Türkiye Halk Bankası: Sayıştay Raporuna Atfen Yapılan Haberler Gerçeğe Aykırı ve Yanıltıcı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Halk Bankası: Sayıştay Raporuna Atfen Yapılan Haberler Gerçeğe Aykırı ve Yanıltıcı

Türkiye Halk Bankası: Sayıştay Raporuna Atfen Yapılan Haberler Gerçeğe Aykırı ve Yanıltıcı

Türkiye Halk Bankası, Sayıştay'ın Türkiye Halk Bankası ile ilgili 2012 yılı Raporu'nun "II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler" ve 2 kredi müşterisinin kredileriyle ilgili olarak yaptığı tespitlere atfen yapılan haberlerin gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu bildirdi.

06.02.2014 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Halk Bankası, Sayıştay'ın Türkiye Halk Bankası ile ilgili 2012 yılı Raporu'nun "II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler" ve 2 kredi müşterisinin kredileriyle ilgili olarak yaptığı tespitlere atfen yapılan haberlerin gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu bildirdi.

Türkiye Halk Bankası Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı yazılı açıklamada dün basında yer alan haber hakkında tekzipte bulundu. Banka, Hürriyet Gazetesi'nin 6 Şubat 2014 tarihli nüshasında ve internet sitesinde yayımlanan "1.9 milyarlık yakın takip" başlıklı yazıda; Sayıştay'ın Türkiye Halk Bankası ile ilgili 2012 yılı Raporu'nun "II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler" ve 2 kredi müşterisinin kredileriyle ilgili olarak yaptığı tespitlere atfen yapılan haberlerin gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu bildirdi. Konuyla bağlantılı olarak 4 Şubat 2014 tarihli KAP duyurusunda gerekli açıklamalar yapılmasına karşılık söz konusu Sayıştay Raporu'ndaki bir kısım tespitlerin, Bankanın güven ve itibarını zedeleme amaçlı olarak gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte haber konusu yapılmaya devam edildiğine dikkat çeken Türkiye Halk Bankası, haberde bahsi geçen konular ile ilgili şu açıklamalara yer verdi:

-"GENELE YAYGIN BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"-

"Sayıştay, Bankamız ile ilgili 2012 yılı Raporu'nun 'II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler' bölümünde; söz konusu kredileri, ticari krediler ve bireysel krediler ve ticari kredileri de 1 milyon TL üstü ve altı ticari krediler olarak sınıflandırmış olup rakamsal gelişmeleri de 2011 yılı ile karşılaştırmalı olarak vermiştir.

Bankamızın 2011 yılına göre 2012 yılında 'II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler' bakiyesi yüzde 198 artışla 1 milyar 910 milyon 27 bin TL'ye yükselmesindeki ana unsur, bir grup firmasına ait kredi risklerinin 'II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler' hesabına aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Genele yaygın bir artış söz konusu değildir. Bu durum, Bankanın 2012 yılından itibaren 3'er aylık dönemler itibarıyla bağımsız denetimden geçmiş kamuya açıklanan finansal tablolarında ve dipnotlarında kamuoyu ve yatırımcılar ile paylaşılmıştır.

-'II. GRUP-YAKIN İZLEMEDEKİ KREDİLER RİSKİ AÇISINDA BANKAMIZ, SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN İLK 7 BANKASI ARASINDA 6. SIRADA'-

Bilindiği üzere BDDK'nın Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre sayısal kriterler baz alındığında kredi anapara, faiz ve ödeme vadelerinde 30 ila 90 gün arasında gecikme bulunan krediler, II. Grup-Yakın İzlemedeki Krediler hesabında izlenmektedir. Bu gruptaki krediler, anılan Yönetmeliğe göre takipteki krediler hesaplarında sınıflandırılan kredi niteliğinde bulunmamaktadır.

Sektördeki II. Grup-Yakın İzlemedeki Kredilerin toplam nakdi krediler içindeki payı 2011 yılı sonunda yüzde 2.8, 2012 yılı sonunda yüzde 4.1 ve Eylül 2013'te yüzde 3.7 olurken Bankamız'da bu oranların sırasıyla yüzde 1.2, yüzde 2.9 ve yüzde 2.8 ile sektör ortalamasının altında olduğu görülmektedir. II. Grup-Yakın İzlemedeki Krediler riski açısından Bankamız, sektörün önde gelen ilk 7 bankası arasında 6. sırada bulunmaktadır.

--SAYIŞTAY RAPORUNDA HABERE KONU İŞLEMLERLE İLGİLİ BANKACILIK USUL VE ESASLARA AYKIRI BİR DURUM TESPİTİ YAPILMADI'-

Haberde bahsedildiği gibi 4787 no'lu grup firmasının kredi işlemi için Hazine arazisi teminat alınmamış ve bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılan kredi için kredi riskini karşılayacak düzeyde teminat tesis edilmiştir.

2185 no'lu grup firmalarına bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kredi kullandırımı yapılmış ve kredi riskini karşılayacak düzeyde teminat tesis edilmiştir. Ödemelerini düzenli olarak yerine getiren Grubun kredileri, 26 Haziran 2013 tarihinde takipteki krediler hesabından çıkarılarak 'Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Alacaklar' hesabına aktarılmıştır.

Sayıştay Raporu'nda habere konu işlemlerle ilgili bankacılık usul ve esaslarına aykırı bir durum tespiti yapılmamış olup bahse konu haber için adı geçen Gazete'ye yasal haklarımız saklı kalmak üzere tekzip metni gönderilmiştir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Halk Bankası: Sayıştay Raporuna Atfen Yapılan Haberler Gerçeğe Aykırı ve Yanıltıcı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement