Türkiye'nin En Başarılı Öğrenci Girişimcisi Seçildi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin En Başarılı Öğrenci Girişimcisi Seçildi

Öğrenci girişimcilere yönelik global bir yarışma olan GSEA'nın Türkiye ayağında, Mobil Oto Servis isimli projesiyle Özgen Toru birinci oldu.

15.01.2015 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lise ve üniversite eğitimi sırasında kendi şirketini kurmuş öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en kapsamlı yarışma olan Global Student Entrepreneur Awards'ın (GSEA) Türkiye ayağında, Mobil Oto Servis isimli projesiyle Özgen Toru birinci oldu.

Öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en saygın ve en kapsamlı yarışma kabul edilen GSEA'nın Türkiye ayağında ödüller Vodafone Plaza'da gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Entrepreneurs Organization Türkiye (EO Türkiye) tarafından organize edilen, Vodafone, Citroen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen törende, ikisi sponsor özel ödülü olmak üzere toplam 7 öğrenci ödüllendirildi.

Yarışmada, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Özgen Toru'nun Mobil Oto Servis isimli projesi birinci seçildi. Toru, nisan ayında Washington DC'de yapılacak GSEA global finallerinde, 25 ülkeden gelen rakipleriyle 150 bin dolar değerindeki ödül için yarışma hakkı kazandı.

Oto servis hizmetini araç sahiplerinin ayağına getiren Mobil Oto Servis, kullanıcılarına araçlarının bakımlarını kaliteli yedek parçalarla, uygun fiyatlarla, rahat ödeme koşullarıyla ve garantili bir şekilde kapısının önünde yaptırma imkanı sağlıyor. Projesi hakkında konuşan Toru, "İnsanlar için araçlarının bakımlarını yaptırmak, araçlarını tamir ettirmek bu projeyle pizza sipariş etmek kadar rahat oldu" dedi.

Yarışmada ilk 5'e giren ve özel ödüle layık görülen öğrenciler melek yatırımcı bulma, TİM İnovasyon Haftası'nda ücretsiz stant açma, Endeavor Türkiye mentorlarından özleştirilmiş iş geliştirme ve mentorluk toplantılarına katılma imkanlarının yanı sıra şirketlerine yönelik tamamlayıcı iletişim desteği, tablet bilgisayar, tatil ve akşam yemeği gibi farklı birçok ödülün sahibi oldu.

"Gençlerin girişimciliği kariyer rotası olarak seçmesini amaçlıyoruz"

EO Türkiye Başkanı Ayşe Can Bayraktar, törende, bu yarışmayla öğrenci girişimcileri global rakipleriyle bir araya getirdiklerini ve onlara erken evrede kendini geliştirme, medyada yer alma ve para ödülü kazanma imkanı sunduklarını söyledi.

Bayraktar, EO'nun Türkiye ve küresel dünyadaki girişimcilik iklimine yönelik bu yarışmayla özellikle gençlerin girişimciliği bir kariyer rotası olarak seçmesini amaçladığını ifade etti.

Vodafone Türkiye Bireysel İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk ise Vodafone Türkiye olarak, daha iyi bir gelecek için Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Dijital dönüşümü gerçekleştirmenin, yalnızca birey ve kurumlara mobil genişbant erişimi sağlamakla bitmediğine işaret eden Buruk, şunları kaydetti:

"İnsanların hayatlarında değer yaratabilecek altyapılara yatırım yapmak ve bu yatırımları inovasyonla desteklemek gerekiyor. İnovasyon ortamının sağlanması ise ancak girişimcilerin, özellikle de genç girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olabiliyor. Vodafone Türkiye olarak gençlerimizin dijital fikirlerini öğrenmek ve dijital dönüşüm vizyonumuzla entegre etmek istiyoruz. Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı ile uzun vadede Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesine liderlik etmeyi ve özellikle dijital girişimcilik alanında farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin hayatına dokunan ve dijital dönüşüme katkı sağlayacak dijital girişimcilik projelerinin hayata geçirilmesine destek olacağımız bu programın, genç girişimcilerimize uluslararası platformlarda da söz sahibi olma imkanı vereceğini düşünüyoruz. Bu vesileyle, girişimcilik vizyonumuzla doğrudan örtüşen Global Student Entrepreneur Awards organizasyonuna ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor, ödül alan genç girişimcilerimizi kutluyoruz."

Citroen Türkiye Genel Müdürü Yardımcısı Koray Tulgar da Türkiye'nin kalkınması için çok daha fazla yeni girişimciye ve inovasyona ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki toplam patent sayısının, ABD'de bir haftada yapıldığına dikkati çeken Tulgar, "Bu konuda özellikle gençlere destek olmalıyız. GSEA yarışmasının Türkiye ayağı çok önemli bir görevi birinci sınıf bir organizasyonla yerine getiriyor. Türkiye olarak gözlerimiz bu gençlerin üzerinde olmalıdır. Bir sektörün düşüşe geçtiğini gösteren ilk işaret sektörün yetenekli insanların gözünde çekiciliğini yitirmesidir. Yetenekli gençlerimiz hangi sektör ve işlere odaklanıyorlarsa biz de ülke olarak oraya doğru olan tüm yatırım ve girişimleri desteklemeliyiz. Biz bu yarışmada bilgiden ziyade icraatı, geleceğin teminatı olarak görüyoruz ve onu destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TİM İletişim ve Organizasyon Koordinatörü Okan İnce ise "Girişimciliği desteklemek TİM'in 2023 hedeflerine ulaşma yolunda önemli araçlarından biri. Türkiye'nin tasarım, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma konusunda alacağı mesafeler katma değerli üretim modeline geçişimizi sağlayacak. Bunun için de yeni fikirlere, genç dinamik girişimcilere ihtiyacımız var. TİM olarak bizim ihracata dönük girişimler için bazı projelerimiz halen devam ediyor. Bu tür yarışmalara desteklerimiz devam edecek ve yarışmalara katılan girişimci arkadaşlarımızı yakından takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Törende, Yemeksepeti Kurucu Ortağı Melih Ödemiş ve Sefamerve.com Kurucu Ortağı Metin Okur da kendi girişimcilik hikayelerini anlattıkları birer konuşma yaptı.

Ödül alan diğer projeler

Yarışmada ikinci seçilen proje, Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü öğrencisi Anıl Altın'ın, üniversiteye yeni giren öğrencilerin kolayca sosyalleşmesini ve diğer üniversitelerdeki sosyal etkinliklerden de haberdar olmasını sağlayan Campuswings isimli mobil uygulaması oldu.

Üçüncülük ödülüne, Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü öğrencisi Kubilay Yiğit'in, sosyal medya kanallarını kullanarak markalara yaratıcı kültür ve sanat servisleri sunan dijital plak şirketi Blue Soho Recordings layık görüldü.

Haliç Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde İşletme ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde öğrenci olan Anıl Yılmaz'ın, marka vaatlerinin müşterilerce deneyimlenmesi için gerekli teknolojik fikirler ve entegre pazarlama çözümleri sunan projesi Creaore Creative&Innovative dördüncü seçildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğrencisi Batuhan Karakuş'un, aynı sınıftaki öğrencilerin ders notlarını online kanallarda daha rahat paylaşabilmelerini ve kolayca iletişim kurabilmelerini sağlayan StuBridge.com projesi ise beşinci oldu.

Yarışmada üçüncü olan Kubilay Yiğit'in Blue Soho Recordings isimli şirketi aynı zamanda Vodafone Özel Ödülü'nün de kazandı. Sponsorlardan Markado.com'un özel ödülü ise  Eril Gün Ezerel'in üniversitelianlatsin.com projesine gitti.

İş dünyasının önde gelen isimleri jürideydi

GSEA'nın Türkiye jürisinde TEB Girişimcilik Bankacılığı Müdürü İbrahim Coşkuner, Citroen Türkiye Genel Müdürü Yardımcısı Koray Tulgar, Big Chefs CEO'su Gamze Cizreli, gazeteci-yazar Abbas Güçlü, Vodafone Türkiye Bireysel İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, EO Türkiye Başkanı Ayşe Can Bayraktar, GSEA Yarışma Komitesi Başkanı Ercan Korkut, dream Design factory Kurucu Ortağı Arhan Kayar, TİM Genel Koordinatörü Okan İnce ve Great Ajans Kurucusu ve Başkanı Mehmet Onur Güzel yer aldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin En Başarılı Öğrenci Girişimcisi Seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement