Türkiye, İtalya'daki Krizi Fırsata Çevirdi - Son Dakika
Güncel

Türkiye, İtalya'daki Krizi Fırsata Çevirdi

İtalya'nın Milano kentindeki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, 76 yıllık kiracılıktan kurtuluyor.

08.05.2014 10:55  Güncelleme: 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'nın Milano kentindeki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, 76 yıllık kiracılıktan kurtuluyor. Başkonsolos Aylin Sekizkök, İtalya'daki finansal krizi fırsata çevirmeyi sürdüren Türkiye'nin, neredeyse yarı fiyatına yeni bir hizmet binası satın aldığını ve tadilatın ardından burada hizmete başlayacaklarını söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun durgunluğun görüldüğü İtalya, son 4 yılda dünyaca ünlü markalarını ve gayrimenkulünü yabancı yatırımcıların eline teslim etmek zorunda kaldı. Buradaki krizi fırsata çeviren ülkeler arasında, son yıllardaki ekonomik istikrarıyla adından söz ettiren Türkiye de yer aldı. Venedik'teki San Clemente Adası ve üzerindeki resort otel ile 150 yıllık çikolata, şekerleme ve dondurmanın geleneksel markası Pernigotti ve Lumberjack gibi önde kuruluşlar Türk firmalarının eline geçti. Kalebodur, Borusan, Şişecam, Alarko ve İSKO gibi önde gelen markalar da, bu ülkede yaptıkları yatırımlarla göz dolduruyor.

Kriz son olarak, halihazırda bir iş hanındaki katlardan birinde hizmet veren Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu'na müstakil bir hizmet binası kazandırdı. Kentin merkezine 15 dakika yürüme mesafesinde bulunan, prestijli bir muhitte yer alan Canova Caddesi'ndeki yaklaşık 2000 metrekare büyüklüğündeki binanın yapımı 1906 yılına tarihleniyor. 1.5 yıl öncesine kadar, artık İtalya'da faaliyetlerini durdurma kararı alan bir Alman bankasının kullandığı bina, yaklaşık 13 milyon Euro bedel biçilerek satışa sunuldu. Ne var ki, mevcut finansal krizin etkisiyle bir süre kendisine alıcı bulamayan bina, yapılan pazarlıklar sonucunda Aralık ayında nihayet Türkiye Cumhuriyeti'nin bir mülkü oldu. Konsolosluk bölümü için gerek olmasa da, rezidansa dönüştürülecek olan üst kattaki tadilatın ardından, gelecek senenin ilk yarısında bu binada hizmet verilmeye başlanması planlandı.

BÜYÜKELÇİ AKİL'İN ÇABALARI

Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, 1938 yılında kurulmuş olan Milano Başkonsolosluğu'nun, Avrupa'daki en eskilerden biri olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:

"O zamandan beri de hem ofis hem rezidans olarak kiradaymışız. İlk defa devlet malı bir çalışma düzenine geçmiş olacağız. Dışişleri Bakanlığımızın desteğiyle binada onarım yapılıp, ihtiyaçlarımıza uygun hale getirildikten sonra en kısa zamanda vatandaşlarımıza burada hizmet vermeye başlayacağız."

Binanın satın alınmasında, geçen ay Paris'te göreve başlayan Roma eski Büyükelçisi Hakkı Akil'in katkısının da büyük olduğuna değinen Sekizkök, "Ona da şükran borçluyuz. Her aşamada devreye girdi; Ankara'da süreci çok kolaylaştırdı, burada pazarlıklarda devreye girdi" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZI RAHAT ETTİRECEĞİZ"

Türk vatandaşlarını ilgilendirecek çok güzel planları olduğunu dile getiren Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, bunlara ilişkin, şöyle dedi:

"Vatandaşlarımızla bir araya gelip, toplantılar yapabileceğimiz çok amaçlı bir toplantı salonu düzenliyoruz. Büyük bir resepsiyon alanı olacak, bahçemizde güzel havalarda vatandaşlarımızla etkinlikler düzenleyeceğiz. Çocuk alanı olacak bekleme salonunda ve böylece çocuklu annelerimiz burada rahat edecek. Dört dörtlük, çok modern bir başkonsolosluk hizmet binası hazırlamak istiyoruz diye anlattı. Dağınık şekilde bulunan ataşelikleri de bir araya toplayacak olan bina, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı kuzeyden gelen trenlerin durduğu Cadorna Tren İstasyonu'na 10 dakika yürüme mesafesinde iken, aynı zamanda kentin merkezindeki limitli trafik uygulamasının da dışında kalıyor. Bu nedenle konsolosluğa gelenlerin rahatlıkla araçlarını park etmeleri de mümkün olacak."

İTALYANLAR TÜRKİYE'NİN YATIRIMLARINDAN ÇOK MEMNUN

İtalya'daki krizi fırsata çevirme konusunda Türk Hükümeti'nin öncü rol oynadığını belirten Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, emlak hem de markaların satışı bakımından İtalya'daki piyasanın şu an çok uygun olduğunu anlattı. Başkonsolos, Sekizkök, "İtalya, satın almaya, yabancı yatırımcıları çekmeye çok elverişli hale geldi son dönemde. İşte bunun öncülüğünü yapanlardan biri de biz olduk. Aslında gerçek değerinin çok altına, neredeyse yarı fiyatına bir bina satın almış olduk. Bizimle beraber bu piyasayı görüp, krizi fırsata çevirmek isteyen Türk firmaları da Kuzey İtalya'da oldukça aktif" diye konuştu.

Türkler için İtalya'nın, son derece hareketli ve verimli bir dönemde olduğunun altını çizen Sekizkök,  "İtalyanlar da çok memnun bundan ve bu süreci; Türklerin gelişini teşvik etmek istiyorlar. Türk yatırımcılar gelsin diye sürekli İtalya'da toplantılar düzenliyorlar. ya da tam tersi Türkiye'de yatırım fırsatları toplantıları yapılıyor" dedi. - Milono

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye, İtalya'daki Krizi Fırsata Çevirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Vanlı dağcılar 2 bin 781 rakımlı dağa tırmandı
    13:25 Vanlı dağcılar 2 bin 781 rakımlı dağa tırmandı

    Rota Doğa Sporları Kulübü üyesi bir grup dağcı, Gevaş ilçe sınırında yer alan 2 bin 781 rakımlı Tazarine Dağı'na keşif tırmanışı yaptı. Van Gölü Havzası'nı tanıtmak ve doğa bilinci kazandırmak üzere etkinlikler düzenleyen Rota Doğa Sporları Kulübü, her hafta farklı bir noktada etkinlik düzenliyor. Zorlu kış şartlarına rağmen yeni zirve keşiflerine devam eden dağcılar, 2 bin 781 rakımlı Tazarine Dağı'na tırmandı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı
    13:25 Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerli tohumları gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı 'Ata Tohumları' projesi kapsamında elde edilen fideleri ücretsiz olarak vatandaşlara dağıttı.

  • Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı
    13:24 Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı

    Başkent Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların doluluk oranı düşük olduğu için ASKİ Genel Müdürlüğü, su tasarrufu çağrısında bulundu. Ankara nüfusunu besleyen barajlardaki su miktarı yetersiz olduğu için suyun bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Mart ve Nisan aylarındaki yağışların önemi üzerinde duruldu ve su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiği belirtildi.

  • Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti
    13:24 Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da sevgi evinde kalan bir bebeğin hayatını kaybetmesine ilişkin vefat sebebinin otopsinin ardından belli olacağını ve olaya ilişkin adli ile idari soruşturmanın da başlatıldığını açıkladı.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • CHP Ankara İl Başkanlığı Mahalli İdareler Seçimleri için Toplantı Düzenledi
    13:23 CHP Ankara İl Başkanlığı Mahalli İdareler Seçimleri için Toplantı Düzenledi

    CHP Ankara İl Başkanlığı, Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde seçim sürecini değerlendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda, oyların güvenle sayılması ve tutanaklara düzgün şekilde geçirilmesini sağlayan bir sistem kurulduğu belirtildi. Ayrıca, sandık başındaki görevlilerin koordinasyonu ve hukuki sorunlara müdahale için hazırlıklar yapıldığı ifade edildi.

  • Batman'da muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada 2 şüpheli gözaltına alındı
    13:23 Batman'da muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada 2 şüpheli gözaltına alındı

    Batman'ın Kozluk ilçesinde, Siirt'teki muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan silahlı kavgaya ilişkin 2 şüpheli gözaltına alındı. Olay yerinden firar eden şüphelinin aracı, PTS kameraları tarafından tespit edildi. Kozluk İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından durdurulan araçta ruhsatsız silah ve 10 fişek ele geçirildi.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:23 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 artışla 9.091,13 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 11,16 puan arttı. Altın ons fiyatı ise uluslararası piyasalarda yüzde 1,7 artışla 2 bin 233 dolardan işlem görüyor.


Advertisement