Türkiye ile Ukrayna ticaretinde hedef 10 milyar dolar - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye ile Ukrayna ticaretinde hedef 10 milyar dolar

Türkiye ile Ukrayna ticaretinde hedef 10 milyar dolar

Türkiye ile Ukrayna arasında mevcut 4,2 milyar dolarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi amacıyla DEİK ile Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası dirsek temasları sağlamak amacıyla anlaşma sağladı.

08.08.2019 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Ukrayna arasında mevcut 4,2 milyar dolarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi amacıyla DEİK ile Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası dirsek temasları sağlamak amacıyla anlaşma sağladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Önümüzdeki dönemde ülkelerimiz arasındaki bu potansiyelin artırılmasını devletler olarak destekliyoruz ve siz iş dünyasının önünü açacağız. 'Sıra sizde' diyoruz" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türkiye - Ukrayna İş Forumu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK Başkanı Nail Olpak, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennadiy Çijikov ve DEİK/Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Rasim Bekmezci'nin katılımıyla gerçekleşti.

Pekcan: "Önümüzdeki dönemde ülkelerimiz arasındaki potansiyelin artırılmasını destekliyoruz"

İş forumunda konuşma yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iki ülkenin bağlarından bahsederek "Türkler ve Ukraynalılar medeniyetlerin beşiği olmuş Karadeniz'de her zaman tarihe kalıcı imza atmış iki millettir. Gerek doğu ile batı gerekse kuzey ile güneyin arasında kilit noktası oynamaktadırlar. Her iki ülke potansiyelleriyle birbirlerini tamamlayan ekonomileriyle bölgesel ortak haline gelmiş bulunmaktadırlar. Önümüzdeki dönemde de ülkelerimiz

arasındaki bu potansiyelin artırılmasını devletler olarak destekliyoruz ve siz iş dünyasının önünü açacağız. 'Sıra sizde' diyoruz" dedi.

"10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor"

Bakan Pekcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef gösterdiği üzere Türkiye ile Ukrayna arasındaki dış ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi.

"Türkiye ve Ukrayna bölgesinde en hızlı gelişecek ekonomiler olacak"

Dünya ekonomisinin bir değişim ve dönüşümden geçtiğini anlatan Bakan Pekcan, bölgesel ve çok taraflı anlaşmalarının yerini ikili ticaret anlaşmalarının aldığını kaydetti. Pekcan, "Teknolojideki gelişmeler dünyadaki ekonominin kurallarının yeniden yazılmasına sebep oluyor. Ticaret savaşları ve korumacılık önlemleri hat safhaya gitti. Bu gelişmeler yaşanırken Doğu Avrupa'nın en dinamik, potansiyeli en yükse, AB ile ilişkileri en güçlü iki ülkesi Türkiye ve Ukrayna bu bölgede en hızlı gelişecek ekonomiler olacak" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki 4,2 milyar dolarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesinin amaçladıklarının altını çizen Bakan Pekcan, söz konusu ticaret hacminin Türkiye aleyhinde Ukrayna lehinde olduğunu vurguladı. Bakan Pekcan, Türkiye'nin Ukrayna ile olan ticarette 1.02 milyar dolar ticaret açığı verdiğini kaydetti.

"Önce 10 milyar sonra 20 milyar dolar"

Bakan Pekcan, bu rakamların iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığını belirterek "Amacımız ilk olarak dengeli bir ticaret altyapısıyla ticaret hacmimizi 10 milyar dolara sonra ise 20 milyar dolara yükseltmek" diye konuştu.

Yatırımların korunması konusunda açıklamalarda bulunan Pekcan, "Yatırımların karşılıkları korunması teşviki anlaşmasını güncelliyoruz. Yatırımcılarımızın oradaki yatırımlarının koruma altında olduğunu bilmek onları rahatlatacaktır. Biz de burada Ukraynalı yatırımcıları görmek istiyoruz. Özellikle ihtisas serbest bölgelerimizde uluslararası firmalarla da iş birliği yapabilirler. Türkiye'yi ihracat anlamında üs olarak kullanabilirler. Ayrıca ileri teknolojili ürün üretimi ve ihracatında Türkiye'yi kullanmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Zelenskyy: "Ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak iddialı bir hedef"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştük, iddialı bir hedef koymamızı teklif etti. Hedef; iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolar çıkarmak. Bu iddialı bir hedef. Bu hedefe ulaşmak için bir teklifte bulunacağım; siz Ukrayna'ya yatırım yapın, ben de yatırımlarınızı koruyacağım" dedi.

"Ukrayna pazarında Türk yatırımcıları görmek istiyoruz"

Ukrayna'nın yakın dönemde çok değişeceğini belirten Zelenskyy, "Ekonomimizin büyüme oranı yüzde 5 -6 olacak. Bu zaman zarfında altyapı sektörüne en az 20 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. 15 havalimanı çalışır hale getirilecek. 5 liman düzenlenecek ve savunma sanayii sektörüyle ilgili büyük değişim olacak. Yap-işlet-devret modelini uygulayacağız. Ukrayna pazarında Türk şirketlerini görmek istiyoruz. Sermaye ve tecrübenizle Ukrayna'ya gelin. Birlikte çalışmak istiyoruz. Ukrayna'yı yabancı yatırımcılara cazip hale getirmek için yapılaması gereken çok şey var. Ukrayna'da hala eski sıkıntılar da mevcut. Siz yatırım yapın ben koruyacağım" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından DEİK ile Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası arasında iş birliği anlaşması imzalandı. İki kurum iş birliklerini artırmak amacıyla birlikte çalışmalar yürütecek. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye ile Ukrayna ticaretinde hedef 10 milyar dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akçaabat'ta Meyvecilik Projesi: Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtıldı
    14:34 Akçaabat'ta Meyvecilik Projesi: Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtıldı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen 'Meyveciliğin Geliştirilmesi' projesi kapsamında çiftçilere ücretsiz meyve fidanı dağıtıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, projenin amacının çiftçilere ekonomik getirisi yüksek ürünler yetiştirmelerine destek olmak olduğunu belirtti ve tarımsal potansiyeli en verimli şekilde kullanma kararlılıklarını vurguladı.

  • AEDAŞ, Antalya'da enerji altyapısını güçlendirdi
    14:33 AEDAŞ, Antalya'da enerji altyapısını güçlendirdi

    Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ), Antalya Merkez, Aksu, Döşemealtı, Kemer, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa'yı kapsayan bölgede enerji altyapısını güçlendirmek için yatırımlar yaptı. AEDAŞ, 128 yeni trafo merkezi kurarak enerji altyapısını güçlendirdi ve aydınlatma direkleri ile armatürleri yeniledi. Ayrıca şebeke tesisleri ve kapasite artışı için çalışmalar yapıldı. AEDAŞ, ilçelerde enerji arzını sağlamak için orta gerilim fider tesis çalışmalarına başladı ve yeraltı kablolu şebekelerin bir kısmını tamamladı. Gelecek yıllar için de planlamalar yapıldı.

  • Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı
    14:32 Kütahya İl Özel İdaresi'ne hibe edilen kamyonlar teslim alındı

    Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, bir enerji üretim şirketi tarafından Kütahya İl Özel İdaresi araç parkına hibe edilecek olan 8 kamyonun ilk partisini oluşturan 4 adedinin teslim alındığını açıkladı. İkinci parti kamyonların ise Nisan ayı içerisinde araç parkına dahil olacağı belirtildi.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'daki metro projeleri hakkında bilgi verdi
    14:27 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'daki metro projeleri hakkında bilgi verdi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da devam eden metro projeleri hakkında bilgi vererek, İstanbul'un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Uraloğlu, bu yıl sadece 4 metro açılışı gerçekleştirdiklerini ve önümüzdeki yıllarda da İstanbul'a 600 kilometre daha yeni metro yapacaklarını söyledi.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi
    14:22 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi

    Şırnak'ın Cizre ile İdil ilçeleri arasında bulunan Şerafettin Elçi Havalimanı, 2024 Şubat ayında 29 bin 933 yolcuya hizmet verdi. İç hat yolcu trafiği, Şubat ayında 29 bin 933 olarak kaydedildi. Ayrıca, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 506'ya ulaştı ve taşınan yük miktarı 309 ton oldu. Ocak-Şubat döneminde ise havalimanında toplamda 58 bin 852 yolcu, 878 uçak ve 605 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
    14:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ve Akdeniz Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında ortak hizmet projeleri gerçekleştirilecek ve Antalya'nın çevre, ekoloji ve gastronomi alanlarındaki potansiyeli değerlendirilecek.

  • Erdoğan: Valizler dolusu dolarlar, avrolar sayılamıyor
    14:13 Erdoğan: Valizler dolusu dolarlar, avrolar sayılamıyor

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, valizler ve çantalar dolusu dolar ve avroların kaynağının izah edilemez olduğunu belirtti. Erdoğan, bu paraların sayma görüntülerinin bile kimse tarafından açıklanamadığını ifade etti.

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    14:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'daki mitingde emeklileri ilgilendiren bir açıklamada bulunarak "Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız." dedi. Erdoğan ayrıca muhalefete de tepki göstererek CHP'nin çeşitli şehirlerde DEM Parti ile karanlık ittifaklar kurduğunu belirtti.


Advertisement