Türkiye'den KKTC'ye Su Taşıma Krizi Büyüyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den KKTC'ye Su Taşıma Krizi Büyüyor

Türkiye\'den KKTC\'ye Su Taşıma Krizi Büyüyor

Dha DIŞ HABER - Türkiye'den KKTC'ye su taşıma krizi büyüyor TÜRKİYE'nin asrın projeleri arasındaki deniz altından askılı boru sistemiyle KKTC'ye su götürülmesi projesi tamamlandı.

06.10.2015 22:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER - Türkiye'den KKTC'ye su taşıma krizi büyüyor

TÜRKİYE'nin asrın projeleri arasındaki deniz altından askılı boru sistemiyle KKTC'ye su götürülmesi projesi tamamlandı. Su adaya geldi ancak işletmesini kimin yapacağı belirsiz. Ortaya çıkan 'işletme krizi', KKTC'de Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) - Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümeti ortaklarını da karşı karşıya getirdi. Hükümetin bir kanadı suyun yap-işlet-devret yöntemiyle özelleştirmesine karşı çıkarken, diğer ortak destek veriyor.

TALAT 'TÜRKİYE'DEN GELECEK SUYU KKTC'DE KURULACAK ÖZERK BİR YAPI YÖNETMELİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'den KKTC'ye getirilen su ile birlikte ülkedeki kamuya ait tüm su kaynaklarının özel bir şirketin denetimine verilmesinin söz konusu olamayacağını söyledi. Talat gelecek suyun KKTC'de kurulacak özerk yapının yönetmesinin en doğru seçenek olduğunu söyledi. Hükümet programında su kurumu tarafından yönetileceği belirtilmiştir diyen Talat, bu konunun hükümet ortağı ile bir sorun olabileceğini düşünmediğini söyledi. Talat projeyi yapan ve bu kadar büyük yatırım yapan Türkiye'nin de görüşlerinin olacağını, ancak suyu kullanacak olan Kıbrıslı Türklerinde önerili olduğunu söyledi.

ÖZGÜRGÜN ? SU DAŞIMA PROJESİ HÜKÜMETİ ETKİLEYEBİLİR

KKTC'de Hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün Asrın Projesi olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye su taşıma projesinin hükümeti etkileyebilecek bir konu olabileceğini söyledi. UBP Genel Başkanı Özgürgün yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile bu konuyu müteakip defalar görüştük, görüşüyoruz. Aslında hükümet iyi gidiyor ancak su konusu gerçekten hükümeti etkileyebilecek bir noktada duruyor. Biz Türkiye'nin, ana vatanımızın bir milyar doların üzerinde ciddi yatırımla çok büyük bir projeye imza atmasından dolayı büyük gurur duyuyoruz. Barış suyu olarak geliyor. İşin ilginç tarafı hem Kıbrıslı Türklere hem Kıbrıslı Rumlara verilebilecek bir noktada dedi.

BENLİ FARKLI TARTIŞMALARIN GÖLGELEMESİNE LÜTFEN İZİN VERMEYELİM

Öte yandan KKTC'de 28 belediyeden 26'sının katılımıyla kurulan ve Türkiye'den gelen su ile ülkedeki su kaynaklarının yönetimine talip olan 'KKTC Su ve Kanalizasyon İşletmeleri' (BESKİ), resmiyet kazanmasının ardından yönetim kurulunu oluşturdu. BESKİ Başkanlığı'na Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli seçildi. Benli, Türkiye'den gelen suyun önemine işaret ederek 'Bu çok önemli gelişmeyi ve heyecanı, farklı tartışmaların gölgelemesine izin vermeyelim' derken KKTC ile TC arasında su konusunda imzalanan çerçeve anlaşmasının BESKİ'yi reddetmediğini; suyun dağıtımının BESKİ tarafından yapılmasına engel olmadığını söyledi. Ahmet Benli, Türkiye'den su gelmesiyle su fiyatlarında ciddi bir oynama olmayacağını, bir fiyat artışı öngörülmediğini de açıkladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'den KKTC'ye Su Taşıma Krizi Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement