Türkiye Kritik Ortak Olabilir' - Son Dakika
Güncel

Türkiye Kritik Ortak Olabilir'

Türkiye Kritik Ortak Olabilir\'

Abd Başkanı Barack Obama'nın Özel Asistanı ve Beyaz Saray Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Körfez Bölgesi Koordinatörü Philip Gordon, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen Ortadoğu konulu konferansta konuştu.

30.09.2014 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abd Başkanı Barack Obama'nın Özel Asistanı ve Beyaz Saray Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Körfez Bölgesi Koordinatörü Philip Gordon, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen Ortadoğu konulu konferansta konuştu. Gordon, IŞİD'le mücadele stratejisi hakkında ve Türkiye'nin rolüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gordon, ""Türkiye bu meselede açıkça kritik bir rol oynayacaktır, halihazırda 100 binerlerce Suriyeli 'ye ev sahipliği yapmaktadır. Baştan beri yakın ve kilit bir ortak olmuştur. Türkiye'nin Suriye'deki politik dönüşüm ihtiyacı ve IŞİD tehdidini bizim anladığımız gibi anladığını düşünüyorum" diye konuştu.

Gordon Türkiye ile ortaklık hakkında şunları söyledi:

"Türklerle çok yakın görüşmemiz oldu. Başkan Obama, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı. Başkan Yardımcısı Biden ile New York'ta görüştüler. Bu konularda ortak çıkarımız olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Bu nedenle Türkiye ile yakın bir ortak olacağımızı düşünüyorum."

Philip Gordon, "Yabancı savaşçılar meselesinde, aradaki sınır ve yabancı savaşçıların Türkiye'den geçme riskini göz önüne alırsak tabiiki Türkiye'ye ihtiyacımız bulunuyor. IŞİD'in petrol satma imkanından yoksun bırakılması içinde aynı şekilde" diye konuştu. IŞİD'e karşı kurulan koalisyonla ilgili olarak Gordon, "Herkes koalisyonun askeri kanadıyla ilgileniyor, bu çok önemli fakat daha önce de altını çizdiğim üzere, ideolojik boyutu, yabancı savaşçılar, petrol satışları; bütün bu diğer alanlarda da partnerlere ihtiyacımız var. Türkiye, tüm bu noktalarda kritik bir ortak olabilir ve diğerleriyle olduğu gibi Türkiye ile de yakından çalışacağız" dedi.

KENDİ SINIRLARINDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYABİLEN ORTAKLARA İHTİYACIMIZ VAR

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Asistanı Philip Gordon konferansta ayrıca şunları söyledi:

"Ortadoğu'da ortaklık kapasitemizi artırmak özellikle şuanda çok önemli bir konu. Başkan Obama açıkça belirtti ki; ABD kaçınılmaz olarak liderlik yaparken bütün bu bölgelerdeki çıkarlarımızı savunmak için güçlü ortaklara ihtiyacımız var. Kendi vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve kendi sınırlarında güvenliği sağlayabilen ortaklara ihtiyacımız var. Bunları yapmakta başarısız olmaları küresel olarak sonuçlar doğuracaktır. Sonuç olarak Amerikan halkı için de doğrudan tehdit oluşturacaktır."

5 MİLYAR DOLARLIK TERÖRLE MÜCADELE FONU

Philip Gordon, "Bugün IŞİD'den artan tehditle mücadele ediyoruz ve ortak kapasitesinin önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçeveyi desteklemek için Başkan Kongre'ye 5 milyar dolarlık terörle mücadele fonu çıkarmak için çağrıda bulundu. Yeni programlar için fonlar istendi. Suriye'nin komşularında istikrarı sağlamak için ve 3 milyondan fazla mülteciyi ağırlayan ülkeleri desteklemek için" dedi. Gordon, Başkan Obama'nın Suriye'nin Irak' tan daha karmaşık bir problem ve mesele olduğunu kabul ettiğini çünkü Suriye'de, şu an Irak'ta olduğu gibi ortak çalıştıkları bir hükümet olmadığını da konuşmasında belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Kritik Ortak Olabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement