gerileyerek 269 bin 676 tona düştü.

İç su ve denizlerde yetiştirilen kültür balıklarda ise artış gözlenirken, 2007 yılında 152 bin 186 ton olan üretim, 2017 yılında 124 bin 316 ton artarak 276 bin 502 tona yükseldi. Yetiştiriciliğin büyük bir kısmını Somon balığı oluştururken son yıllarda bu balığın ihracatında önemli döviz girdisi sağlandı.

Su Ürünlerinin milli gelire yaklaşık 4 milyon TL katkı verdiğini belirten Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan devletin su ürünleri yetiştiriciliğine önem vermediğinden yakındı. Pehlevan, "Su ürünleri, milli gelirimize yaklaşık 3 milyon 850 bin TL katkı vermesine rağmen henüz yeterli düzeyde değer verilmemektedir. Üç tarafı denizlerle çevrili ve zengin iç su kaynaklarına sahip ülkemizde, mevcut potansiyelin değerlendirilmesi halinde bu pay giderek artacağı hiç şüphesizdir. Buda ancak kıyıların korunması ve denizlerin planlanması ile mümkün olacaktır. Yetiştiricilikte modern tekniklerin kullanımı ve ürün çeşitliliğinin artırılması ile yeni işletmelerin kurulması yerine, mevcut iç su işletmelerinin kapasitelerinin artırılması ile sağlanmalıdır. Aynı zamanda üretimi artırmak için mevcut su kaynaklarının daha etkin kullanılması gerekmektedir" dedi.

"60 bin çalışanı ile 200 bin kişilik sektör"

Türkiye'de balıkçılığın 60 bin çalışanı ile 200 bin kişilik sektör olduğunu kaydeden Pehlevan "Türkiye'de direkt olarak yaklaşık 60 bin çalışanı var. Dolaylı olarak, 200 bin kişilik sektör. Bu bağlamda karar vericiler, Üniversiteler, Araştırma kurulları ve sahadaki balıkçılar bir araya gelip balıkçılığın sorunlarına kalıcı çözümler üretmeliyiz. Çünkü her kişi ve örgüt, kendi mesleğine çaba harcar. Örgütün başarısı, toplumun mutluluğuna katkı verirse örgüt toplumsal olarak görevini yerine getirmiş olur" diye konuştu.

"Deniz balığı avcılığı azalırken kültür balığı arttı"

Türkiye'de son 10 yılda avlanan deniz balıklarında düşüş yaşandığını kültür balığının ise arttığına dikkat çeken Pehlevan"2008'de avlanan deniz balıkları 395 bin 660 ton iken 2017 yılında 269 bin 676 tona düşmüştür. Sevindirici olan iç su ve deniz yetiştiriciliğinde 2007 yılında 152 bin 186 ton olan üretimin 2017 yılında 276 bin 502 tona yükselmesidir. Denizlerimizde önemli sorunlar ve tehditler mevcut. Özellikle, yanlış arazi kullanımı ve sürdürülebilir olmayan uygulamalar sonucunda bölgedeki doğal alanlar zarar görmekte ve doğal kaynaklar plansızca kullanılarak tüketilmektedir. Şöyle ki; bir zamanlar 300'ü bulan balık türleri bugünlerde 15-20'lere kadar geriledi. Bugün hem tür bazında, hem de miktar bazında, kayıplarımız söz konusu. Bu konuda ciddi tedbirler almanın zamanı geldi de geçiyor" şeklinde konuştu.

"Artık Karadeniz'in stratejik önemini görmek zorundayız"

Karadeniz'in stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Pehlevan, "Artık Karadeniz'in stratejik önemini görmek zorundayız. 2000'li yıllardan itibaren AB doğuya doğru genişleme sürecini başlatmıştır. 2007 yılında Bulgaristan ve Romanya AB'ne dahil olmasıyla AB'nin sınırları Karadeniz'e kadar ulaşmış durumdadır. Bu nedenle Karadeniz'de balıkçılık politikaları belirlenirken masada daha güçlü olabilmek için tüm sektör paydaşlarının işbirliği içinde olması gerekir. Mevcut sistemin daha verimli bir sisteme dönüştürülmesi için, Ülkemizde yeni bir balıkçılık yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır. Sorunların çözümü noktasında yapılacak işlerin en başında balıkçılıkta karar verecek 'tek otorite'nin kurulması geliyor. Bu da ancak Denizcilik Bakanlığının kurulması ile mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Son 10 Yılda Denizlerde Avlanan Balık Miktarı Azalırken, İç Sularda ve Denizlerde... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement