Türkiye'den İsveç'e İşgücü Göçünün 50. Yılı - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye'den İsveç'e İşgücü Göçünün 50. Yılı

Türkiye'den İsveç'e işgücü göçünün 50. yılı dolayısıyla İsveç 50. Yıl Komitesi, İsveç Parlamentosunda resepsiyon düzenledi.

15.10.2015 00:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'den İsveç'e işgücü göçünün 50. yılı dolayısıyla İsveç 50. Yıl Komitesi, İsveç Parlamentosunda resepsiyon düzenledi.

Resepsiyona, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, sosyal demokrat milletvekilleri Serkan Köse, Roza Güçlü Edin, Yılmaz Kerimov, Emanuel Öz, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Öner, İsveç 50. Yıl Komite Başkanı Haydar Akan ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Enerji Bakanı Baylan, 50. yıl önce Türkiye'den gelen insanların İsveç'in kalkınması ve bugünkü refaha kavuşmasında büyük emekleri olduğunu belirtti.

Türkiye ile İsveç arasındaki enerji işbirliği hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Baylan, "Türkiye'de yenilenebilir enerjinin tüm alanlarında oldukça büyük bir potansiyele sahip" dedi.

Türkiye'nin son yıllardaki kalkınmasına da dikkat çeken Baylan, "Özellikle çöpten enerji üretimi ve biyogaz alanında İsveç'in tecrübesini Türkiye ile paylaşmaya hazırız" ifadesini kullandı.

İsveç'e toplu göçün 1965 yılında başladığını aktaran 50. Yıl Komitesi Başkanı Haydar Akan, 50 yıl önce Konya'nın Kulu ilçesinden İsveç'e çalışmak için gelen Tahsin İzgi, Battal Yeşil, Ali Rıza Erdiş, Mehmet Bulduk ve İdris Bulduk'tan oluşan 5 kişilik öncü grubun İsveç'e gelip yerleşmesiyle sürecin başladığına dikkat çekti.

Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Serkan Köse ve Roza Güçlü Edin ise İsveç'e göç edenlerin geri dönmesinin söz konusu olmadığı vurgulayarak, daha sağlıklı entegre çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çektiler.

Resepsiyonda bulunan Fittja Çok Kültürlülük Merkezi Başkanı Ingrid Ramberg, sinevizyona yansıyan haritada Türkiyeli göçmenlerin, İsveç'e gelmeden önce yaşadığı coğrafyaların özelliklerini anlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye'den İsveç'e İşgücü Göçünün 50. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement