Türkiye, HES'lerden 8,7 Milyar Lira Kazandı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, HES'lerden 8,7 Milyar Lira Kazandı

Türkiye, 2017 yılının ilk 11 ayında HES'lerden 53 milyar kilowatt saat enerji üreterek 8,7 milyar lira kazanç sağladı.

17.01.2018 08:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, 2017 yılının ilk 11 ayında son 44 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanmış olmasına rağmen HES'lerden 53 milyar kilowatt saat enerji üreterek 8.7 milyar lira kazanç sağladı. Başbakan Binali Yıldırım, "2003-2017 yılları arasında işletmeye alınan toplam 15.086 MW kurulu güçteki 513 adet HES ile hidroelektrik enerji potansiyelimiz yıllık 95.1 milyar kilowaat. saate ulaştı. Enerji üretimini 2019 yılına kadar 110 milyar kilowatt. saate çıkaracağız. Böylece cari açığı azaltacağız" dedi.

ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ

Enerji sektörünün, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde her zaman önemini koruyan bir sektör olduğunu ve güçlü Türkiye için "olmazsa olmazlardan" olduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin enerji sektöründeki büyümede dünyada Çin'den sonra ikinci ülke konumunda yer aldığına dikkat çekti.

BAĞIMLILIĞI DÜŞÜRÜYORUZ

Başbakan Yıldırım, sağlam, dengeli, sürdürülebilir bir enerji strateji hedefi ile yatırıma devam ettiklerini vurgularken "Amacımız 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmak" dedi. Enerji arz kapasitesi bakımından Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, bir ülkenin elektrik tüketiminin o ülkenin aynı zamanda kalkınmışlık düzeyini ve üretim gücünü gösterdiğini belirtti. Yıldırım, hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremediğinin altını çizerek, "Yerli ve yenilenebilir enerji olan HES'lerin oranını sürekli arttırmak için hem kamu hem de özel sektör eliyle var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

GAZDAN 15 MİLYAR TASARRUF

2003-2017 döneminde 513 HES'in işletmeye alındığını hatırlatan Yıldırım, "Söz konusu HES'lerin kurulu gücü toplamı 15.086 MW olup, yıllık enerji potansiyelimiz özel sektör işbirliği ile 95.1 milyar kWh'e ulaştı. Üretilen bu enerji ile doğalgaz ithalatından yıllık 15 milyar lira tasarruf yapıldı" ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIĞI AZALTACAK

"Türkiye enerji ithal eden bir ülke. HES projelerini hayata geçirmek bir zaruret" diyen Yıldırım, "Ülkemizin 2016 yılı elektrik tüketimi 278.4 milyar kilowatt saat. Bu rakamın yaklaşık 67 milyar kilowatt.saatlik kısmı HES'lerden üretilen elektrikten karşılandı. Böylece

2,5 milyar dolar doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş oldu. HES'ler cari açığımızın kapanması hususunda da olumlu katkı sağlıyor. Enerji üretimimizi 2019 yılına kadar 110 milyar kilowatt saate çıkararak, cari açığı azaltacağız" diye konuştu. Yıldırım ayrıca Ilısu ve Yusufeli barajlarından yılda toplamda 862 milyon lira tasarruf sağlanacağının altını çizdi.

13 BİN 500 KİŞİYE İŞ

HES projelerine karşı zaman zaman seslerin yükseldiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, HES'lerin yenilenebilir ve çevreye dost bir enerji üretim şekli olduğunun altını çizdi. Başbakan ayrıca, HES projelerinin yaklaşık 13 bin 500 kişiye istihdam sağladığını vurguladı.

Türkiye, HES\'lerden 8,7 Milyar Lira Kazandı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye, HES'lerden 8,7 Milyar Lira Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement