Türkiye'deki Dağların Envanteri Çıkarılıyor - Son Dakika
Spor

Türkiye'deki Dağların Envanteri Çıkarılıyor

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttükleri ortak çalışma ile bir yıldır Türkiye'deki bütün dağları havadan ve karadan inceleyip, kar ölçümüyle listeleme yaptıklarını söyledi.

17.03.2018 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHİTTİN SANDIKÇI - Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttükleri ortak çalışma ile bir yıldır Türkiye'deki bütün dağları havadan ve karadan inceleyip, kar ölçümüyle listeleme yaptıklarını söyledi.

Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dağlarında yapılan en önemli aktivitenin kış turizmi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bir turizm ülkesi olarak deniz, kum, güneş ekseninde anıldığına dikkati çeken Yarar, "Halbuki Türkiye'de çok önemli farklılık dağlarımız ve kar var. Kış turizminin her türlü altyapısı olan imkanlar Türkiye'de var ama fırsatı nasıl değerlendireceğiz. Bunun için Türkiye'nin dağlarının bir sıralamasını yapmamız gerekiyor. Hangi dağlar kış turizmini cezbedecek uluslararası çapta dağlardır. Bunun tasnifi şimdiye kadar yapılmamıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Yarar, federasyon olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının Türkiye'deki kış turizmine uygun olanların seçilmesi ile ilgili bir plan geliştirdiğini söyledi.

"Yaklaşık bir yılı aşkın zamandır Türkiye'deki bütün dağları uzman bir ekiple karadan ve havadan inceleyerek bir listeleme yaptık." diyen Yarar, "Ön araştırmamız bitti ve Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduk. İkinci aşama dağlardaki kar potansiyeli, yükseklikleri ve çeşitli ölçümler. Bunların araştırmalarını yapıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin kış turizmi potansiyelinin yüksek olduğuna vurgu yapan Yarar, şunları ifade etti:

"Türkiye gibi bir ülkede dünya kış turizmi ile özdeşleşmiş Avusturya, İtalya, İsviçre, Fransa ile kıyasladığımız zaman bunların çok daha üstünde bir dağ potansiyeli var ama biz bunları yanlış yapılandırırsak veya iyi kullanamazsak bu potansiyel çöpe gitmiş olur. Kış turizminde doğru yatırım yapılması için hangi dağlara yatırımda bulunmak gerektiğini öncelikli tespit edilmesi, bir envanter çıkarılması ve bunların tasnif edilmesi gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Türkiye'nin güzide bölgesi Kaçkar Dağları'nda da aynı ölçümleri yapıyoruz."

Yapılan çalışmaların çok önemli sonuçlar ortaya koyduğunu kaydeden Yarar, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 10 milyar avroyu aşan bir kış turizmi potansiyeli tespit ettik. Bu Türkiye'yi çok özel bir yere, ilk üçe getiriyor. Önemli bir kış turizm merkezi haline getiriyor. Yaz dönemi ile birleştirdiğimizde Türkiye dünyanın en büyük turizm ülkesi haline gelir. Kışın ve yazın gelinebilen nadir ülke konumunda olacak. Örneğin Avusturya ve İsviçre'de yazın gitme imkanınız yok. Fransa ve İtalya ile ABD biraz rakip ama bizim dağlarımız İtalya'dan da Fransa'dan da daha fazla imkan sunuyor. Bu nedenle planlaması çok önemli. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bunu yapıyoruz."

"Kaçkarlar dünyada tanınıyor"

Yapılan çalışmalar kapsamında Kaçkar Dağları'nda yapılması hedeflenen teleferik projesi ile ilgili çalışmaları büyük ölçüde bitirdiklerinin altını çizen Yarar, "Kaçkarlar ile ilgili projeyi büyük oranda tamamladık. Projenin başlaması çok büyük zaman almaz. Sadece bazı ölçümler ve meteorolojik verileri eklememiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaçkarlar'ın tanıtıma değil yatırıma ihtiyacı olduğunu belirten Yarar, "Kaçkarlar dünyada tanınıyor. Kaçkarlar'ın reklama ihtiyacı yok. Burada önemli olan tesisi çok hızlı bir şekilde bulgularla birleştirip hızlı bir şekilde başlamak. Projeye başlandığında çok ciddi bir kış turizmi gelir artışı gözlenecektir." ifadelerini kullandı.

Yarar, Kayak Federasyonu olarak teleferik projesinde güvenliğin üst seviyede olması gerektiğine değinerek, halatla taşımacılık bölümünü federasyon olarak yapmaya talip olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Türkiye'deki Dağların Envanteri Çıkarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TFF Tahkim Kurulu, Hakemlerin İtirazlarını Reddetti
    17:38 TFF Tahkim Kurulu, Hakemlerin İtirazlarını Reddetti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, hakemler Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa'nın klasman terfi listesine yapmış oldukları itirazların reddedildiğini açıkladı. Ayrıca, Hakem Sinan Bilen'in itirazı kısmen kabul edildi. Galatasaray'ın ve Başkanı Dursun Aydın Özbek'in PFDK'nın kararına itirazı reddedildi. Beşiktaş'ın AFDK'nın kararına itirazı da reddedildi.

  • Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere
    17:38 Seferihisar'da Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı Projesi Tamamlanmak Üzere

    Seferihisar'da İzmirlilerin yeşille buluşup dinlenebileceği, temiz havada yürüyüş ve spor yapabileceği Kocaçay Sürdürülebilir Kentsel Tasarım Alanı çalışmalarında yüzde 50 seviyesine gelindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, Seferihisar'ın değerine değer katacak bir çalışma olduğunu söyledi.

  • Ali Koç'tan çarpıcı açıklamalar: TFF ceza verirse Türk futbolu sıkıntıya girer
    17:25 Ali Koç'tan çarpıcı açıklamalar: TFF ceza verirse Türk futbolu sıkıntıya girer

    Fenerbahçe Kulübü, Mart ayı Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, kulübün içinde bulunduğu durumu ve Trabzonspor maçında yaşananları sert bir dille anlattı. Koç, "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş. Onların menfaatleri açısından inşallah ceza vermezler. Türk futbolu uluslararası alanda çok sıkıntıya girer. Şimdi kılıfına uydurmaya çalışıyorlar. Çünkü üstlerinde baskı var. Zaten her şeyi kılıfına uydurmaya çalışıyorlar" dedi.

  • Hakemlerin itirazı reddedildi
    17:24 Hakemlerin itirazı reddedildi

    TFF Tahkim Kurulu, Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa'nın devre arası hakem terfi listesine yaptığı itirazı kabul etmedi.

  • Galatasaraylı Kaleci Günay Güvenç'e 2 Maç Cezası
    17:16 Galatasaraylı Kaleci Günay Güvenç'e 2 Maç Cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Galatasaraylı kaleci Günay Güvenç'e 2 maç ceza verdi. PFDK'nın bugün yaptığı toplantı sonrası aldığı kararlar arasında, çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle Galatasaray ve Kasımpaşa'ya para cezaları ve tribün kapatma cezaları da bulunuyor. Ayrıca, Galatasaraylı futbolcu Günay Güvenç, müsabaka hakemine yönelik hakareti nedeniyle 2 resmi müsabakadan men edildi ve para cezası aldı.

  • Ali Koç: Trabzon Emniyeti'nin zaafı var
    17:04 Ali Koç: Trabzon Emniyeti'nin zaafı var

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzon Emniyeti'nin maça polis tahsis etmemesi ve tahsis ettiği polisleri dışarda bekletmesinin büyük bir zaaf olduğunu belirtti. Koç, emniyet müdürünün hala görevde olmasının da kendilerine bir mesaj olduğunu söyledi.

  • Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu
    16:52 Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor maçının sadece bir neden olmadığını belirterek, olayın bardağı taşıran damla olduğunu söyledi. Koç, Trabzon'daki olayın organize ve belli bir amaçla gerçekleştirildiğini ifade etti.


Advertisement