Türkiye'nin Batısından Doğusuna 39 Saat Tren Yolculuğu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Batısından Doğusuna 39 Saat Tren Yolculuğu

Türkiye\'nin Batısından Doğusuna 39 Saat Tren Yolculuğu

İzmir'den Kars'a Türkiye'nin en uzun demiryolu yolcuğu 39 saat sürüyor. 14 ildeki 79 tren istasyon geçilerek 2 bin 190 kilometre yol kat ediliyor.

05.01.2014 11:19  Güncelleme: 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'den Kars'a Türkiye'nin en uzun demiryolu yolcuğu 39 saat sürüyor, 14 ildeki 79 tren istasyon geçilerek 2 bin 190 kilometre yol kat ediliyor.

Tarihi Alsancak Tren Garı'ndan hareket eden İzmir Mavi Treni ile başlayan yolculuğun ilk bölümünde Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illeri geçilerek 15 saatin sonunda Ankara Tren Garı'na ulaşılıyor.

Başkentten kalkan Doğu Ekspresi ile Kars'a kadar uzanan yolculuğun ikinci bölümünde ise Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum illeri geçilerek Kars'a varılıyor.

Yaklaşık 39 saat süren ve 2 bin 190 kilometre yolun kat edildiği yolculukta 14 ildeki toplam 79 tren istasyonu geçiliyor.

Tarihi Doğu Ekspresi'nin yolcuları arasında ise bölge halkı ve doğu illerinde görev yapan memurların yanı sıra sırf Kars'a kadar bu yolculuğu yaşamak ve kenti yeniden görmek amacıyla yola çıkanlar bulunuyor.

"Tren anıların biriktirildiği tek ulaşım aracı"

Emekli resim öğretmeni 59 yaşındaki Hayriye Sencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğraf sanatçısı oğlu Altuğ Sencer ile uzun zamandır hayal ettikleri Ankara-Kars tren yolcuğunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yolculuğun kendileri için hayal edemeyecekleri kadar keyifli olduğunu, çok değişik coğrafyalardan geçtiklerini ifade eden Hayriye Sencer, "Çocukluğum Kars'ta geçti. Daha sonra babamın işi nedeniyle İstanbul'a yerleştik. 50 yıl önce Kars'tan trenle ayrılmıştık, şimdi 50 yıl sonra oğlumla Kars'a trenle yolculuk etmek beni çok mutlu ediyor. Yolculuk sırasında oğlum bol bol fotoğraf çekiyor ben de rayların üzerinde hareket eden trenin penceresinden eşsiz manzarayı seyrediyorum. Tren anıların biriktirildiği tek ulaşım aracı. Uçakla bir saatte bir yerden bir yere giderken ne kadar anı biriktirebilirsiniz ki? Bu nedenle tren yolculuklarını çok önemsiyorum" diye konuştu.

Annesiyle Kars'a yaptıkları yolculuğun kış aylarında çok daha etkileyici olduğunu dile getiren Altuğ Sencer ise trende fotoğraf çekmenin kendisi için adeta bir tutku olduğunu belirtti.

Sencer, "Resim ve fotoğraf tutkumuz bizi yola çıkardı. Doğu Ekspresi ile yolculuk etmek, bu yolcuğu yaşamak gerçekten çok özel bir duygu. Kars, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle özel bir şehir. Kars'ta fotoğraf çekmek istediğim yerler arasında Kars Kalesi ve Ani Harabeleri başta geliyor. Bunun dışında Çıldır Gölü'ne gitmek istiyorum. Ancak asıl amaç bu tren yolculuğunu yaşamaktı. Bu yolculuğu yaşadığım için çok mutluyum" dedi.

Okuduğu makalenin izinden Kars'a yolculuk yapıyor

Kardeşi, yeğeni ve iki kızıyla Kars'a tren yolculuğunu yaşamak için İstanbul'dan yola çıktıklarını ve Ankara'dan sonra Doğu Ekspresi ile yolculuk ettiklerini anlatan iş adamı Oğuzhan Altuğ ise 8 ve 10 yaşlarındaki kızlarının yolculuktan çok keyif aldıklarını dile getirdi.

Rusya'da yaşadığını ve tatil için İstanbul'a geldiğini ifade eden Altuğ, "Geçenlerde 'Türkiye'de mutlaka yapılması gereken 50 şey' isimli bir makale okudum. İlk sıralarda Doğa Ekspresi ile yolculuğun yaşanması gerektiği yazıyordu. Bunun üzerine kısa bir araştırmanın ardından kardeşim Banu Vardar, yeğenim ve kızlarımla birlikte bu yolculuğa çıkmaya karar verdik. Yanımıza bolca kitap aldık. Hep beraber bu yolculuğu yaşıyoruz. İnanılmaz keyif alıyoruz. Trende ihtiyacımızı giderebileceğimiz her imkan var. Kars'ta yapacağımız pek çok şey var. Yazın aynı yolculuğu tekrarlamak istiyoruz" diye konuştu.

- "İşini sevmeyen bir demiryolu çalışanı görmedim"

Ankara-Kayseri arasında Doğu Ekspresi Tren Şefi olarak görev yapan 56 yaşındaki İhsan Karaca, TCDD'de 33 yıldır görev yaptığı belirtti.

Tren şefliğine yükselene kadar pek çok görevde çalıştığını kaydeden Karaca, Doğu Ekspresi'nde görev yapmanın ise kendisi için ayrı bir mutluluk olduğunu söyledi.

Yolculukla ilgili bilgi veren Karaca, şunları kaydetti:

"Ankara - Kars arasındaki mesafe bin 365 kilometre. Yaklaşık 24 saat süren yolculuk sırasında toplam 54 istasyon geçilecek. Trende 13 personel görev yapıyor.  Ankara - Kayseri, Kayseri - Sivas,  Sivas - Erzurum, Erzurum - Kars arasında makinistler ve personeller belirli periyotlarda değişiyor. Ben 33 yıldır demiryollarında görev yapıyorum.  İşimi çok seviyorum. Bugüne kadar işini sevmeyen bir demiryolu çalışanı görmedim. Bizim için demiryolu bir yaşam tarzı."

"Doğu Ekspresi bölgenin can damarı"

Ardahan Çamlıçatak Köyü Muhtarı Dursun Ali Bilican da Doğu Ekspresi'nin yöre halkının vazgeçilmez bir ulaşım aracı ve bölgenin batıya açılan penceresi olduğununa işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kars'ta, Ardahan'da, Erzurum'da yaşayıp da bu trene binmeyen, bir yerden bir yere gitmeyen olduğunu sanmıyorum. Doğu Ekspresi bölgenin can damarı. Herkesin bu trenle ilgili anısı vardır. Ben kendimi bildim bileli bu trenle yolculuk ediyorum. Son yıllarda bölgeye turistik amaçlı gelen pek çok kişinin de Doğu Ekspresi'ni tercih ettiğini duyuyorum. Bu çok sevindirici. Umarım ilgi daha da artar."

Kars Karaurgan Lisesi'nde öğretmenlik yapan ve Kars'a öğretmen arkadaşları ile yolculuk eden Derya Deniz ise Doğu Ekspresi ile yolculuğun ayrıcalık olduğunu vurguladı.

Bölgede öğretmenlik yapmanın çok keyifli ve bir o kadar zor olduğuna dikkati çeken Derya Deniz, "Ailem Ankara'da. Öğretmenlik yaptığım köyden memleketime gidip gelirken hep Doğu Ekspresi'ni kullanıyorum. Çok güzel anılarla Kars'tan ayrılacağım. Anılarımın bir bölümü de Doğu Ekspresi'yle ilgili. Herkese öneririm" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Batısından Doğusuna 39 Saat Tren Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı
    22:39 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazada, otomobil, hafif ticari araç ve motosiklet çarpıştı. Yaralılar Siverek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazanın ardından kara yolunda ulaşım kısa süreliğine durdu, daha sonra tekrar açıldı. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

  • New York, Sürücüsüz Taksi Uygulamasına Geçiyor
    22:34 New York, Sürücüsüz Taksi Uygulamasına Geçiyor

    New York yönetimi, sürücüsüz taksi uygulamasını resmi olarak devreye sokacaklarını duyurdu. Ancak uygulama ilk etapta test aşamasında olacak ve araçlarda güvenlik için gerçek bir sürücü bulundurulması zorunlu olacak. Bu haber, birçok teknoloji firmasını harekete geçirdi ve yakın zamanda New York sokaklarında otonom araçlar görülebileceği belirtiliyor. Ancak bazı kişiler, bu sistemin tehlikeler yaratabileceğini iddia ediyor. Şehir yönetimi, sürücüsüz araçları yoğun bir incelemeden geçirecek ve yolcu güvenliğini ön planda tutacaklarını vurguladı. Sürücüsüz taksilerin Amerikan Motorlu Araçlar Kurumu'nun güvenlik testinden geçeceği belirtilirken, ücretlendirme konusu ise merak konusu oldu. New York halkı heyecanla bu gelişmeleri beklerken, bazı aktivist grupların protestolar yapabileceği öne sürülüyor.

  • Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor
    22:34 Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor

    Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı Türkiye'nin ilk akıllı şehirlerinden biri haline getirmek için fiber altyapı, IP telefonlar ve dijital bilgiye dayalı belediyecilik gibi birçok yenilikçi projeye imza atıyor. Ayrıca, Teknopark Merkezi (Tekmer) gibi girişimcilere destek veren ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Yazıcı, Tuzla'yı inovasyon merkezi ve karbon nötr bir ilçe haline getirmeyi hedefliyor. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde tekrar aday olan Yazıcı, gençlere ve bilime olan güvenini vurgulayarak Tuzla'nın geleceği için destek istiyor.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Xiaomi Fan Festivali'nde İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!
    22:34 Xiaomi Fan Festivali'nde İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!

    Xiaomi'nin yıllık etkinliği olan Xiaomi Fan Festivali, 6 Nisan'da başlayacak ve 23 Nisan'a kadar sürecek. Festival kapsamında mi.com.tr ve mi Store uygulamasında birçok indirim ve kampanya sunulacak. Redmi Note 11 Pro+ 5G, Redmi Note 12, POCO F5 Pro ve Redmi Pad SE gibi popüler cihazlar cazip fiyatlarla satışa sunulacak. Ayrıca festivalde özel sürüm Redmi Note 13 Pro+ 5G modeli de tanıtılacak. Xiaomi Fanları ayrıca Xiaomi Global Kampüsü'nü ziyaret etme fırsatı da bulacak.

  • Beyoğlu'nda Mobbing Mağduru Zanlı Eski Patronunu Silahla Vurarak Öldürdü
    22:33 Beyoğlu'nda Mobbing Mağduru Zanlı Eski Patronunu Silahla Vurarak Öldürdü

    Beyoğlu'nda kendisine mobbing yaptığı gerekçesiyle eski patronunu silahla vurarak öldüren zanlı tutuklandı. Olay, Kalyoncu Kulluğu Mahallesi Kurdela Sokağı'ndaki halk pazarında meydana geldi. Zanlı, bir gün sonra çalıştığı iş yerinde yakalandı ve evinde yapılan aramada 3 ruhsatsız tabanca ile 100 fişek ele geçirildi. Cinayet anı ise güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Intel, yapay zeka alanında Copilot entegrasyonuyla yeniliklerini tanıttı
    22:33 Intel, yapay zeka alanında Copilot entegrasyonuyla yeniliklerini tanıttı

    Intel, Taipei'de düzenlediği etkinlikte yapay zeka alanındaki yeniliklerini tanıttı. Microsoft'un sohbet asistanı Copilot ile entegrasyonu sağlayan Intel, yapay zekalı işlemcileri sayesinde birçok bilgisayarda kullanılabilecek. Bu gelişme, Silikon Vadisi'nde kartların yeniden dağıtılmasına sebep olabilir ve Intel hisselerinde sıçrama yaşanabilir. Intel Core Ultra işlemcilerinin yeni kabiliyetleri ve AMD'ye karşı üstünlüğü de etkinlikte vurgulandı. Intel yönetimi, Copilot desteği üzerinde uzun süredir çalıştıklarını ve Microsoft ile gelecekte yeni iş birlikleri için umut verdiğini belirtti.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement