Türkiye'deki İşverenlerin %63'ü Yetenekli İşgücü Bulamıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'deki İşverenlerin %63'ü Yetenekli İşgücü Bulamıyor

ManpowerGroup 2014 Yetenek Açığı Raporu dünyadaki işverenlerin yüzde 36'sının yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını ortaya koyuyor.

09.06.2014 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yüzde, son yedi yıldır kaydedilen en yüksek oran olmasıyla dikkat çekiyor. Öte yandan, yüzde 63 ile Türkiye, dünya ortalamasının çok üzerinde seyrederek yetenek açığının en fazla hissedildiği ülkelerden biri oluyor.

ManpowerGroup tarafından dokuz yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu'nun 2014 sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılan 42 ülkeden, 37.000'den fazla işverenin yüzde 36'sı, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Bu oran 2007 yılından bu yana kaydedilen en yüksek oran olmasıyla dikkat çekiyor. Küresel yetenek krizinde başı yüzde 81 ile Japonya çekerken, yüzde 63 ile Türkiye, geçtiğimiz yıla göre yetenek açığı sorununda yüzde 5 artış sergiliyor ve en fazla yetenek açığı bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Sıralamada Japonya'nın ardından Peru (%67) ve Hindistan (%64) gelirken; Türkiye, Arjantin ve Brezilya'da oranlar yüzde 63. Türkiye aynı zamanda EMEA bölgesindeki 24 ülke arasındaki en yüksek Yetenek Açığına sahip ülke konumunda bulunuyor.

ManpowerGroup 2014 Yetenek Açığı Araştırması'nı Türkiye açısından değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdür Reha Hatipoğlu "Raporda da görüldüğü üzere yetkin ve deneyimli insan kaynağına ulaşmak küreselleşen ve dolayısıyla iş rekabetinin arttığı bütün ülkelerde önemli bir sorun teşkil ediyor. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin büyümesinin önündeki başlıca engeller finansman ve insan kaynaklarına ulaşmaktır. Bu anlamda değerlendirildiğinde, 2014 yetenek açığı raporunun detayları Türkiye için acil önlem çağrısı yapmaktadır. "

Dünyada doldurulması en zor 2 pozisyon, son üç yıldır değişmiyor. Türkiye'de 2013 yılında ilk sırada yer alan "Mühendis" pozisyonu ise yerini "Zanaatkâr"a bırakıyor.

2014 yılında en fazla "Yetenek Açığı" bulunan 10 pozisyon:

Türkiye Dünya

1. Zanaatkâr 1. Zanaatkâr
2. Mühendis 2. Mühendis
3. Nitelikli işçi 3. Teknisyen
4. Muhasebe ve Finans Personeli 4. Satış Temsilcisi
5. Teknisyen 5. Muhasebe ve Finans Personeli
6. Satış Temsilcisi 6. Yönetici/İdareci
7. Üretim/Makine Operatörü 7. Satış Müdürü
8. Restoran ve Otel Personeli 8. BT Personeli (programcı/geliştirici)
9. Pazarlama/Halkla İlişkiler/İletişim Personeli 9. Yönetici Asistanı/Sekreter
10. Yönetici/İdareci 10. Şoför

2007'den bu yana en yüksek yetenek açığı oranı: %36

ManpowerGroup Yetenek Açığı Anketi sonuçları dünya genelindeki yüzde 36'lik oran ile son 7 yılın en yüksek seviyesinde seyretmesini yorumlayan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: "Yetenek sıkıntısı artarak devam ederken, işverenlerin müşterilere değer sağlama kabiliyetleri üzerinde giderek daha fazla olumsuz etki oluşturmaya başladığı gözlemleniyor. Araştırmanın küresel sonuçlarına ve yetenek açığını etkileyen 5 trende bakacak olursak; hızlı teknolojik gelişmeler, değişen demografiler, yetenek arzı ve talebi arasındaki uygunsuzluk/uyumsuzluk, hızla büyüyen ve gelişen pazarlar, günümüzdeki yeni nesil arasında mesleki ve sosyal beceriler konusundaki eksiklikler olarak sıralanıyor" diyor.

Dünyada yetenek açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten küresel işverenlerin yüzde 50'sinden fazlası bu sorunun "müşteri taleplerini karşılama yeteneklerini" kayda değer oranda olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yüzde 40'ı ise yetenek açığının "rekabetçilik/üretkenlik" seviyelerini azalttığını söylüyor. Türkiye'de ise bu oranlar sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 27.

EMEA Bölgesi'nden araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 19'u yetenek açığının müşteri ihtiyaçlarını karşılama yetenekleri açısından "kuvvetli", yüzde 31'i ise "orta dereceli" olumsuz etkisi olduğuna inanıyor. Türkiye'de ise işverenlerin yüzde 22'si yetenek açığının müşteri ihtiyaçlarını karşılama yetenekleri açısından "kuvvetli", yüzde 38'i "orta dereceli", yüzde 21'i is hiç bir etkisinin olmayacağına inanıyor.

Belli bir pozisyon için eleman bulmakta zorlanmanızın ilk 3 nedeni nedir?

(TÜRKİYE: Zorlu/teknik işler için yetenek eksikliği %21, Uygun aday bulmakta zorlanmak/hiç başvuru olmaması %28 Deneyim eksikliği %40// EMEA: Zorlu/teknik işler için yetenek eksikliği %35, Uygun aday bulmakta zorlanmak/hiç başvuru olmaması %37, Deneyim eksikliği %25// DÜNYA: Zorlu/teknik işler için yetenek eksikliği %35, Uygun aday bulmakta zorlanmak/hiç başvuru olmaması %31, Deneyim eksikliği %25)

İşgücünde karşılaştığınız yetenek açığı zorluğuyla başa çıkmak için ne gibi stratejiler uyguluyorsunuz?

(TÜRKİYE: İnsan pratikleri % 58, İş modelleri %13, Yetenek kaynakları % 23, Herhangi bir stratejim yok %23// EMEA: İnsan pratikleri %42, İş modelleri %23, Yetenek kaynakları %24, Herhangi bir stratejim yok %26// DÜNYA: İnsan pratikleri % 47, İş modelleri %23, Yetenek kaynakları %25, Herhangi bir stratejim yok %22)

Manpower'ınz Yetenek Açığı 2014 Araştırması'nın tamamına: http://www.manpower.com/ResearchCenter, adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'deki İşverenlerin %63'ü Yetenekli İşgücü Bulamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement