Türkiye'nin Çikolata İhracatı 182,6 Milyon Doları Buldu - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Türkiye'nin Çikolata İhracatı 182,6 Milyon Doları Buldu

Türkiye\'nin Çikolata İhracatı 182,6 Milyon Doları Buldu

Tüm dünyada en çok tüketilen tatlı gıdaların başında çikolata geliyor. Dünyanın pek çok ülkesinde çikolata dendiğinde ise akla ilk gelen ülke Türkiye oluyor.

23.11.2017 15:20  Güncelleme: 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin son 1 yıldaki çikolata ihracatı 182,6 milyon Dolar ile adeta göz doldurdu. Tercihler incelendiğinde ise WindÇikolata gibi özel tasarım ürünler hazırlayan firmalar çok daha fazla ön plana çıkıyor.

Türkiye'nin son yıllarda yükseliş grafiği sergileyen çikolata ihracatında en yüksek rakam 269 milyon Dolar ile 2014 yılında yakalanmıştı. 2011 yılında 161 milyon Dolarlık çikolata ihracatı yapan Türkiye, 2012'de bu rakamı 179 milyon Dolara yükseltti. 2013 yılına 204 milyon Dolar görülürken, 2014'te bu rakam 269 milyon Dolar oldu. 2015 yılından sonra bir düşüş grafiği gözlemlenirken geçtiğimiz yıl rakam 182,6 milyon Doları gördü.

Türkiye Çikolata İhracatında İddialı!

Özellikle doğal malzemeler kullanılan ve usta ellerde şekillenerek özel tasarımlara dönüşen çikolataların hem Türkiye'de hem de ihracat yapılan ülkelerde daha fazla tercih edildiği ise dikkatlerden kaçmıyor. Bu noktada wind çikolata firmasının özel tasarım çikolata dendiğinde ilk akla gelen firmalardan biri olduğu da söylenebilir. Gerek lezzeti gerekse üzerindeki süslemelerle beğeni alan bu ürünler genellikle hediye olarak gönderimi yapılan çikolata çeşitleri oluyor.

TÜİK rakamları incelendiğinde çikolata ihracatının en çok Arap ülkelerine yapıldığı da görülebiliyor. Geçtiğimiz yıl ihraç edilen toplam çikolata miktarı tam 71,3 bin ton oldu. İhracat rakamları incelendiğinde ise Türk çikolatasını en çok tercih eden ülkenin Irak olduğu ortaya çıkıyor. Irak'a 35,3 milyon Dolarlık ihracat yapıldı. Suudi Arabistan seçimini Türk çikolatasından yana kullanan bir diğer ülke oldu. Suudi Arabistan'a 17,1 milyon Dolarlık çikolata ihracatı gerçekleştirildi. Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan çikolata ihracatı ise 14,7 milyon Dolar'ı gördü.

Türk Çikolatası Onlarca Ülkede Damakları Şenlendirdi

Yemen Türkiye çikolatasını seçen bir diğer ülke… Yemen'e de 6,5 milyon Dolar ve Cezayir'e 5,6 milyon Dolarlık çikolata ihracatı yapıldı. Libya'ya 4,8 milyon Dolar ve Katar'a da 3,2 milyon Dolar ihracat yapıldı. Elbette Türk çikolatasını tercih eden sadece Arap ülkeleri olmadı. Kanada, ABD gibi ülkelerde de geçtiğimiz yıl Türk çikolatası damakları tatlandırdı. Bu ülkelerde wind çikolata gibi firmalar tarafından hazırlanan özel tasarım çikolatalar daha fazla tercih edildi.

ABD Türkiye'den 4,3 milyon Dolarlık çikolata isterken Kanada da 3,3 milyon Dolarlık çikolata siparişi vermişti. Kanada'da Türk çikolatasının kilogramını ülkede 2,6 Dolara sattı. Türkiye'de ise en çok Alman çikolatası tüketildi. En çok Almanya'dan çikolata talep eden Türkiye'de ithalat rakamları incelendiğinde son yıllarda ilk sırada yine Almanya yer alıyordu.

Hediye Çikolatada Özel Tasarım Dönemi

Türkiye'de hediye olarak çikolata gönderme davranışının da yaygınlaştığı gözlemleniyor. Genellikle çiçek ile birlikte gönderilen çikolatalar artık özel günlerin dışında, tek başına da hediye edilmeye başlandı. Hediyelik çikolatalarda ise özel tasarımlar artık daha fazla tercih ediliyor. Özellikle düğün, nişan, kız isteme gibi özel günlerde kişiye özel çikolata siparişlerinin bir hayli arttığı gözlemleniyor.

Yıldönümleri gibi özel günlerde de siparişler genellikle özel tasarım çikolata yönünde oluyor. Klasikleşmiş tasarımlar bayramlar gibi günlerde daha çok tercih edilirken sıradan günlerde de tüketimi az olan çikolata çeşitleri arasında yer alıyor. Aslında Türkiye'ye çikolata tüketimi diğer ülkeler ile kıyaslandığında oldukça düşük. Çikolata tüketimi Avrupa'da 7-8 kilogram olurken Türkiye'de bu rakam 3,1 kilogramda kalıyor. Türkiye'de çikolata en çok bayramlarda tüketiliyor. Avrupa ülkelerindeki her evde çikolata bulundurma davranışı Türkiye'de yok.

Online çikolata siparişi:

Son Dakika Advertorial Sondakika Türkiye'nin Çikolata İhracatı 182,6 Milyon Doları Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement