Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılı

Goethe Enstitüsü, Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı Anlaşması'nın 50. yılını, 20 Ekim - 10 Aralık tarihleri arasında gerçekleştireceği kültür ve sanat etkinlikleriyle kutluyor!

13.10.2011 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

50 yıllık birlikteliğin kültürel, politik ve toplumsal yansımaları; sergi, film, okuma, konferans, konser, atölye ve tiyatro etkinlikleriyle gündeme getirilecek.

Bu etkinliklerin ana projelerinden "Fiktion Okzident" başlıklı sergi; Türkiye- Almanya ilişkilerini kalıcı olarak, yeni bir toplumsal ve politik temele dayandıran, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yıldönümü nedeniyle özel olarak tasarlandı.

MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek

"Fiktion Okzident" sergisi; on sekiz sanatçının yapıtlarıyla, zihinlerimizde var olan ve gündelik hayatımıza yansıyan olguları, değişik açılardan, sanatçıların gözüyle ele alıyor.

Etkinliklerin bir diğer parçası olan "Karşıdan Bakış – Göç ve Sinema" film seçkisi; tarafların, "diğer"inin gözünde nasıl temsil edildiğini gözler önüne seriyor.

Türkiye ile Almanya arasında mekik dokuyan rap sanatçısı SultanTunç, İstanbul'da yaşayan gençlerle HipHop müziğinin farklı biçimleri üzerine Babylon'da atölye çalışmaları yapacak.

TRT Türk'ün, göçün 50. yılı kapsamında gerçekleştirdiği "Gidenlerin Öyküsü" başlıklı etkinliğinde, 26 Ekim Çarşamba günü; yolcuları arasında sanatçıların, edebiyatçıların, gazetecilerin ve ilk göç eden ailelerin birinci jenerasyonundan kişilerin bulunduğu bir tren, Sirkeci Garı'ndan Münih'e uğurlanacak.

Treni uğurlama töreninde; Türkiye'nin en başarılı ilk kadın rap sanatçısı Ayben ile Almanya, Türkiye ve İtalya'dan müzisyenlerin oluşturduğu, 1989 yılında Köln'de kurulan rap grubu Microphone Mafia min bir konser verecek.

Uluslararası alanda tanınan bilim insanları ve genç araştırmacıların bir araya gelerek Türkiye-Almanya transnasyonel göçünü, hem Almanya hem de Türkiye açısından inceleyecekleri "Ulusaşırı Göç" konferansı Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleşecek.

Etkinliklerde yer alan bir diğer konferans ise; "Göç ve Edebiyat" başlığıyla Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleşecek.

Göçün 50. yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, kendileri ya da aileleri Türkiye'den Almanya'ya göç etmiş üç edebiyatçının okuma ve söyleşilerine de ev sahipliği yapacak.

Berlinli yazar, gazeteci ve tiyatro yazarı Anja Tuckermann ile oyuncu ve tiyatro yönetmeni Haluk Yüce tarafından hazırlanan "Yaşamayı Beklerken…" adlı müzikli tiyatro oyunu ise; Goethe Enstitüsü'nün göçün 50. yılı nedeniyle düzenlediği İstanbul programının kapanış etkinliği olarak, Beyoğlu Kumbaracı 50'de sahnelenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement