Türkiye-Ermenistan tren hattının eski çalışanları hattın yeniden canlanmasını istiyor (1) - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Ermenistan tren hattının eski çalışanları hattın yeniden canlanmasını istiyor (1)

Kars'ta eski demir yolu çalışanları ve iş insanları, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme görüşmelerinin ardından, 29 yıldır kapalı Doğukapı Sınır Kapısı'nın açılmasını ve tren hattının eski canlılığına kavuşmasını istiyor.

15.02.2022 13:42  Güncelleme: 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ta eski demir yolu çalışanları ve iş insanları, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme görüşmelerinin ardından, 29 yıldır kapalı Doğukapı Sınır Kapısı'nın açılmasını ve tren hattının eski canlılığına kavuşmasını istiyor.

Türkiye'nin Ermenistan'a açılan demir yolu hattının geçtiği tek sınır kapısı olan Kars'ın Akyaka ilçesindeki Doğukapı, Ermenistan'ın Karabağ'ı işgal ettiği 1993 yılından beri kapalı bulunuyor.

Geçmişte Kars üzerinden Ermenistan'ın Gümrü kentine yapılan tren seferleri, artık Akyaka ilçesine kadar gerçekleştiriliyor.

Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi ile kente gelen yerli ve yabancı turistlerin, Kars-Akyaka arasındaki 2 vagonluk bölgesel tren yolculuğu Akyaka Tren Garı'nda sona eriyor.

Yöredeki eski demiryolu çalışanları, iş insanları ve vatandaşlar, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi halinde Akyaka ile Doğukapı Tren İstasyonu arasındaki 13 kilometrelik hattın yeniden açılması ve Ermenistan'a bağlanmasıyla bölgede hem ticaret hem de turizmin gelişmesini ümit ediyor.

"İnşallah kapı açılır, bölgeye huzur ve barış gelir"

Doğukapı Tren İstasyonu'nda 6 yıl çalışan Kalkankale köyü sakinlerinden İlim Göktaş, AA muhabirine, hattın 1993 yılında kapandığını söyledi.

Sınır kapısının ve tren hattının geçmişteki canlılığına işaret eden Göktaş, "Sovyetler Birliği'nden bu tarihe kadar ticaretin olduğu kapı, Karabağ sorunundan dolayı kapandı. İnşallah kapı açılır, bölgeye huzur ve barış gelir, ekonomimiz canlanır." dedi.

Doğukapı'nın kapanmasıyla işten ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Göktaş, "O zaman kömür, elyaf, ayçiçeği, pamuk, demir gelirdi. O dönemde kapıda bu bölgeden çok çalışan vardı. Biz o dönem Ermenistan, Rusya tarafından gelen yükleri istasyonumuzda Türk vagonlarına aktarıyorduk. İşimiz çok yoğun olurdu, sabah ve akşam tren gelirdi. O trenlerle 1200 ton yük gelir giderdi. Sıkıştığımız zaman iş makineleri gelir yüklerimizi hafifletirdi." diye konuştu.

"Ticaretin yapılmasını istiyoruz"

Göktaş, kapının açık olduğu dönemde yaklaşık 100 kişilik ekiple görev yaptıklarını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Ekipler vardiyalı çalışıyordu. Sınır ticaretinden yoksunuz, kapıların açılmasını ve ticaretin yapılmasını istiyoruz. Kapının açılması bölgeyi canlandıracak. Sovyetler Birliği zamanında canlı hayvan ticareti yapılırdı. Van, Muş, Ağrı, Kars ve Erzurum'dan canlı hayvanları buraya getirirler, buradan da Sovyetler Birliği'ne gönderilirdi. Köyümüzde ahırlar, karantina bölgesi vardı. Hasta hayvanlar buralarda kontrol altında tutulur, sağlıklı olanlar gönderilirdi."

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarından (TCDD) emekli Cahit Akbulak ise iki ülke arasındaki demir yolu hattında geçmişte iş yoğunluğunun fazla olması sebebiyle 3 vardiya çalıştıklarını belirterek, "O zaman Ermenistan tarafından gelen vagonları boşaltıyorduk, işler çok iyiydi. Arkadaşlarla uyum içerisinde çalışıyorduk." ifadesini kullandı.

Kalkankale köyü muhtarı Kenan Akbulak da "Doğukapı'nın açılmasıyla köyümüzde, Akyaka'da, Kars'ta iş imkanı, ithalat, ihracat olur. Kapı açıkken orada köyümüzden birçok kişi çalışırdı. Yeniden açılırsa bizim için de çok iyi olur." açıklamasında bulundu.

"Eski İpek Yolu olarak görmeliyiz"

İş insanı Alican Alibeyoğlu, demir ve kara yolunun sınır kapısından geçmesinin bölgeyi canlandıracağına dikkati çekerek, "Burasını 3 milyonluk Ermenistan'a uzanan hat olarak düşünmemeliyiz. Buradaki kara ve demir yolunu Çin'e, Sibirya'ya kadar uzanan eski İpek Yolu olarak görmeliyiz. Sınır kapısının açılmasının Kars'a ve bölge şehirlerine katkısı olur." değerlendirmesinde bulundu.

Kars-Akyaka treninde yolculuk yapan Cafer Polat, "Kapının açılmasının bölgedeki çiftçilere de çok faydası olacak, onlar için yeni bir pazar oluşacak. Akyaka'da çok fazla üretilen pancara rağbet olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye-Ermenistan tren hattının eski çalışanları hattın yeniden canlanmasını istiyor (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Ermenistan tren hattının eski çalışanları hattın yeniden canlanmasını istiyor (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement