Türkiye'den BM'nin Libya Yol Haritasına Destek (2) - Son Dakika
Politika

Türkiye'den BM'nin Libya Yol Haritasına Destek (2)

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya'da siyasi çözüme ulaşılması için Birleşmiş Milletlerin (BM) hazırladığı eylem planına Türkiye'nin destek verdiğini bildirdi.

13.10.2017 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILDIZ AKTAŞ - Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya'da siyasi çözüme ulaşılması için Birleşmiş Milletlerin (BM) hazırladığı eylem planına Türkiye'nin destek verdiğini bildirdi.

İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9-11 Ekim'de Libya'ya ziyaret gerçekleştirdiğini, temasları çerçevesinde BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ve ilgili taraflarla temaslarında görüşlerini ilettiğini belirtti.

Taraflara BM'nin son toplantısında Libya Özel Temsilcisi Selame'nin sunduğu eylem planı hakkındaki görüşleri ve desteklerini aktardığını anlatan İşler, tarafları Libya'nın içine düştüğü kaostan kurtulması için yol haritasının uygulanmasına teşvik ettiklerini ifade etti.

Türkiye'nin tüm taraflara eşit mesafedeki tek ülke olduğuna dikkati çeken İşler, "Türkiye olarak BM'nin girişimini destekliyoruz ve dış müdahalelere karşıyız. Libya'da demokrasinin yerleşmesi, kurumların oluşması ve demokratik seçimlerin yapılması için Libya halkına destek olacağız, elimizden gelen gayreti göstereceğiz." diye konuştu.

Libya'da tarafların yaptığı siyasi anlaşmanın bugüne kadar uygulanamadığına değinen İşler, BM'nin yeni yol haritasıyla başkanlık konseyi üye sayısının düşürüleceğini, icra makamının ayrılacağını, bunun da sorunların çözümünde etkili olacağıne işaret etti. Görüşmelerinde Selame'ye "Hükümeti kurduktan sonra, sahada somut adımlar atılabilecek mi?" sorusunu yönelttiğini, onun da kendisine, "BM olarak biz tüm kurumlarımızla her türlü desteği vereceğiz." dediğini aktaran İşler, bundan ümitlendirdiğini belirtti.

Selame'ye bölgede askeri çözümden uzak durulmasını söylediğine değinen İşler, "Zamanlaması doğru olan ve verdiğimiz mesajlarla da Libya sorununun çözülmesine katkı sunduğumuz bir ziyaret oldu." dedi.

Bu yıl başında Türk büyükelçiliğinin Libya'da görevine başladığına, böylece vize konusunda ciddi kolaylıkların sağlandığına işaret eden İşler, şöyle devam etti:

"Yol haritası başarılı olduğu takdirde Bingazi'deki eski başkonsolosluğumuzu açma hazırlıklarını arkadaşlarımız yapıyor. Doğu tarafına da başkonsolosluğumuzu açmamız lazım. THY'nin yumuşak güç olarak tabii ki başta başkent olmak üzere, doğu, güney ve batı bölgelerine uçuşları başlatmasını istiyoruz. Her şey yolunda gider, yol haritası işler, hükümet kurulur, Libya huzura kavuşursa, çift başlı yönetim teke indirilirse, biz bir an önce THY'nin uçuşlarını başlatmak istiyoruz."

Libyalıların Türk şirketlerinin geri dönmesini istediklerini aktaran İşler, hükümet kurulduktan sonra, THY'nin de uçuşlara başlamasının ardından şirketlerin dönmesinin kolaylaşacağını söyledi. Türkiye'nin güvenlik zafiyetine rağmen Libya'nın elektrik ihtiyacını karşılamak için yarım kalan projeleri tamamlayarak ülkeye katkı sunduğunu vurgulayan İşler, "Umarım, bu girişim başarılı olur ve Libyalı kardeşlerimiz içine düşmüş olduğu sıkıntıdan ve belirsizlikten kurtulur. Biz onların içine düştüğü bu sıkıntıdan çıkması için elimizden gelen desteği güçlü bir şekilde kendilerine veriyoruz." ifadesini kullandı.

BM'den teşvik talebi

İşler, BM'nin yol haritası konusunda bütün ülkelerden destek beklediğine dikkati çekerek, Türkiye'nin başından itibaren BM ile birlikte hareket ettiğini söyledi. BM yetkilerinin, yeni yol haritasına destekleri dolayısıyla Türkiye'ye teşekkürler ettiğini aktaran İşler, şu görüşlere yer verdi:

"Bize destekten memnun olduklarını ilettiler. Bizden taraflarla görüşmemizi ve yol haritasının önerdiği çözüme tarafları teşvik etmemizi istediler. Bizim de yaptığımız o. İki gün boyunca hem Tunus hem Libya'da yaptığımız görüşmelerde taraflara, 'bu kargaşa, kaos, belirsizlik bitsin, bir an önce hükümet kurulsun, icraya başlasın' dedik."

Türkiye'nin Libya ile yüzyıllara dayalı bir geçmişi bulunduğunu, Türkiye'nin oraya petrol veya dolar için değil kardeşlerine yardım etmek için gittiğini vurgulayan İşler, özellikle ülkenin doğusunda Türkiye aleyhine kara propaganda yapıldığını, buna ilişkin de yetkililerden gerekli adımların atılmasını istediklerini kaydetti.

Türkiye\'den BM\'nin Libya Yol Haritasına Destek (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye'den BM'nin Libya Yol Haritasına Destek (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement