Türkiye ile Gürcistan Gümrükleri Arasında E-Tır Projesi İmzalandı - Son Dakika
Güncel

Türkiye ile Gürcistan Gümrükleri Arasında E-Tır Projesi İmzalandı

Görüntü Dökümü : - Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci ile Gürcistan Gümrüklerden Sorumlu Maliye Bakanı Khaduri'nin gelişi - E-TIR Projesi imza töreni - Bakan Tüfenkci'nin konuşması - Bakan Khaduri'nin konuşması Gürcistan'la ticaret hızlanacak Türkiye ile Gürcistan gümrükleri arasında E-TIR Projesi imzalandı Proje ile sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, taşıma maliyetlerinin düşürülmesi ve ticaret işlemlerinin hızlandırılması hedefleniyor Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: "Hemen projemizi başlatmayı planlıyoruz.

26.01.2016 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci ile Gürcistan Gümrüklerden Sorumlu Maliye Bakanı Khaduri'nin gelişi

- E-TIR Projesi imza töreni

- Bakan Tüfenkci'nin konuşması

- Bakan Khaduri'nin konuşması Gürcistan'la ticaret hızlanacak

Türkiye ile Gürcistan gümrükleri arasında E-TIR Projesi imzalandı

Proje ile sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, taşıma maliyetlerinin düşürülmesi ve ticaret işlemlerinin hızlandırılması hedefleniyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"Hemen projemizi başlatmayı planlıyoruz. İnşallah, bu sene haziran ayı içerisinde projemizin pozitif sonuçlarını dünyaya rapor edeceğiz"

"E-TIR sisteminin dünya çapında düzgün bir şekilde başlayabilmesine ve tam otomasyona geçilmesine öncülük ediyoruz"

Türkiye ile Gürcistan gümrükleri arasında taşıma maliyetlerini azaltmayı ve ticaret işlemlerini hızlandırmayı da amaçlayan E-TIR Projesi imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Hemen projemizi başlatmayı planlıyoruz. İnşallah, bu sene haziran ayı içerisinde projemizin pozitif sonuçlarını dünyaya rapor edeceğiz" dedi.

Tüfenkci, Gürcistan Gümrüklerden Sorumlu Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile bakanlıkta görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından Türkiye ve Gürcistan gümrükleri arasında hayata geçirilecek "E-TIR Projesi"ni imzaladı.

Bülent Tüfenkci, Gürcistan'ın Türkiye için komşu olmanın yanında dost bir ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenerek geliştiğini kaydetti. Bugünün "Dünya Gümrük Günü" olduğunu hatırlatan Tüfenkci, Dünya Gümrük Örgütü tarafından bu seneki temanın "dijital gümrük" olarak belirlendiğini bildirdi.

Geçen sene aralık ayında Sarp Kara Hudut Kapısı'nda oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Tüfenkci, toplantıda Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Projesi'nin hayata geçmesini müteakip gümrük işlemlerinin hızlandırılması için gerekli çalışmaların kararlılıkla yürütülmesi, kara hudut kapılarının ortak kullanımı projesindeki teknik çalışmaların hızlandırılması, Azerbaycan'ın da dahil olduğu gümrüklerden sorumlu bakanlarının katılımıyla üçlü bir mekanizma kurulması gibi pek çok önemli konuda karar alındığını bildirdi.

Türkiye'nin karayolu taşımacılığında çok özel bir yerde bulunduğunu belirten Tüfenkci, karayolu taşımacılığında da TIR sisteminin önemine dikkati çekti.

TIR sisteminin, standart belge ve kontroller yoluyla sınır geçişlerini kolaylaştırdığını, formalitelerin azaltılmasıyla taşıma maliyetlerini düşürdüğünü ve ticaret işlemlerini hızlandırdığını anlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ülkemiz 1966 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde TIR sistemini uygulamaktadır. Yıllık rakamlar biraz düşse de küresel kefil kuruluş Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği tarafından basılan yıllık yaklaşık 2 milyon civarı TIR karnesinin neredeyse dörtte birini tek başımıza kullanmaktayız. Kullanım rakamları açısından sistemin en büyük uygulayıcısı konumunda bulunmaktayız. Günümüzde bin beş yüzün üzerinde nakliye firmamız ve 60 binden fazla araç filomuz TIR rejimi altında taşıma yapmaktadır. Bakanlık olarak, TIR sisteminin coğrafi genişlemesine ve işlemlerin elektronikleştirilmesi sürecine özel önem atfetmekte ve bu konudaki faaliyetleri hızlıca sürdürmekteyiz. TIR sistemine ilişkin teknik altyapısı hazırlanan elektronik TIR'a dünya çapında öncülük ediyoruz."

"Sisteme öncülük ediyoruz"

E-TIR projeleri ile ulusal gümrük sistemleri arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkeler arası güvenli aktarımını mümkün kılmayı amaçladıklarını belirten Tüfenkci, "Bu sayede, ön kargo bilgisi tedariki ve gerçek zamanlı veri aktarımı yöntemleriyle, TIR işlemlerinin hızlanması ve dolayısıyla uluslararası ticaretin artması sağlanmış olacak. 64. Hükümet Eylem Planımızda da bu sebeple E-TIR Projeleri'ne yer verdik. Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki E-TIR Sistemi'nin dünya çapında düzgün bir şekilde başlayabilmesine ve tam otomasyona geçilmesine öncülük ediyoruz" diye konuştu.

Tüfenkci, "Hemen projemizi başlatmayı planlıyoruz. İnşallah, bu sene haziran ayı içerisinde projemizin pozitif sonuçlarını dünyaya rapor edeceğiz. Bu proje, gümrükten gümrüğe elektronik veri değişimini tesis etmek üzere hazırlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Projeyle hem taşıma sisteminin güvenliğinin, hem de bürokrasinin azalmasıyla sistemin etkinliğinin artacağına işaret eden Tüfenkci, "Doğal olarak, bu gelişmenin tüm sektöre rekabet gücünün artması olarak yansıması beklenmektedir" ifadesini kullandı.

Konuk Bakan Khaduri de "Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir. İki ülkenin sınırlarını gümrüklerle birleştirdik. Bununla iki ülke arasındaki ticari ilişkileri kolaylaştırdık. Bugün oldukça önemli bir sözleşmeye imza attık. Bu projede dünyaya örnek olacağız" dedi.

Tüfenkci, konuğuna üzerinde lale motifinin bulunduğu ebru tablo hediye ederken, Khaduri de üzerinde geleneksel Gürcü motiflerinin bulunduğu dekoratif tabak verdi.

Türkiye ile Gürcistan Gümrükleri Arasında E-Tır Projesi İmzalandı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye ile Gürcistan Gümrükleri Arasında E-Tır Projesi İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Demre Belediyesi'nin 108 Milyon TL Borcu Açıklandı
    11:26 Demre Belediyesi'nin 108 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Antalya Demre Belediyesi'nin geçmiş dönemden kalan borcu 108 milyon 162 bin lira olarak açıklandı. Belediye Başkanı Fahri Duran, belediyenin taşınmaz satışlarından elde edilen gelire rağmen borcunun olmasını eleştirdi.

  • AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti
    11:25 AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti

    AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti. Ünlüce, Albayrak ve beraberindeki AK Parti heyetiyle görüşerek yeni görevinde başarılar diledi. Albayrak ise Eskişehir'in menfaatine olacak her kararın destekçisi olacaklarını belirtti.

  • Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi
    11:25 Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiği Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projesinde üretim aşamasına geçildi. DÜFAM Laboratuvarına kurulan model fabrika ile fındık üreticileri, hasat ettikleri fındıkları işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilecekler. Model fabrikanın test çalışmaları tamamlandığında açılışı yapılacak.

  • Derin Tarih Dergisi 12. Yaşını Kutladı
    11:24 Derin Tarih Dergisi 12. Yaşını Kutladı

    Albayrak Medya bünyesinde yayın hayatını sürdüren Derin Tarih dergisi, İstanbul Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle 12. yaşını kutladı. Derginin genel yayın yönetmeni Taha Kılınç, Derin Tarih'in editoryal bağımsızlık, ekonomik güç ve çalışkan yazı işleri kadrosuyla seçkin bir konumda olduğunu belirtti. Dergi, Osmanlı'nın denizlerdeki hakimiyeti, Köprülü Ailesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakim olduğu coğrafyalarda yaşananlar gibi birçok önemli konuyu dosya olarak işlemektedir. Ayrıca, dergi üç ayda bir özel sayı da yayınlamaktadır.

  • Diyarbakır'da gasp ve yaralama olaylarına karışan 6 şüpheli tutuklandı
    11:24 Diyarbakır'da gasp ve yaralama olaylarına karışan 6 şüpheli tutuklandı

    Diyarbakır'da gasp ve yaralama olaylarına karışan bir gruba yönelik düzenlenen 'balistik' operasyonda 6 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin kullandıkları suç aletleri ele geçirildi ve tutuklandılar.

  • Muğla'da Fırtına Sonrası Enerji Nakil Hatlarındaki Patlamalar
    11:23 Muğla'da Fırtına Sonrası Enerji Nakil Hatlarındaki Patlamalar

    Muğla'nın Ula ilçesinde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış ve fırtına sonrası evlerin ve araçların yakınından geçen enerji nakil hatları birbirine temas etmesi sonrası şiddetli patlamalar yaşandı. Fırtına nedeniyle elektrik tellerinin birbirine temas etmesi ve yaşanan patlama sonrası ilçede elektrik kesintisi yaşandı.

  • Eskişehir'de Şiddetli Yağmur ve Rüzgar Etkili Oldu
    11:23 Eskişehir'de Şiddetli Yağmur ve Rüzgar Etkili Oldu

    Eskişehir'de sabah saatlerinde aniden bastıran şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgar nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Sürücüler ve yayalar yollarda güçlük çekerken, polis ve karayolları ekipleri önlem aldı.

  • İzmit Belediyesi Ücretsiz Mantar Dağıtımına Devam Ediyor
    11:23 İzmit Belediyesi Ücretsiz Mantar Dağıtımına Devam Ediyor

    İzmit Belediyesi, mantar üretim tesisinde yetiştirdiği istiridye mantarlarını vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırmaya devam ediyor. Son olarak Belsa A Blok önünde gerçekleştirilen mantar dağıtımıyla vatandaşlar memnuniyetini dile getirdi.

  • İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi
    11:22 İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi

    İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere yapılan saldırıda, insansız hava araçları ve füzeler hedef alındı. İranlı yetkililer saldırının sembolik önemine dikkat çekerken, İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirme programına gönderme yapmak istediği düşünülüyor. İran medyası ise üç patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Rusya ise İsrail'e İran'ın gerilimi yükseltmek istemediği mesajını iletti.

  • Özgür Özel, Anıtkabir'i ziyaret etti
    11:22 Özgür Özel, Anıtkabir'i ziyaret etti

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Milletvekilleri, İl başkanları ve parti yöneticileriyle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Özel ve beraberindeki heyet Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine ulaştı. Özel ve heyet mozoleye çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Özgür Özel Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzaladı. Özel ve beraberindeki heyet, Anıtkabir avlusunda bulunan 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret etti.


Advertisement