Türkiye'den Sarıkamış Şehitlerini Anma Programları - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Sarıkamış Şehitlerini Anma Programları

Türkiye\'den Sarıkamış Şehitlerini Anma Programları

Sarıkamış Harekatının 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen anma yürüyüşü Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın katılımıyla başladı.

06.01.2014 09:07  Güncelleme: 09:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

50 BİN KİŞİ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANISINA EKSİ 15 DERECEDE YÜRÜYOR

Sarıkamış Harekatı'nın 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “ Türkiye Şehitleriyle Yürüyor Anma Yürüyüşü” düzenlendi. Yürüyüşe 7’den 70 Türkiye’nin 81 ilinden gelen vatandaşlar katıldı.Sarıkamış Harekatı'nın 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor Anma Yürüyüşü” saat 10. 30’da Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ında katılımıyla başladı. Binlerce vatandaş Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçiği anmak için yürüyüşün başlangıç noktası olan Kızılçubuk mevkisinde toplandı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dulalar edilmesinin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç bir konuşma yaptı.

Bakan Kılıç, “Bugün bizler ve sizler, yarın çocuklarımız, torunlarımız inşallah onlar da bizi, bizlerin bugün şehitlerimizi yad ettiğimiz gibi dualarla anacak. Burada şehit olanlar 'Allah Allah' nidalarıyla şehit oldu. Vatan ve millet sevgisiyle şehit oldu, inşallah bizler de bu şuur içerisinde milletimize ve devletimize hizmet edeceğiz. Bugün burada milletvekillerimiz var, belediye başkanlarımız var, valimiz var, üst düzey bürokratlarımız var ama hepimiz bu yürüyüşü yan yana, kol kola ve sizlerle gençlerle beraber yapacağız. Sadece gençlerle değil buraya gelmiş olan her kardeşimizle... Ülkemizin her yerinde bugün Sarıkamış şehitleri hatırlanıyor, onlar için dualar, mevlitler okunuyor, Allah kabul eylesin inşallah. Şimdi buradan 8,5 kilometrelik yürüyüşümüze başlıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kutlu yürüyüşü hiçbir zaman durmayacaktır. Sizler bunun en büyük garantisisiniz. Milletimizin ve devletimizin geleceğisiniz. Bugün buraya nasıl geldiyseniz her zaman ve her yerde sizlerden bir ricam var, üzerinizde taşıdığınız emanetin sahibi olun. Burada dalgalandırdığınız bayrağımız her zaman üzerimizde dalgalanacak inşallah.” dedi.Daha sonra Bakan Kılıç ve beraberindekiler Kars Valisi Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ile çok sayıda askeri yetkili ve vatandaşlar 8,5 kilometrelik yolu yürüdü.

Yürüyüş sonrasında Yukarı Sarıkamış Şehitliği'nde bir tören düzenlendi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANISINA GİRESUN’DA DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞ

Türkiye’nin 81 ilinde Sarıkamış şehitlerini anma için düzenlenen yürüyüş, Giresun’da yapıldı.Gençlik Hizmetleri Spor il Müdürlüğü organizasyonunda Atatürk meydanında gerçekleştirilen yürüyüş etkinliğine Giresun Valisi Hasan Karahan, Vali Yardımcısı Bekir Ergök,Belediye Başkanı Kerim Aksu, İl Jandarma ve Alay Komutanı Albay Selahattin Acara, Emniyet Müdürü Hikmet Bulak,Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeki Atlı,Halk Sağlığı İl Müdürü Fazıl Özden, Eski Sağlık İl Müdürü Cengiz Cindemir, Giresun Üniversitesi Öğrenci Grubu ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk Meydanı’nda toplanan vatandaşlara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ücretsiz atkı ve bere dağıtıldı. Gazi caddesi istikametinden Giresun kalesine kadar yapılan yürüyüş kalede bulunan şehitlikte sona buldu. Burada yapılan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Tarih öğretmeni Aydın Yılmaz’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptıktan sonra tören okunan Kur-anı Kerim ve duanın ardın sona erdi.

BALIKESİR SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Balıkesir'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 'gençlik şühedanın izinde' yürüyüşü ile Sarıkamış şehitleri anıldı.

Balıkesir'de sabah 10'da Zağnos Paşa Cami önünde toplanan kalabalık, Sarıkamış şehitleri için yürüdü. Vali Ahmet Turhan'ın kızı Banu Turhan ile katıldığı yürüyüşe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, BAÜ Rektörü Mahir Alkan, İl Jandarma Komutanı Salih Göldal ile siyasi parti temsilcileri ve bin 500'e yakın vatandaş katıldı. Anafartalar Caddesi üzerinden yürüyen kalabalığa mehter takımı öncülük etti. Atların da katıldığı yürüyüş, Kızılay Caddesi üzerinden sürdü. Kapalı Spor Salonu önünde tamamlanan yürüyüş sonunda mehter takımının marşları dinlendi. Törenin sonunda Balıkesir Müftüsü Turgut Açari, şehitlerin ruhuna dua okudu.

Yürüyüşe katılanlara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından mavi kaşkol dağıtıldı. Balıkesir Belediyesi'nin de kırmızı beyaz atkı dağıtması ile kalabalıkta renk cümbüşü yaşandı. Vali Ahmet Turhan'ın kızı Banu ile el ele yürüdüğü şehitler yürüyüşünde çok sayıda vatandaş cep telefonları ile fotoğraflar çekti. Yürüyüş esnasında atlardan kaynaklanan bir aksaklık yaşandı. Atların yol ortasında pislemesi sonrasında yürüyüş korteji zor anlar yaşadı. Kurtdereli Spor Salonu önünde kalabalık topluluğa hitap eden Gençlik Spor İl Müdürü İlhan Aslan, Sarıkamış harekatına dair bilgiler verdi. Tören, şehitlerin ruhuna okunan dua ile sona erdi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANISINA TRABZON’DA DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞ

Türkiye’nin 81 ilinde Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen yürüyüş Trabzon’da da yapıldı.Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda Ayasofya Kavşağı Sahil Yürüyüş Yolu’nda gerçekleştirilen yürüyüşe, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, eşi Rukiye Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turgay Aras, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdür Vekili Birdal Öztürk de katıldı. Havanın güneşli olması münasebetiyle yürüyüşe vatandaşlarında ilgi gösterdiği gözlendi.

Sarıkamış harekâtında şehit olan Mehmetçikleri 99. yıldönümünde anmak için Türkiye genelinde olduğu gibi Trabzon’da da çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Vali Öz, şöyle konuştu: “Sarıkamış şehitlerini anmak için Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Sarıkamış’ta da çok anlamlı törenler düzenleniyor. Bu anlamda şehitlerimizin ruhuna saygı için bugün burada 7’den 77’ye tüm ekibimizle beraber yürüyoruz."

Anadolu’nun Türk yurdu olmasından bu yana çeşitli cephelerde mücadele verildiğini anlatan Öz, şunları söyledi: "Bu cephelerdeki mücadelelerde şehitlerimiz oldu, gazilerimiz oldu. Osmanlı’nın son döneminde yedi düvele karşı verilen mücadelelerden birisi de Sarıkamış savunmasıydı. Orada 90 bin vatan evladını soğukta donarak şehit verdik. Ancak, Sarıkamış şehitleri olmasaydı Çanakkale, Çanakkale Zaferi olmasaydı Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetimiz olmazdı. Dolayısıyla bu vatanın kurtulmasında verilen tüm mücadelelerin ve bütün şehitlerimizin çok önemli olduğunu, önemli eserler bıraktıklarını ve bu memleketi yurt yaparak bize bıraktıklarını biliyoruz. Sarıkamış şehitlerini bu vesile ile rahmet ve minnetle anıyoruz.”

‘DEDEM İBRAHİM SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNDEN BİRİSİYDİ’

Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, bütün şehitlerin önünde hürmetle rahmetle eğildiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Doksan dokuzuncu yıldönümünde bulunduğumuz Sarıkamış'ta 120 bin dedemiz bu vatan için milletimiz için ve geleceğimiz için canlarını vererek bu kutsal vatanı bize emanet etti. Onların ve bütün şehitlerimizin önünde hürmetle rahmetle eğiliyoruz ve onları anmak için bütün Trabzon tek yürek olarak bir ve beraberiz. Yüzüncü yılına doğru Türkiye'miz onları ebediyen yaşatacak olan abideyi planlamış durumda. İnşallah onların bıraktığı bu aziz vatanı onlardan sonraki kuşaklar olarak biz ve bizden sonra gelecek olan kuşaklar ebediyen muhafaza ve müdafaa edeceklerdir. Tekrar önlerinde hürmetle eğiliyoruz. Allah hepsine rahmet eylesin."

Dedesinin de Sarıkamış’ta şehit olduğunu söyleyen Gümrükçüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Babamın babası İbrahim dedem, Sarıkamış'ta şehit olmuştur. Ama bütün Türkiye'mizde 76 milyon insanımızın geçmişlerinde dedeleri, büyükbabaları orada can verdi. Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, Galiçya'da, Yemen'de, Hicaz'da, Suriye- Filistin'de olduğu gibi 1915'te milletimiz tarihinde birçok cephede bağımsızlık, istiklal ve hürriyet için mücadele etti. Sarıkamış bunların en önemli sahalarından birisi idi. O zaman ve şimdiki bütün silahlı kuvvetlerimize, güvenlik güçlerimize yürekten şükranlarımızı Trabzon halkı olarak ifade ediyor, şehitlerimize de layık olacağımızı sizler vasıtası ile tüm Türkiye'ye ve tüm dünyaya duyuruyoruz."

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürvekili Birdal Öztürk ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl Sarıkamış anma programı gerçekleştirildiğini hatırlatarak bugün de Sarıkamış’taki Türk askerinin fedakarlığını duyurmak amacıyla 81 ilde bu tür organizasyon gerçekleştirildiğini söyledi.Konuşmaların ardından Vali Öz ve beraberindekiler Ayasofya kavşağından Beşirli istikametine doğru yürüyüş yaptı.

ŞANLIURFA’DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tüm yurtta organize ettiği Sarıkamış Şehitleri’ni anma programı Şanlıurfa’da sıcak havada gerçekleşti.Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenen yürüyüş, Kapaklı Pasajı önünde başladı. Şanlıurfalı öğrenciler ve gençler ellerinde Türk bayrakları ile 1.5 kilometre yürüdü. Hava sıcaklığının 9 dereceye ulaştığı yürüyüşte bazı öğrenci ve gençler, ‘şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganı attı. Şehitlik’te bulunan Şehitler Abidesi önüne gelen gençler, demir kapının kilitli olması nedeniyle içeri giremedi. Grup, burada saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu.

Şanlıurfa Gençlik ve Spor Müdürvekili Abuzer Çiftçi, katılımcılara yönelik bir konuşma yaptı. Bir asır önce yapılan yürüyüşün -39 derecede yapıldığını belirten Çiftçi, şöyle konuştu: “Biz güneşli günde yürüyüş yapıyoruz ancak, Sarıkamış'ta şehit düşen atalarımız -39 derecede yaptı. Atalarımız 90 bin şehit verdi. Bu şahadette onları anmak ve onların yaptıklarının doğruluğunu anımsatmak amacıyla bu yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Onlar milli mücadeleye bağımsızlığa ve kaybettiğimiz toprakları kazanmak için böyle bir savaşa girmişlerdir. Oradaki sıkılan topraklarda hepimizin ataları vardır. Bugün onların torunları olarak anıyoruz, gelecekte bizim torunlarımızın da yine o milli duyguyu anlamak için devamlı olarak anacağına inanıyorum. Amaç milli şuuru uyandırmaktır.”Yürüyüş esnasında Şanlıurfa-Şehitlik istikametindeki yol tek taraflı trafiğe kapatılırken, açıklamanın ardından program sona erdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Sarıkamış Şehitlerini Anma Programları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:43 Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangın nedeniyle iş yerinde maddi hasar meydana geldi.

  • Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı
    16:41 Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı

    Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen futsal grup birinciliği maçlarına 6 üniversiteden 9 takım katılıyor. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi takımları grup birinciliği için mücadele edecek.

  • İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi
    16:39 İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi

    İncesu ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında turizm sektörü temsilcileri, öğrenciler ve medya mensuplarıyla birlikte gezi düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun liderliğinde gerçekleşen gezi, İncesu ilçesinin tanıtımına katkı sağladı. İncesu Kaymakamı Mustafa Çolak ve Belediye Başkanı Mustafa İlmek tarafından Merzifonlu Karamustafapaşa Külliyesi gezdirilip, tanıtıldı. Programa katılanlar ayrıca Erdemli Vadisi'ni de gezdi.

  • Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti
    16:39 Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti

    Okullararası Küçükler Hentbol Türkiye Şampiyonasında şampiyon olan Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı, Turhal Belediye Başkanı Mehmet Erdem Ural'ı makamında ziyaret etti.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'
    16:39 Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, depremden etkilenen illere yönelik çalışmalara rağmen Kastamonu'daki projelerin devam edeceğini belirtti. Vali Dallı, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırım olduğunu söyledi.

  • Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi
    16:38 Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi

    Çorlu Belediye Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısında yapılan seçimde meclis 1. başkan vekilliğine Hasan Toprak, 1. başkan vekilliğine ise Hülya Perin Meriç seçildi. Toplantıda ayrıca yol yapım çalışmalarının devam edeceği açıklandı.

  • Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı
    16:35 Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı

    Bolu'da, İzzet Baysal Caddesi'nde araç trafiğine kapalı olan caddeyi kullanan motosiklet sürücülerine yönelik denetim gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, motosikletlerin evrakları kontrol edildi ve sürücülere caddenin sadece yayalar için olduğu hatırlatıldı. Uygulama sonucunda bazı motosiklet sürücülerinin ara sokaklara kaçtığı tespit edildi.

  • Sancaktepe Belediyesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor
    16:35 Sancaktepe Belediyesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor

    AK Parti'den CHP'ye geçen ve 'lüks başkanlık katı' iddialarıyla gündeme gelen Sancaktepe Belediyesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Eski başkan İsmail Erdem, yapılan eserlerin halka hizmet amacıyla yapıldığını belirterek, mevcut başkan Alper Yeğin'e yükleniyor. Belediyenin borcu ise 2 milyar TL'ye dayanmış durumda.

  • İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı
    16:34 İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, bir iş yerinin deposunda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kadıköy Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda, 8 katlı apartmanın zemin katında faaliyet gösteren bir firmanın yetkili servisine ait içerisinde elektronik malzemelerin bulunduğu depoda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Apartman tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, hasar gören depo kullanılamaz hale geldi.

  • KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
    16:34 KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

    Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Meryem Tuana Bozkurt, Malatya'nın Darende ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Dans grubu üyeleri, Bozkurt'un ölümüyle büyük üzüntü yaşarken, Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de başsağlığı mesajı yayımladı.

  • Saray ilçesinde uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    16:33 Saray ilçesinde uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Saray ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ayaspaşa Mahallesi'nde bir evde uyuşturucu madde ticareti yapıldığı bilgisine ulaştı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyon kapsamında O.D. isimli şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement