Türkiye-Meksika İlişkileri Stratejik İş Birliği Ruhuyla Uyumlu Şekilde Artıyor" - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Meksika İlişkileri Stratejik İş Birliği Ruhuyla Uyumlu Şekilde Artıyor"

Türkiye-Meksika ilişkilerinin stratejik iş birliği ruhuyla uyumlu şekilde arttığı bildirildi.

13.07.2018 10:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye-Meksika ilişkilerinin stratejik iş birliği ruhuyla uyumlu şekilde arttığı bildirildi.

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan "Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Meksika Devletleri Arasında Diplomatik İlişkilerin Kuruluşunun 90. Yıldönümüne İlişkin Ortak Bildiri"de iki ülkenin de ilişkilerini geliştirmeye, mevcut dostluk ve iş birliği bağlarını güçlendirmeye ve pekişen dostluk ilişkilerini gelecek yıllara taşımaya kararlı olduğu vurgulandı.

Türkiye ile Meksika arasındaki diplomatik ilişkilerin 25 Mayıs 1927'de Roma'da imzalanan ve 12 Temmuz 1928'de yürürlüğe giren Dostluk Anlaşması ile kurulduğu hatırlatılan bildiride, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 ve 2015'te karşılıklı tarihi ziyaretlerin, ilişkilerde önemli birer dönüm noktası olduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye ve Meksika'nın, 17 Aralık 2013'te "XXI. Yüzyıl için Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi" belgesini imzaladığı ve yeni bir dönemi başlattığı ifade edilen bildiride, "Türkiye-Meksika ticari ve ekonomik ilişkileri, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ruhuyla da uyumlu şekilde artmaktadır. İkili ticaret hacmimizin son on yılda ikiye katlanması ve artışın sürmesi memnuniyet vericidir." ifadelerine yer verildi.

İki ülke arasındaki gelişmiş iş birliğinin ikili ilişkilerin ötesinde küresel ilişkilere de pek çok katkı sağladığına işaret edilen bildiride, Birleşmiş Milletler bünyesinde yakın eş güdüm ortakları olan Türkiye ile Meksika'nın üyesi oldukları G-20 ve OECD gibi platformlarda küresel ekonomik işbirliği ve eş güdümü aktif şekilde sürdürdüğünün altı çizildi.

Bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye ve Meksika önemli bir uluslararası eş güdüm ve iş birliği platformu olan MIKTA çerçevesinde de yakın iş birliği yapmaktadır. Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler'e açılım politikasının bir parçası olarak gözlemci üye olduğu Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'nun (CELAC) çalışmalarına da Meksika ile eş güdüm içinde katılmaktadır.

Türkiye ve Meksika, diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 90. yıl dönümü vesilesiyle, ikili ilişkilerini geliştirmeye ve mevcut dostluk ve işbirliği bağlarını güçlendirmeye, pekişen dostluk ilişkilerini gelecek yıllara taşımaya kararlıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Meksika İlişkileri Stratejik İş Birliği Ruhuyla Uyumlu Şekilde Artıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu
    13:37 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İtalya'nın Venedik şehrindeki Eski Camii'nde düzenlenen 'Yatsı Namazı Buluşması' programında gurbetçilerle bir araya geldi. Erbaş, konuşmasında ibadetin önemini vurgulayarak, dürüstlüğün ve hümanizmin İslam'da aranması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki zulme dikkat çekerek, İslam'ın barış dini olduğunu vurguladı ve Müslümanların İslam'ı güzel bir şekilde temsil etmeleri gerektiğini söyledi.

  • 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak
    13:36 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak

    Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından 1 Mayıs programına ilişkin Beşiktaş'ta basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, '1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak' denildi.

  • Kadirli'de asayiş uygulamalarında 14 şüpheli tutuklandı
    13:35 Kadirli'de asayiş uygulamalarında 14 şüpheli tutuklandı

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında yakalanan 32 şüpheliden 14'ü tutuklandı. Emniyet ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 6 tabanca, 2 tüfek ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi.

  • Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik
    13:34 Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik

    Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, belediyedeki birim ve müdürlüklerde değişikliklere gitti. Belediye bünyesindeki 29 müdürlüğün 19'una yeni isimler atayan Demir, belediye yönetiminde de kendi ekibini kurarak; değişime belediye birimlerinden başladı. Öte yandan, yapılan atamalarda yeni atanan müdürlerin yarısının 40 yaş altında olması dikkat çekti.


Advertisement