Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılı - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılı

Türkiye\'den Almanya\'ya Göçün 50. Yılı

Goethe Enstitüsü, 20 Ekim - 10 Aralık 2011 tarihleri arasında gerçekleştireceği kültür ve sanat etkinlikleriyle kutluyor!

10.10.2011 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Goethe Enstitüsü, Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı

Anlaşması'nın 50. yılını, 20 Ekim - 10 Aralık 2011 tarihleri arasında

gerçekleştireceği kültür ve sanat etkinlikleriyle kutluyor! 50 yıllık birlikteliğin

kültürel, politik ve toplumsal yansımaları; sergi, film, okuma, konferans,

konser, atölye ve tiyatro etkinlikleriyle gündeme getirilecek.

Bu etkinliklerin ana projelerinden "Fiktion Okzident" başlıklı sergi; Türkiye-

Almanya ilişkilerini kalıcı olarak, yeni bir toplumsal ve politik temele dayandıran, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yıldönümü nedeniyle özel olarak tasarlandı. Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel diyaloga, umut verici özlemlerle birlikte, ön yargılar damgasını vurmuştur. Her iki kültürde de bu duygularla var olan kurgulanmış dünyalar; kültürel, toplumsal ve düşünsel ortak yaşamın temelini belirlemede önemli bir rol oynar. İstanbul'da MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek "Fiktion Okzident" sergisi; on sekiz sanatçının yapıtlarıyla, zihinlerimizde var olan ve gündelik hayatımıza yansıyan olguları, değişik açılardan, sanatçıların gözüyle ele alıyor. "Fiktion Okzident" sergisinde eserleriyle yer alacak sanatçılar; Banu Birecikligil, Altan Çelem, Neco Çelik, Timur Çelik, Nezaket Ekici, Esra Ersen, Ali Kepenek, Azade Köker, Sedat Mehder, Kınay Olcaytu, İrfan Önürmen, Denizhan Özer, Ferhat Özgür, Şener Özmen, Esat Tekand, Cengiz

Tekin, Nurseren Tor, Vahit Tuna ve Hanefi Yeter.

Serginin içeriği, iki kültür politikası alanına dayanıyor. Birinci alan, Almanya'ya göç ve toplumsal değişimleri konu edinen ve bu değişimleri dillendiren verimli bir Türkiye-Almanya sanat gelişimi ile tanımlanıyor. İkinci alan ise, Türkiye'de Batı'nın algılanışı ile globalleşme ve göç sonucunda kültürel ve toplumsal değişimlere odaklanıyor.

Kuratörlüğünü Çetin Güzelhan, Johannes Odenthal ve Mimar Sinan Güzel

Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Emre Zeytinoğlu'nun üstlendiği sergi; Goethe Enstitüsü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğinde, T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı ve Stiftung Mercator'un değerli destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Stiftung Mercator, sergiye paralel olarak gerçekleştirilen bir eğitim programını teşvik ediyor. Özel turlar, etkinlikler ve eğitim malzemeleri içeren bu program, Türkiye ile birlikte Almanya'da da kültürel politik ve pedagojik alanda özellikle öğrencilere, öğretmenlere ve kültür elçilerine hitap ediyor. 30 Ekim Pazar günü saat 16.00'da Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılacak olan "Fiktion Okzident" sergisi, 26 Kasım'a dek ziyaret edilebilecek.

Etkinliklerin bir diğer parçası olan "Karşıdan Bakış – Göç ve Sinema" film seçkisi; tarafların, "diğer"inin gözünde nasıl temsil edildiğini gözler önüne seriyor.

Enstitüsü ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen film gösterimleri; 20 – 30 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern'de gerçekleşecek.

Türkiye ile Almanya arasında mekik dokuyan rap sanatçısı SultanTunç, İstanbul'da yaşayan gençlerle HipHop müziğinin farklı biçimleri üzerine 25 Ekim Salı günü saat 13.00'den itibaren Babylon'da atölye çalışmaları yapacak. Türkiye'nin en yenilikçi HipHop şarkıcıları arasında sayılan sanatçının en son albümü Hürriyet Gazetesi tarafından Türkiye'de yapılan "En İyi HipHop Albümü" seçildi. Goethe Enstitüsü ve Babylon işbirliğiyle düzenlenen atölye, gençlerle gerçekleşecek bir parti ile sona erecek.

TRT Türk'ün, göçün 50. yılı kapsamında gerçekleştirdiği "Gidenlerin Öyküsü"

başlıklı etkinliğinde, 26 Ekim Çarşamba günü; yolcuları arasında sanatçıların,

edebiyatçıların, gazetecilerin ve ilk göç eden ailelerin birinci jenerasyonundan

kişilerin bulunduğu bir tren, Sirkeci Garı'ndan Münih'e uğurlanacak. Tren; 30 Ekim günü, Münih Tren İstasyonu'na, 50 yıl önce Almanya'ya ilk göç edenleri taşıyan treninin vardığı 11. perona yanaşacak. Treni uğurlama töreninde; Türkiye'nin en başarılı ilk kadın rap sanatçısı Ayben ile Almanya, Türkiye ve İtalya'dan müzisyenlerin oluşturduğu, 1989 yılında Köln'de kurulan rap grubu Microphone Mafia; Goethe Enstitüsü ve Türkiye-Almanya Kültür Forumu işbirliğiyle, Istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, saat 11:00'de birlikte mini bir konser verecek.

Ayben ve Microphone Mafia daha sonra saat 15:00'te; farklı okullardan davet

edilen öğrencilere verecekleri konserde de beraber sahne alacaklar.

Uluslararası alanda tanınan bilim insanları ve genç araştırmacıların bir araya

gelerek Türkiye-Almanya transnasyonel göçünü, hem Almanya hem de Türkiye açısından inceleyecekleri "Ulusaşırı Göç" konferansı; Istanbul Goethe Enstitüsü, Orient-Institut ve Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle, 31 Ekim – 2 Kasım tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleşecek.

Etkinliklerde yer alan bir diğer konferans ise; "Göç ve Edebiyat" başlığıyla, 3 Kasım tarihinde saat 16:00'da, Goethe Enstitüsü ve Bilgi Üniversitesi işbirliği ile Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleşecek. Selim Özdoğan, Zafer Şenocak, Yüksel Pazarkaya, Prof. Nilüfer Kuruyazıcı, Prof. Mahmut Karakuş, Dr. Pınar Uyan'ın katıldıkları konferansta; göç deneyiminin edebiyatı nasıl etkilediği, göçmen edebiyatının Almanya'da nasıl geliştiği ve nasıl algılandığı tartışılacak.

Goethe Enstitüsü göçün 50. yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, kendileri ya da aileleri Türkiye'den Almanya'ya göç etmiş üç edebiyatçının okuma ve söyleşilerine de ev sahipliği yapacak. Göç geçmişine sahip edebiyat kuşağının önde gelen isimlerinden Aras Ören, Zafer Şenocak ve Selim Özdoğan'ın, "birden çok dünyada yaşamak" üzerine yapacağı söyleşiler; 1 – 3 Kasım tarihleri arasında Sirkeci Garı'nda gerçekleşecek.

Okuma etkinlikleri çerçevesinde Goethe Entitüsü, 4 Kasım Cuma günü, uzun

yıllardır Almanya'dan yaşayan ve öncelikle kadınların durumunu anlatan eserler veren yazar Saliha Scheinhardt'ı konuk edecek. Saliha Scheinhardt ile 4 Kasım Cuma günü saat 19:00'da Goethe Enstitüsü Kütüphanesi'nde bir okuma ve söyleşi etkinliği gerçekleştirilecek.

Berlinli yazar, gazeteci ve tiyatro yazarı Anja Tuckermann ile oyuncu ve tiyatro yönetmeni Haluk Yüce tarafından hazırlanan "Yaşamayı Beklerken…" adlı müzikli tiyatro oyunu ise; Goethe Enstitüsü'nün göçün 50. yılı nedeniyle düzenlediği İstanbul programının kapanış etkinliği olarak, 10 Aralık Cumartesi günü saat 20:30'da Beyoğlu Kumbaracı 50'de sahnelenecek.

Goethe-Institut İstanbul

Yeni Çarşı Cad. 32

34433 Beyoğlu - İstanbul, Türkiye

Tel: +90 212 2492009

Faks: +90 212 2525214

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement