Türkiye-Macaristan 2. Afrika İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Macaristan 2. Afrika İş Forumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Afrika, önemli kaynaklara ve yükselen genç nüfusa sahip bir kıta.

13.02.2019 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, " Afrika, önemli kaynaklara ve yükselen genç nüfusa sahip bir kıta. Türk ve Macar iş insanları olarak bizler, tecrübe ve birikimimizle Afrika'nın kalkınmasında etkin rol oynayarak Afrika'nın sorunlarına, Afrika'ya özgü çözümler üretmeyi arzu ediyoruz." dedi.

Olpak, DEİK'in Türkiye- Macaristan 2. Afrika İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, uzun yıllar boyunca son derece iyi ilişkilere, ortak tarih ve kültüre sahip, iki dost ülke olan Türkiye ve Macaristan'ın, her alanda ortak hareket ettiğini ve birlikte kazandığını söyledi.

Bugün Türk ve Macar iş insanları olarak Afrika'da ortak projeler ve yatırımlar gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini ifade eden Olpak, şunları kaydetti:

"Afrika, önemli kaynaklara ve yükselen genç nüfusa sahip bir kıta. Türk ve Macar iş insanları olarak bizler, tecrübe ve birikimimizle Afrika'nın kalkınmasında etkin rol oynayarak Afrika'nın sorunlarına, Afrika'ya özgü çözümler üretmeyi arzu ediyoruz. Afrika'da ortak projeler geliştirmek ve ortak yatırımlar yapmak için bankalar, medya kuruluşları, devlet kurumları ve iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulması, hedef sektörler ve bu sektörlerde iki ülke tarafından birbirini tamamlayan ürün ve hizmetleri belirleyecek ve ikili görüşmeler yaparak mevcut projeleri değerlendireceğiz."

Olpak, Afrika'da 37 ülkede 55 noktaya uçan THY'nin büyük kolaylık sağladığını da aktardı.

- "Türk iş adamlarının Macaristan'a yatırımları 8-10 misli artmış vaziyette"

DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat da Türkiye ve Macaristan arasında güçlü ilişkilerin bulunduğunu ifade ederek, 4 yıl öncesi ile bugün arasında ticaret hacminin yüzde 50 arttığını, 3 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.

İki ülke liderinin her zaman bir araya geldiğinde ticaret hacmindeki hedefi artırdığını belirten Polat, kendilerinin de bu hedefleri yakalamak için gayret gösterdiğini söyledi.

Polat, Türk iş adamlarının Macaristan'a yatırımlarının 4 yıl öncesine göre 8-10 misli arttığını aktararak, "4 yıl önce THY'nin Budapeşte'ye hafta 3 uçuşu vardı. Şimdi günde 5 uçuş var. İki taraf da dolu, yer bulmak mümkün değil. Siyasi olarak da Macaristan ile iyi ilişkilerimiz var." şeklinde konuştu.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun ilişkilerin gelişmesindeki çabalarının önemini vurgulayan Polat, "İki ülke ekonomik ve siyasi alanda birçok iş birliği yapıyor. Artık iş adamlarımızın da aynı çabayı göstermesi lazım. Biz de elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız." dedi.

DEİK'in Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu ise "büyük fırsatların büyük ihtiyaçlardan doğduğunun" bir gerçek olduğunu belirterek, "En büyük ihtiyaçların Afrika kıtasında bulunduğu göz önüne alınırsa, iş birliği içinde olacak tüm ülkeler için en büyük fırsatların da bu kıta ülkelerinde olduğu da yadsınamaz bir gerçektir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Macaristan 2. Afrika İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:36 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde örtü altı sebze ürünlerinde önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden destek beklediğini ve pazarlama sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:07 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde yapılan sebze seracılığında bayram sonrası önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, seracılığın ülkede hızla geliştiğini ve sebze üretiminin yoğun olduğu illerde çiftçilerin pazarlama sorunu yaşadığını ifade etti. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement