Türkiye, Küresel İşgücü Endeksinde 75 Ülke Arasında 42. Sırada - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Küresel İşgücü Endeksinde 75 Ülke Arasında 42. Sırada

Türkiye, Küresel İşgücü Endeksinde 75 Ülke Arasında 42. Sırada

ManpowerGroup Solutions'ın Bütünsel İşgücü Endeksi (Total Workforce IndexTM, TWI) raporu işverenlere, 75 farklı istihdam pazarı hakkında kapsamlı analizler sunuyor.

31.10.2017 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zirvede Yeni Zelanda, Hong Kong ve Singapur var

Raporda dört kategori (kalifiye çalışan potansiyeli, maliyet, regülasyon ve üretkenlik) altındaki 90'ın üzerinde faktör değerlendirilmiş. TWI raporuna göre işverenler için en çekici ülkeler regülasyon, kalifiye çalışan sayısı ve yüksek üretkenlik seviyesiyle Yeni Zelanda, Hong Kong, Singapur, Kanada ve ABD. Türkiye ise 2,27'lik skoruyla listenin 42'inci sırasında yer alıyor.

ManpowerGroup Solutions, ilk Bütünsel İşgücü Endeksi (Total Workforce IndexTM, TWI) raporunu yayınladı. Raporda, yüksek teknoloji ve katılımcılarla bire bir temas yardımıyla oluşturulan ve bu özelliğiyle türünün tek örneği olan Bütünsel İşgücü Endeksi'nin bulgularına yer verildi. Endekste uzman görüşleri benzersiz bir formülle birleştirilerek pazarların işgücü potansiyelini karşılaştırmak ve böylece şirketlerin işgücü stratejilerini iş hedeflerine uygun hale getirmesine yardımcı olmak hedeflendi. Böylece şirketler geniş kapsamlı verilerden ve ManpowerGroup Solutions'ın sektör lideri deneyiminden faydalanarak, bütün kalıcı ve geçici işgücü türlerini kapsayan kalifikasyon, maliyet, üretkenlik ve regülasyon temelli bir Bütünsel Yetenek Yönetimi yaklaşımı geliştirebilecek ve iş süreçlerine uygulayabilecek.

Bütünsel İşgücü Endeksinde (TWI) toplam 75 işgücü pazarına yönelik küresel bir analiz yapıldı ve kalifiye çalışan, üretkenlik, maliyet ve regülasyonlar açısından işverenler için en avantajlı ülkeler belirlendi. 2017 yılının en avantajlı ülkeleri arasında Yeni Zelanda, Hong Kong ve Singapur başı çekiyor. TWI sıralamaları aynı zamanda şirketlerin kısa ve uzun vadeli büyüme stratejilerinde kullanabilecekleri Büyük Veriler ve güncel içgörüler sunuyor. Ülke sıralamasında kalifikasyon, maliyet, regülasyonlar ve üretkenlik aynı önemde değerlendiriliyor ancak bu algoritma şirketlerin farklı işgücü önceliklerini yansıtacak şekilde de özelleştirilebiliyor.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, çalışma hakkında şunları söyledi: "Şirketlerin operasyon merkezi seçimlerinde kalifiye işgücüne erişim ve etkin işgücü politikası, sermayeye ve diğer ekonomik etkenlere erişim kadar önemlidir. Yeni Bütünsel İşgücü Endeksi (TWI) sayesinde bu formülü, şirketlerin kendi önceliklerine uygun şekilde geliştirebiliyoruz. İşverenler endeks verilerini ve bizim sunduğumuz içgörüleri hızlıca birleştirerek, ihtiyaç duydukları özelliklere sahip bir işgücü geliştirebiliyor. TWI'ın sunduğu küresel sıralama da gösteriyor ki hiçbir ülke, şirketlerin hızlıca operasyon başlatabilecekleri bir ortam sunmak konusunda mükemmel değil. Ancak etkili işgücü regülasyonuna, kalifikasyon ve yetenek erişimine önem veren Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda ve Singapur gibi ülkeler bu konuda ipi göğüslüyor. Ülkemiz ise yüksek yetenek açığı ve istihdam sorunları nedeniyle listenin 42'inci sırasında yer alıyor."

Reha Hatipoğlu, Bütünsel İşgücü Endeksinde (TWI) Türkiye'nin bu alandaki konumu hakkında şu yorumlarda bulundu: "Türkiye'de işgücü maliyeti, özellikle işverenin üzerindeki vergi yükleri nedeniyle hala diğer ülkelere göre daha yüksek. Yetenek açığı araştırmamıza göre de Türkiye'deki yetenek açığı dünya ortalamasının yaklaşık iki katı. Bu iki veri birleşince, işverenlerin Türkiye'de yatırım iştahının pek yüksek olamayacağı sonucu ortaya çıkıyor. Bunun üzerinde bir de eğitim konusunda yıllardır yapılan hatalarda ısrar edersek, bir sonraki raporda Türkiye'nin pozisyonunun daha kötü olacağını tahmin etmek hiç de zor olmaz".

Bölgesel Sıralama:

Asya Pasifik: Bu bölgenin TWI sıralamasında en başta Yeni Zelanda, Hong Kong, Singapur, Avustralya ve Filipinler var. Dünya nüfusunun yaklaşık %60'ı Asya Pasifik bölgesinde yaşıyor[1]. Yeni beceri ihtiyaçları, güncellenen vergi politikası ve işgücü kanunları bölgedeki maliyet senaryolarından bazılarını değiştirdi ve bugün Hong Kong ve Singapur gibi bazı daha küçük pazarlar belirli beceriler sunma veya çalışma saatleri konusunda daha başarılı.

Amerika Kıtası: Listenin en başında, işgücü potansiyelinin istikrarlı olgunluğu sayesinde Kanada ve ABD var. Onları Şili, Uruguay ve Meksika takip ediyor. Güney ve Orta Amerika'daki mikro pazarlardaki değişimlerin ve büyük mevzuat değişikliklerin işe alım uygulamaları üzerinde karmaşıklığı artıran büyük etkileri olabiliyor. Küresel TWI listesinin en sonundaki ülkeler de bu kıtada yer alıyor: Paraguay, Brezilya, Honduras, Bolivya ve Venezuela.

Avrupa, Orta Doğu, Afrika: Bölgenin liste başı ülkeleri İrlanda, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Danimarka. Bu ülkeler global sıralamada da 6'ncı ve 10'uncu sıralar arasında yer alıyor. Avrupa'daki artan göç trafiği ve ücret ve mevzuat değişiklikleri yeteneklerin kıta genelindeki dağılımını ve maliyetini etkiledi. Bu gruptaki Türkiye ise 2,27 puanla 75 ülke arasında 42'inci oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye, Küresel İşgücü Endeksinde 75 Ülke Arasında 42. Sırada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement