Türkiye'nin En Büyük Yerel Tarih Sempozyumunda Malkoçoğulları Konuşuldu - Son Dakika
Yaşam

Türkiye'nin En Büyük Yerel Tarih Sempozyumunda Malkoçoğulları Konuşuldu

Türkiye\'nin En Büyük Yerel Tarih Sempozyumunda Malkoçoğulları Konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu"nda Malkoçoğlu ailesinin Kocaeli’de yaşadığı ifade edildi.

10.03.2018 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu"nda Malkoçoğlu ailesinin Kocaeli'de yaşadığı ifade edildi.

Kocaeli büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 5.'sini düzenlediği "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu", ikinci gününde Orhan Gazi Salonu'nda gerçekleştirilen iki ayrı oturumla devam etti. Türkiye'nin en büyük yerel tarih sempozyumu unvanını alan sempozyumun Prof. Dr. Yücel Öztürk başkanlığında gerçekleşen ilk oturumunda Prof. Dr. Redzep Skrijelj, Prof. Dr. Frederic Bauden, Doç. Dr. Leila Kheirani ve Dr. Ardian Muhaj konuşmacı olarak yer aldı.

Sempozyumun ikinci oturumu ise Prof. Dr. İdris Bostan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Oturuma konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hüseyin Algül, Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı, Doç. Dr. Murat Keçiş ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy Osmanlı dönemi hakkında bilgiler aktardı.

Sempozyumda konuşan Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı ve Serap Mumcu, hazırladıkları tebliğde 16. yüzyılda Malkoçoğlu ailesinin Osmanlı Venedik sınırındaki faaliyetleri konusuna bilgiler aktardı. Malkoçoğlu ailesinin Kocaeli bölgesinde yaşadığına dikkat çeken Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı ve Serap Mumcu, "Mihaloğulları, Turahanoğulları, Evrenosoğulları gibi Malkoçoğulları da Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve gelişmesine katkıda bulunmuş akıncı ailelerinden birisidir. Ailenin en büyüğü Sivas'ta kale Muhafızı olan Malkoçoğlu Mustafa Bey'dir. Malkoçoğlu ailesinin kökeninin Bosna'nın Malkovich ailesine dayandığı ileri sürülse de Kocaeli'den olduğu kabul edilmektedir. Nitekim Malkoçoğlu Mustafa Bey kendisinden önce vefat eden oğlu Malkoçoğlu Mehmed Bey'i Gebze'de defnetmiştir. Bu nedenle Mehmed Bey'in türbesi Kocaeli Gebze'de yer almaktadır" dediler.

Ailenin Mustafa Bey'den sonra İstanbul'un fethi, Mohaç meydan muharebesi gibi Osmanlı tarihini ve dünya tarihini değiştiren olaylarda büyük hizmet ettiklerinin aktarıldığı sunumda, Malkoçoğulları'nın çoğunlukla Rumeli'de görev yapmaları sebebiyle ailenin üyeleri Rumeli'de Venedik ile temaslarda bulunduğu ifade edildi.

Orhan Bey dönemi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Murat Keçiş ile Gökçe Telli, Bizans İmparatoru VI. İoannes Kantakuzenos'un yazmış olduğu eserin tarihe ışık tuttuğunu söyleyerek, "Ortaçağ Türk Tarihinin kaynakları içerisinde Bizans tarih yazarlarının önemi çok iyi bilinmesine rağmen, bu kaynak grubunun kendine has bazı problemleri sebebiyle yeterince incelenmemiştir. Osmanlı Devleti'nde Orhan Bey döneminin bizzat görgü şahidi olan Bizans tarih yazarı ve İmparatoru VI. İoannes Kantakuzenos'un 4 kitaptan oluşan Tarihler adlı eseri, dönemin tarihini açıklamada son derece önemli bir yere sahiptir" ifadelerine yer verdiler. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Türkiye'nin En Büyük Yerel Tarih Sempozyumunda Malkoçoğulları Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement