Türkiye ile Kosova Arasında Güvenlik İşbirliğinin Güçlendirilmesi Konferansı - Son Dakika
Güncel

Türkiye ile Kosova Arasında Güvenlik İşbirliğinin Güçlendirilmesi Konferansı

Kosova'nın başkenti Priştine'de "Yabancı savaşçılar için koridorun kapatılması-Kosova ile Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi" konulu konferans düzenlendi.

29.02.2016 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'nın başkenti Priştine'de "Yabancı savaşçılar için koridorun kapatılması-Kosova ile Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi" konulu konferans düzenlendi.

Kosova Güvenlik Araştırmaları Merkezi (QKSS), Daily Sabah Politik Araştırmalar Merkezi ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından düzenlenen konferansta, Türkiye ve Kosova'nın Ortadoğu'daki savaşlara katılan yabancı savaşçıların varlığından kaynaklı sorunları ve zorlukları, yabancı savaşçıların kullandığı koridorların kapatılması, ayrıca Kosova ile Türkiye'de radikal ve aşırıcı grupların faaliyetlerinin engellemesi için atılması gereken adımlar ele alındı.

Konferansta ayrıca, Türkiye ve Kosova'da şiddet yanlısı aşırıcılığa engel olma ve bununla mücadele etme konusunda en iyi işbirliği yollarını bulmak adına tecrübe paylaşımında bulunuldu.

Kosova Güvenlik Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Florian Qehaja, burada yaptığı konuşmada, Suriye ve Irak'taki savaşlara katılmak üzere bu ülkelere giden Kosova vatandaşlarının geçiş ülkesi olarak Türkiye'yi kullanmaları dolayısıyla bu iki ülke arasındaki işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

Halen 70'e yakın Kosova vatandaşının Suriye ve Irak'ta savaştığını ifade eden Qehaja, bu nedenle bölgesel işbirliğinin kendileri için önemli olduğunu ifade etti.

Güvenlik uzmanı Burim Ramadani de Kosova devletinin kırılgan ve zayıf idaresinin ülkede aşırıcı ideolojilerin yayılmasını ve Kosovalıların ülke dışındaki savaşlara katılmasını kolaylaştırdığını savunarak, Kosova kurumları tarafından hazırlanan 2015-2020 Aşırıcılık ve Radikalizmin Önlenmesi Raporu'nda da Kosova'nın kurumsal kapasiteye sahip olmadığına ve kurumların güvenilirliğinin sorgulandığına işaret edildiği kaydedildi.

Daily Sabah Politik Araştırmalar Merkezi adına konferansa katılan Daily Sabah Dış Haberler Editörü Yusuf Selman İnanç ise zayıf ekonomiye sahip ve toplumsal sorunların olduğu ülkelerde radikalizmin yükselmesine ve vatandaşların diğer ülkelerdeki savaşlara katılmasına etki ettiğini değerlendirmesinde bulundu.

SETA'dan araştırmacı Bilgehan Öztürk de terör örgütlerinin çok esnek ve şiddete başvurma konusunda yüksek kapasiteye sahip olduklarını, ancak terör örgütlerine kıyasla devletlerin çok daha yavaş hareket ettiğini savundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye ile Kosova Arasında Güvenlik İşbirliğinin Güçlendirilmesi Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement