Türkiye'nin 2'nci Kur'an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar'da kuruluyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye'nin 2'nci Kur'an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar'da kuruluyor

Türkiye'nin 2'nci Kur'an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar'da kuruluyor Ustasının 8 yılda yetiştiği sanatAFYONKARAHİSAR - Hat sanatının en önemli üstatlarından Osmanlı döneminde eserleriyle adından söz ettiren Ahmet Şemsettin Karahisari'nin memleketi Afyonkarahisar'da Türkiye'nin 2.

26.10.2019 16:48  Güncelleme: 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin 2'nci Kur'an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar'da kuruluyor

Ustasının 8 yılda yetiştiği sanat

AFYONKARAHİSAR - Hat sanatının en önemli üstatlarından Osmanlı döneminde eserleriyle adından söz ettiren Ahmet Şemsettin Karahisari'nin memleketi Afyonkarahisar'da Türkiye'nin 2. Hat ve Kur'an Müzesi kurulması için hazırlıklar sürüyor.

Ustasının 7-8 yıl gibi uzun bir sürede yetiştiği yazı sanatı olarak da ifade edilen hat sanatı, son dönemlerde büyük değer kazanırken sanatın gelecek nesillere aktarılması noktasında ise büyük çaba gerekiyor. Ülkemize birçok hattat yetiştiren ve yetiştirmeye devam eden Mahmut Şahin, Ahmet Şemsettin Karahisari gibi büyük bir üstadın yetiştiği Afyonkarahisar'ın hat sanatı bakımından önemli bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Afyonkarahisar'ın hat sanatı bakımından çok değer verdikleri bir şehir olduğuna değinen Hattat Mahmut Şahin, "Şu anda Bursa, Eskişehir Kütahya'da ve Kocaeli de dersler veriyorum. İstanbul'da da derslerim devam ediyor. Afyon bizim hat sanatı bakımından çok değer verdiğimiz bir yer. Burada meşhur hattatlarımızdan, hat sanatında ikinci büyük üstat diye sayabileceğimiz Osmanlı coğrafyası için Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari üstadımız var. Malum Süleymaniye Camii'nin yazılarını yazmış, kanuni döneminde ve birçok padişahın döneminde yaşamış ve 90 yaşında vefat etmiş bir üstadımız. Soy isminden de anlaşılacağı gibi Karahisarlı" diye konuştu.

"Hayalimiz hat müzesinin kurulması"

Afyonkarahisar'da açılması planlan hat müzesi hakkında da bilgi veren Şahin, "Onun içinde Allah nasip ederse burada çok güzel projelerimiz var. İnşallah bir müze hayalimiz var ve bunun içinde çeşitli iş adamlarımızdan, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığından ve belediyelerimizin yardımlarını bekliyoruz. Hasan Hüseyin Ertunç öğrencim banim. Müze yapımının koordinasyonunu o sağlıyor. Onunla beraber 120 tane eseri halihazırda buraya getirdik. Takiben 100 tane sanatçının gerek ebru, gerekse hat bakımından bunun içinde Ahmet Karahisari taklitleri olmak üzere 120 tane seri biz buraya getirdik. Fakat kurumlar prosedürlere takıldığı için onları aşamıyoruz şuanda ama bir an önce inşallah açmayı planlıyoruz. Bizim bakımımızdan eserler hazır bir tek basit işleri var ve müzenin yeri başka bir şey kalmadı" dedi.

"Afyonkarahisar'ın icazetli tek hat sanatçısı"

Afyonkarahisar'ın icazetli tek Hat Sanatçısı Hasan Hüseyin Ertunç ise hat sanatının Türk İslam toplumunda büyük öneme sahip olduğuna değindi. Ertunç, "Yazıda kullanılan metinler; Kar'an-ı Kerim ayetleri, Efendimiz (S.A.V.)'in hadisi şerifleri veya Evliyaullah Hazeratın kelamı kibarıdır. Yazılan metinler dolayısıyla da hat sanatı bizim için ayrıcalıklı öneme sahiptir. Afyon'da hat sanatıyla meşgul olan icazetli ben varım bu şehirde ikamet eden. Bunu neticesinde bizim üzerimize bir vazife düşüyor; hat sanatını bu şehirde öğretmek, daha geniş çevrelere yaymak ve değeriyle yaşatabilmek adına. Ben Afyonkarahisar'a 2015 yılında geldi. Bu şehre gelmemle birlikte ilk önceliğimiz bir halt sergisiyle yazı sanatını topluma göstermek ve bu şekilde anlatmak oldu. Belediyemizle beraber önce bir sergi açtık. Onun akabinde bu yıl içerisinde Hatta Ahmet Karahisari adına bir belgesel çekimi hazırlandı. Burada Karahisari üstadı anlattık, aynı zamanda yazı sanatını Afyon'a ve tüm toplumumuza anlatmaya çalıştık. Yine devamında da inşallah Hattat Ahmet Karahisari adına bir müze çalışmamız var ve şu anda devam ediyor. Bunan yanında Hattat Ahmet Karahisari adına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından bir festival düzenlendi" dedi.

"Bir hat ustası 7-8 yılda yetişiyor"

Bir hattatın 7-8 yıl gibi uzun bir sürede yetiştiğini belirten Ertunç, ayrıca Afyonkarahisar'da Kur-an ve Hat Müzesi çalışmalarının olduğunu söyledi. Ertunç şu ifadelere yer verdi:

"Afyon'da Hattat Ahmet Karahisari adına Kur'an-ı Kerim ve Hüsnü Hat Müzesi açma çalışmalarımız var. Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi'nin desteği ile şu anda yerimizi hazırladık. İnşallah sponsor desteğini de alabildiğimiz taktirde müzemiz birkaç ay içerisinde faal olacaktır. Müzenin içerisinde kullanılacak olan yazıları Türkiye'nin dört bir tarafından hattat ve ebru sanatçısı arkadaşlarımızı gönderdiler Allah razı olsun. Bu müze Türkiye ve dünyada örneği olan ikinci bir müze olacak yani bir hattat adına açılmış ikinci bir müze olacak inşallah. Çalışmalarımız bu konuda devam ediyor. Valimizden, vekillerimizden ve belediye başkanımızdan desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Hat sanatında tamam oldum diyebilmek çok güç. Kamil Akdik hocanın bir vefatına yakın bir sözü vardır; 'Yanarım yanarım bu yazıyı öğrenemeden ölüp gideceğim ona yanarım' demiş. Tam olduk diyemeyiz yazı sanatı bir hoca ile meşk ile öğrenilir. Ortalama bir hattatın yetişmesi 4-5 yıldan 7-8 yıla kadar bir zaman alır. Bu zaman arasında yazı konusunda belli bir seviyeye ulaşmış olacaktır."

Türkiye\'nin 2\'nci Kur\'an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar\'da kuruluyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye'nin 2'nci Kur'an ve Hat Müzesi Afyonkarahisar'da kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Görele'de Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi
    10:11 Görele'de Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi

    Giresun'un Görele ilçesinde, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin destansı mücadelesinin anlatıldığı 'Aynalı Çarşı' adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Görele Anadolu Lisesi öğrencilerinin rol aldığı oyunda, Çanakkale'de yaşanan destansı mücadelenin ruhu salonu dolduran izleyicilere en iyi şekilde yansıtıldı. Belediye Başkan Vekili Hediye Dülger, öğrencileri tebrik ederek çeşitli hediyeler verdi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi'ni ziyaret etti
    09:48 Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi'ni ziyaret etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi'ni ziyaret ederek projeler hakkında bilgi verdi. Başkan Günel'in ziyaretine CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ve CHP Parti Meclisi Üyesi Erbil Aydınlık da katıldı.

  • Mostar Yunus Emre Enstitüsü'nde Ramazan İlahileri Konseri Düzenlendi
    23:55 Mostar Yunus Emre Enstitüsü'nde Ramazan İlahileri Konseri Düzenlendi

    Bosna Hersek'in Mostar şehrinde bulunan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) kültür merkezinde, Türkiye'nin Mostar Başkonsolosluğu himayelerinde iftar organizasyonu ve ramazan ilahileri konseri düzenlendi. Konserde ilahiler hem Türkçe hem de Boşnakça seslendirildi.

  • Bursa'daki Ulu Cami'nin Minarelerine Mahya Asıldı
    23:55 Bursa'daki Ulu Cami'nin Minarelerine Mahya Asıldı

    Bursa'da bulunan tarihi Ulu Cami'nin minareleri arasına 'Güzel ahlak cennete götürür' mahyası asıldı. Osmanlı geleneği olan mahya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ekip tarafından değiştirildi. Mahya, akşam ezanıyla birlikte yakıldı.

  • Nevra Serezli İsmail Dümbüllü Ödülü'ne layık görüldü
    22:04 Nevra Serezli İsmail Dümbüllü Ödülü'ne layık görüldü

    Müjdat Gezen Sanat Merkezi tarafından verilen İsmail Dümbüllü Ödülü, ünlü oyuncu Nevra Serezli'ye takdim edildi. Tiyatro günü etkinliğinde yapılan programda Serezli, Müjdat Gezen ile bir söyleşi gerçekleştirdi ve tiyatro hakkında görüşlerini paylaştı.

  • Ankara Eğitim-Sen Şubeler Platformu, Köy Enstitüleri Anısına Resim-Heykel Sergisi Düzenledi
    20:24 Ankara Eğitim-Sen Şubeler Platformu, Köy Enstitüleri Anısına Resim-Heykel Sergisi Düzenledi

    Ankara Eğitim-Sen Şubeler Platformu, Köy Enstitüleri anısına Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi'nde resim-heykel sergisinin yedincisini düzenledi. Sergide, 125 sanatçıya ait resim ve heykeller sergilendi ve sergi 27 Mart-05 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Saraybosna'da Bosna Hersekli Hattatın Eserlerinden Oluşan Hat Sergisi Açıldı
    20:19 Saraybosna'da Bosna Hersekli Hattatın Eserlerinden Oluşan Hat Sergisi Açıldı

    Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsü'nde Bosna Hersekli hattat Abdulhak Hadzimejlic'in eserlerinden oluşan hat sergisi açıldı. Sergide 37 adet hat eseri bulunuyor ve sergi 5 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde Çıkarılan Eserler Müzede Sergilenecek
    19:25 Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde Çıkarılan Eserler Müzede Sergilenecek

    Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler, yapılacak müzede sergilenecek. Konuralp Bölgesi'nde bulunan antik kentte sürdürülen kazı çalışmaları, tarihe ışık tutan bulguların gün ışığına çıkmasını sağladı. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Konuralp'in restorasyonu ve gelişimiyle birlikte kazı çalışmalarının da devam edeceğini belirtti. Ayrıca, depremde hasar gören Konuralp Merkez Camisi ve mevcut müzenin yerine eski belediye binasının olduğu alanda büyük bir müze yapılacağı ve kazılarda bulunan eserlerin burada sergileneceği açıklandı.

  • Bosna Hersekli Yazar Abdulah Sidran'ın Cenazesi Toprağa Verildi
    19:19 Bosna Hersekli Yazar Abdulah Sidran'ın Cenazesi Toprağa Verildi

    Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan ünlü yazar, şair ve akademisyen Abdulah Sidran'ın cenazesi toprağa verildi. Sidran için düzenlenen törenlere birçok ünlü isim katıldı. Sidran, edebiyat dünyasında önemli eserlere imza atmış ve birçok ödül kazanmıştır.

  • Bosna Hersek'teki TMV Okullarında Ramazan Konseri Düzenlendi
    18:45 Bosna Hersek'teki TMV Okullarında Ramazan Konseri Düzenlendi

    Bosna Hersek'teki Türkiye Maarif Vakfı (TMV) okullarında ramazan ayı dolayısıyla düzenlenen konserde öğrenciler Kur'an-ı Kerim okudu ve ilahiler seslendirdi. Konser, Bosna Hersek'teki Türk kurumlarının temsilcileri, okul personeli, veliler ve misafirlerin katılımıyla gerçekleşti. TMV Bosna Hersek Temsilcisi Yakup Gül, konserin TMV okullarının marşının tanıtımı için önemli bir etkinlik olduğunu belirtti.

  • İBB, Özgür ve Yaratıcı İstanbul İçin Tam Yol İleri Programını Gerçekleştirdi
    18:31 İBB, Özgür ve Yaratıcı İstanbul İçin Tam Yol İleri Programını Gerçekleştirdi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen 'Özgür ve Yaratıcı İstanbul İçin Tam Yol İleri' programı gerçekleştirildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, programda İstanbul'un geleceğini şekillendirmek için yapılan çalışmaları ve hedefleri anlattı. İmamoğlu, İstanbul'a 200 yeni mekan kazandırılacağını, 40 kütüphane açılacağını, yılda 10 bin etkinlik düzenleneceğini ve en az 100 festival yapılacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul'un 2027 Avrupa Oyunları'na ev sahipliği yapacağı da duyuruldu.

  • Kuşadası'nda Kitap Okuma Etkinliği
    18:16 Kuşadası'nda Kitap Okuma Etkinliği

    Kuşadası Belediyesi tarafından Cafer Kotan Yaşam Parkı'nda düzenlenen kitap okuma etkinliği, Kütüphaneler Haftası'nda gerçekleşti. Etkinliğe özellikle çocuklar yoğun ilgi gösterdi.


Advertisement