Türkiye Katılım Bankaları Birliği Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Olağan Genel Kurulu

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, dijitalleşmenin bugüne kadar bankların çok fazla endişe etmediğin bir alan olduğunu belirterek, "Teknoloji, finans sektörünün lehine gelişmiş bir sektördü.

09.05.2018 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, dijitalleşmenin bugüne kadar bankların çok fazla endişe etmediğin bir alan olduğunu belirterek, "Teknoloji, finans sektörünün lehine gelişmiş bir sektördü. Yeni dijital teknolojiler artık bu kadar ciddi sermaye ve yatırım gerektirmediği için çok küçük şirketler sizin rakibiniz olabiliyor." dedi.

Utku, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleştirilen TKKB'nin 17. Olağan Genel Kurulu'nda katılım bankacılığına ve finans piyasalarına ilişkin bir sunum yaptı.

ABD'nin para politikalarında sıkılaştırma yolunu tercih ettiğini anlatan Utku, "Sadece Amerika değil G20 içerisinde 17 tane merkez bankası geçen yıla nispetle daha sıkı para politikası duruşu sergiliyor. Ancak 3 tanesi hala gevşek para politikalarına devam ediyor." diye konuştu.

Dünyanın 3 büyük merkez bankasının bilançosuna bakıldığında ABD Merkez Bankası'nın (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) zirveye ulaştıktan sonra bir yıldır yatay seyrettiğini söyleyen Utku, "Merkez bankaları geçmişteki gibi piyasaları desteklemiyor ve önümüzdeki dönemde bilakis bilançolarını küçülterek daha da sıkılaştırma politikaları benimseyebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Utku, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğünü ve Türkiye'nin G20 içinde en iyi büyüme performansını ortaya koyarak Hindistan ve Çin'i de geride bırakarak bir numaraya yükseldiğini dile getirdi.

Bunda büyük ölçüde iç tüketim ve ihracatın ön plana çıktığını söyleyen Utku, "Bunun sürdürülebilir olması için yatırımların daha fazla büyümesi lazım. Bizim de arzumuz yatırımların önümüzdeki dönemde teşvik edilmesi." ifadesini kullandı.

"En büyük taksi şirketi Uber olmasına rağmen bir tane bile taksisi yok"

Melikşah Utku, teknolojide dijitalleşmeye uyum sağlaması halinde katılım bankacılığının daha dinamik bir yapıya evrileceğini ve yenilikçi teknolojilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Türklerin teknolojiye hızlıca adapte olabildiğini anlatan Utku, bu potansiyelin verimli kullanılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi dünyanın en büyük taksi şirketi Uber olmasına rağmen bir tane bile taksisi yok. Airbnb dünyanın en büyük konaklama şirketi olmasına rağmen kendisinin bir tane bile oteli, odası yok. Aynı şey diğer sektörler için de geçerli. Özellikle bankacılıkta benzer nitelikte yapıların ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu tabiatıyla hepimizi etkiliyor. Dijitalleşme bugüne kadar bizim çok fazla endişe etmediğimiz bir alandı. Teknoloji, finans sektörünün lehine gelişmiş bir sektördü. Ciddi yatırımlar gerektiriyordu.

Teknoloji, ciddi yatırımları ve insan gücünü bankalar çok rahatlıkla toparlayabiliyorlardı. Bu anlamda birçok sektörün önünde hareket edebiliyorlardı. Yeni dijital teknolojiler artık bu kadar ciddi sermaye ve yatırım gerektirmediği için çok küçük şirketler sizin rakibiniz olabiliyor. O yüzden iş yapış şekilleri değişti, açıkcası artık teknolojiden korkmaya başladık. O yüzden biz de tabiatıyla değişmek durumundayız. Artık beğendiğimiz teknolojileri satın almamız yetmiyor, o teknolojileri gelecekte olma potansiyeli bulunan teknolojileri yapan şirketleri de birlikte değerlendiriyor, onlarla birlikte çalışma ortamı oluşturmamız lazım."

"Müşterinin yanında olmamız lazım, cep telefonları bunu mümkün kılıyor"

TKBB Başkanı Utku, katılım bankacılığı ve Blok Zinciri (Blockchain) teknolojilere ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz katılım bankacılığı olarak standart bankalar gibi müşterinin cebine her neye ihtiyacı olursa olsun karşılamak için para koymuyoruz. Bir varlık transferinin olması lazım ve o bizim varlık transferinin olduğu anda, hatta öncesinde finansal olarak müşterinin yanında olmamız lazım, cep telefonları bunu mümkün kılıyor. Eğer biz dijitalleşme sayesinde müşterinin herhangi bir alışverişinde, işleminde yanında olabilirsek, dokümantasyonuyla, icap ve kabulüyle, vekaletnamesiyle… Bu durumda bizim operasyonel ilave maliyetlerimiz ciddi anlamda azalacaktır."

Utku, halihazırda herhangi bir krediyi vermeden önce ciddi anlamda evrak toplamak, o sürecin öncesinde başlamak zorunda olduklarını söyledi.

Hayatın her zaman öyle işlemediğini ve son dakika işlemlerinde bankanın hemen cevap veremediğini anlatan Utku, tabiatıyla birçok müşterinin normal ticari bankalarla çalışmak durumunda kaldığını ifade etti.

Utku, şöyle devam etti:

"Eğer dijitalleşme ve teknolojiyi etkin hale getirebilirsek çok hızlı bir şekilde müşterilerimizin her an gelişen ihtiyaçlarına hemen cevap verebiliriz. Bu da bizim iş yapış tarzımızı, verimliliğimizi hızlıca artıracak, maliyetlerimizi azaltacaktır. Blockchain dijital dünyada herhangi bir varlığı bir kişiden diğer kişiye geçmesini tesis eden mekanizma… Bunu güvenli bir şekilde kuruyor. Bu faizsiz bankacılık için, varlık transferine dayalı finansman modeli için çok güzel bir teknoloji. Bu anlamda bu konuda çalışan bankalarımız ve FinTech'lerimiz var. Bu tabii ki ciddi bir dönüşüm olacak. Bizim geleneksel kurumlarımızı da ciddi anlamda etkiliyor olacak."

Melikşah Utku, sunumunun geri kalanında TKBB'nin katılım bankacılığı adına yürüttüğü hizmetleri ve süren faaliyetle anlattı.

Seçimli Olağan Genel Kurul'da Melikşah Utku görevini Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir'e teslim etti.

Merkezi Danışma Kurulu üyeleri

Katılım bankacılığına ilişkin meslek ilke ve standartlarını belirlemek üzere, TKBB Merkezi Danışma Kurulu üyeleri belirlendi.

Üyeler, Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Prof. Dr. Ahmet Yaman, Prof. Dr. Hasan Hacak, Prof. Dr. Rahmi Yaran ve Prof. Dr. Temel Hazıroğlu olarak duyuruldu.

Toplantı sonrasında Prof. Dr. Hayrettin Karaman'a Katılım Bankacılığı Ödülü verildi. Ayrıca katılım bankacılığı ile ilgili olarak Makale Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Katılım Bankaları Birliği Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.


Advertisement