Türkiye'nin bilimsel ilk sanal herbaryumu 'VANF' açıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin bilimsel ilk sanal herbaryumu 'VANF' açıldı

Türkiye\'nin bilimsel ilk sanal herbaryumu \'VANF\' açıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi bünyesinde oluşturulan VANF Sanal Herbaryumunun açılışı gerçekleşti.

07.01.2020 17:58  Güncelleme: 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi bünyesinde oluşturulan VANF Sanal Herbaryumunun açılışı gerçekleşti.

Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen açılış programında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, VANF Sanal Herbaryumun 1995'te üniversitenin Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinin başlatmış olduğu bir çalışma olduğunu ifade ederek, "Özellikle çok uzak ülkelerden buraya, Van'ın bitki örtüsünü çalışmak için çok ciddi sayıda turist geldi. Birçok bilim insanı da turist kimliğiyle gelip bu bölgede bu bitkileri götürdüklerini duyduğumuzda, bu işin ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlamış olduk. Hakikatten çok önemli bir çalışma. Üniversitemizde her alanda başarılı olamayız, ama bazı alanlarda öne çıkmak durumdayız" dedi.

Prof. Dr. Nazif Demirkuş'un bu çalışmayı 2000-2002 yılları arasında başlattığına vurgu yapan Şevli, "Şu an Türkiye'nin en büyük üçüncü herbaryumuna sahibiz. Ankara'da 200 bin, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde 92 bin, bizde de 86 bin bitki örneği var. Hocalarımızın bilim, ilim adına bizden bir şeyler istemesi halinde biz her türlü desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı.

YYÜ eski Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, VANF Sanal Herbaryumunun YYÜ ve Van için çok önemli olduğunu ifade ederek, herbaryumun açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.

Van YYÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Özgökçe'nin "Dünden Bugüne VANF Herbaryumu" adlı sunumu ile devam eden programda, Van Flora Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Nasip Demirkuş da 2000-2002 yıllarında geliştirdiği ulusal incelemesiz ve uluslararası incelemeli patentli ışık kutusu hakkında bilgi vererek, VANF Sanal Herbaryumunun kuruluşunu ve web sayfasını tanıttı.

Konuşmaların ardından protokol, Van Flora Araştırma ve Uygulama Merkezinde hayata geçirilen VANF Sanal Herbaryumun açılışını gerçekleştirdi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin bilimsel ilk sanal herbaryumu 'VANF' açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te araç çarpması sonucu otomobil apartman bahçesine düştü
    15:41 Karabük'te araç çarpması sonucu otomobil apartman bahçesine düştü

    Karabük'ün Şirinevler Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir aracın çarptığı otomobil kontrolden çıkarak apartmanın bahçesine düştü. Otomobil sürücüsü kazayı yara almadan atlattı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, sürücünün panikle kazayı bildirmesi ve çevredeki vatandaşların yardıma koşması yer alıyor.

  • Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    15:39 Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Kasımpaşa ile yapacağı maçın hazırlıklarına devam etti. Teknik direktör Selçuk İnan yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, 1,5 saat sürdü. Isınma ve koordinasyon çalışmalarının ardından geniş alanda çift kale maç yapıldı. Gaziantep FK, yarın yapacağı antrenmanla hazırlıklarını sürdürecek.

  • Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti
    15:39 Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti

    Ordu Valisi Muammer Erol, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti. Açık Hava Basın Müzesi'nde Türkiye'deki ilk köy gazetesinin basıldığı tarihi anlatılırken, Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi ise Ordu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatıyor.

  • Burdur'da ruhsatsız tabanca ve tüfek bulunduran 3 şüpheli gözaltına alındı
    15:38 Burdur'da ruhsatsız tabanca ve tüfek bulunduran 3 şüpheli gözaltına alındı

    Burdur'da İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele çalışmaları sonucunda H.T, A.T. ve O.T'nin ikametlerinde yapılan aramada ruhsatsız 3 tabanca, 4 tüfek, tabanca fişekleri, 41 kartuş ve 95 parça tüfek mekanizmasına ait parçalar ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu'na muhalefet suçundan işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldı.

  • Özgür Özel:
    15:36 Özgür Özel: "vize Serbestisinin Önündeki Üç Engeli Aşmak, CHP İktidarında 15 Günlük İştir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iştir. Veya CHP gibi düşünenlerle birlikte 15 günlük iştir Meclis'te bu işleri halletmek. Ama temel hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunu, bu yoldaki yürüyüşün her adımının biraz daha demokratik bir Türkiye yaratacağını, hukukun üstünlüğü arayışının Türkiye'nin bugünkü ekonomik sıkıntıları aşma noktasında hukuk güvencesi açısından yabancı yatırımcı çekmek, Türk şirketlerine yabancı ortaklar bulmak, Türkiye'de mal ve can güvenliği noktasında bir hukuk güvencesi ve hukuki öngörülebilirlik açısından değerlendirildiğinde ne kadar kıymetli olduğunu böyle kıymetli bir topluluğa hatırlatmama dahi gerek yok" dedi.

  • Tekirdağ'da Vatandaş, Maaşını Peşin Alan Ancak Vekil Olamayan İsimler Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu
    15:35 Tekirdağ'da Vatandaş, Maaşını Peşin Alan Ancak Vekil Olamayan İsimler Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

    Tekirdağ'da yaşayan Salim Koçak adlı vatandaş, seçimden önce 3 aylık maaşı peşin alan, ancak yeniden vekil olamayan 310 isim hakkında suç duyurusunda bulundu. Koçak, suç duyurusu dilekçesinde, vekillerin aldıkları parayı iade etmemelerinin halkın/devletin parasının üstüne çökmek olduğunu belirtti.

  • Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı
    15:34 Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı

    Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında 4. Dönem KEK Protokolü ve eylem planları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Türkiye ve Mali arasındaki ilişkilerin dostluk, barış ve karşılıklı fayda temelinde güçlendirileceği vurgulandı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, muhtarlarla bir araya geldi
    15:34 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, muhtarlarla bir araya geldi

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, 31 Mart'taki yerel seçimde muhtarlık görevine seçilenlere başarı dileyerek, muhtarlarla bir araya geldi. Selendi Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda, kurum temsilcileri de katılım sağladı ve görüş alışverişinde bulunuldu.


Advertisement