Türkiye'nin En Sağlıklı Fuarı Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin En Sağlıklı Fuarı Açıldı

Türkiye\'nin En Sağlıklı Fuarı Açıldı

Organik ürünler ve zeytin sektörünün temsilcileri, Fuar İzmir’de bir araya geldi.

26.04.2017 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Organik ürünler ve zeytin sektörünün temsilcileri, Fuar İzmir'de bir araya geldi. Bu yıl "Gurme İzmir" başlığı altında süt, süt ürünleri, fermente ürünler ve teknolojileri ile daha da zenginleşen Olivtech ve Ekoloji İzmir'in açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her iki fuarın her geçen gün hem katılımcı, hem ziyaretçi hem de iş kapasitesi ile güçlendiğini söyledi.

İzmir, organik ürünler ile zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünlerinin buluşma noktası oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından bu yıl ilk kez "Gurme İzmir" başlığı ile organize edilen "Olivtech -7. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile "Ekoloji İzmir-8. İzmir Organik Ürünler Fuarı" açıldı. Canan Karatay, Sahrap Soysal ve Eyüp Kemal Sevinç gibi ünlü isimlerle renklenecek fuar, 29 Nisan'da sona erecek. Fuarlara ziyaretçiler, 28-29 Nisan'da ücretsiz giriş yapabilecek.

"Her geçen gün büyüyor"

Fuar İzmir'de gerçekleşen açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Olivtech ve Ekoloji İzmir Fuarı'nın hem katılımcı hem ziyaretçi hem de iş kapasitesiyle her geçen gün büyüdüğünü hatırlatarak, bu yıl Olivtech fuarına süt ve süt ürünlerini de ilave ettiklerini söyledi. Kentin kalkınması, turizm ve hizmet sektörünün büyümesi için yola çıktıklarını ve bu doğrultuda çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, başarıya ulaşacaklarını belirtti. Fuara katılan KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise organik tarıma büyük önem verdiklerini, tarım master planı hazırladıklarını söyleyerek, adaya gelen suyun tarım suyu olarak kullanılmasıyla Kıbrıs'ta ürettikleri organik ürünleri dünyaya sunmayı planladıklarını ifade etti. Organik tarım bilgisini, teknolojisini öğrenmek için mühendislerle birlikte her iki fuarı ziyaret edeceklerini belirten Çavuşoğlu, "Olivtech ve Ekoloji fuarları her geçen gün gelişiyor. Mühendislerimiz bu iki fuardan en yüksek seviyede faydalanacaktır" dedi.

Kocaoğlu, künefeye şerbet döktü

B ve C hollerinde düzenlenen her iki fuarı da gezerek katılımcılarla sohbet eden Başkan Kocaoğlu, stantlarda ikram edilen zeytin ve zeytinyağının tadına baktı. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın standında künefenin üzerine şerbet dökerek konuklara ikram etti. Başkan Kocaoğlu, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile birlikte zeytinyağı üretim makinelerini inceledi.

Sektörün tek ihtisas fuarı

Sektöründeki tek ihtisas fuarları olan Ekoloji İzmir ile Olivtech, bu yıl "Gurme İzmir" başlığı altında, yerli yabancı tüm sektör temsilcilerini İzmir'de buluşturdu. Mevcut ürün yelpazesi süt, süt ürünleri, fermente ürünler ve teknolojileri ile daha da zenginleşti. "Gurme İzmir" Olivtech Fuarı'da zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, fermente ürünler, fidan, tohum, gübre, şişe, kasa, bidon ambalaj, üretim teknolojileri, saklama üniteleri ve gıda analiz laboratuvarları; "Gurme İzmir" Ekoloji İzmir Fuarı'nda ise sertifikalı organik ürünler ile kontrol ve sertifikasyon kuruluşları bulunuyor.

Katılımcı sayısı arttı

Ürün grubuna zeytin ve zeytinyağının yanı sıra süt, süt ürünleri, fermente ürünler ve şarabı da ekleyerek büyüyen Gurme İzmir-7. Olivtech Fuarı, bu yıl Libya ve İtalya'dan dokuz yabancı firmanın da aralarında bulunduğu 336 firmayı bir araya getirdi. Geçen yıl İtalya ve Hindistan'dan 6 yabancı katılımcının stant açtığı fuarda, 12 ilden 248 yerli katılımcı yer almıştı. Türkiye'yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden tek sertifikalı fuar olan Gurme İzmir- 8. Ekoloji İzmir ise bu yıl 25 il ve üç ülkeden toplam 124 katılımcıyı ziyaretçiyle buluşturuyor. Organik tekstil, kozmetik, oyuncak, kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile laboratuvarlar ve sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı fuara geçtiğimiz yıl 22 ilden 113 firma katılım sağlamıştı.

Zeytinyağına haritalı destek

Olivtech 2017'de; zeytinyağının renk, koku ve özelliğinin anlatılarak uygulamasının yapıldığı zeytinyağı tadım atölyeleri de gerçekleştirilecek. Oil Bar'da yer alacak tadımlarda Ege Bölge Haritası oluşturulacak, ziyaretçiler ayrıntılı olarak bilgilendirilerek zeytinyağı ile bölge ilişkisi pekiştirilecek. Organik ürünler, süt ürünleri ile zeytin, zeytinyağı ve ürünlerinin satışının yapılacağı "Sağlıklı Pazar" bu yıl da gerçekleştirilecek. Tüm ziyaretçilere açık olacak alan, fuar süresince ziyaret edilebilecek.

Kaliteli zeytinyağları yarışacak

Gurme İzmir-7. Olivtech Fuarı kapsamında, zeytinyağı sektöründe dünyanın en saygın ve güvenilir yarışması olarak kabul edilen Uluslararası Mario Solinas Kalite Yarışması'nın kazananları açıklanırken, Mario Solinas Türkiye Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın da ödül töreni gerçekleştirilecek. Fuar İzmir ayrıca, organik pamuk üretimi ve kullanımının dünyadaki en önemli destekçilerinden oluşan Textile Exchange (TE) ile birlikte düzenlenen "Bölgesel Organik Pamuk Yuvarlak Masa Toplantısı"na ev sahipliği yapacak.

Zeytinli sohbetler

Gurme İzmir-Olivtech Fuarı kapsamında düzenlenen "Zeytinli Sohbetler"de 29 Nisan saat 14.00'de Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Uluslararası Zeytin Konseyi'nden Jaime Lillo, Gazeteci-Yazar Nedim Atilla ile Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu konuk olacak.

Ünlü şefler bu fuarda

Ünlü şeflerin katılacağı "Yemek Şöleni" etkinliklerinde ise Sahrap Soysal, Eyüp Kemal Sevinç, Ali Açıkgül, Ömür Akkor, Osman Sezener, Rafet İnce, Şamil Akşit ve Murat Yıldız ziyaretçilere keyifli sunumlar gerçekleştirecek. 26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen "Ekoloji Sempozyumu"nda organik beslenme ve sağlık ile mesleklerin organiğe bakış açıları değerlendirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir organik tarım hedefiyle başlattığı "Organik Yarımada Projesi"nin dünü, bugünü ve yarınının değerlendirmesi ise 28 Nisan'da takip edilebilecek. Katılımcıların ürünlerinin sergileneceği "Demo Dükkan", firmaların ürün satışı yapabildiği "Sağlıklı Pazar" ve organik yemek menülerinin sunulacağı "Organik Restoran" bu yıl da hizmet verecek.

Ekoloji Ormanı büyüyor

Gurme İzmir-Ekoloji Fuarı, "Ekoloji Ormanı"nı her geçen yıl büyüterek yeşil bir doğa oluşturmaya da katkı sağlıyor. 2015 yılında Kadifekale'de ağaçlandırılan 20 bin metrekarelik alandan sonra, geçtiğimiz yıl Evka 7'de 20 bin metrekarelik alana 740 fıstık çamı dikilmişti. Bu yıl fuar kapsamında alan, 5 bin metrekare büyütülerek ziyaretçi ve katılımcıların adına 250 fıstık çamı daha dikilecek. Profesyonel ziyaretçiye yönelik düzenlenen fuarları ziyaret etmek isteyen son tüketici 26-27 Nisan'da her iki fuara giriş için toplam 30 TL, yalnıza Ekoloji Fuarı ziyaret etmek isterse 5 TL ücret ödeyecek. Fuarlar, 28-29 Nisan tarihlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin En Sağlıklı Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı
    13:36 Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı

    Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında, 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, soyanın toprağın dinlenmesini sağladığını ve hayvan yemi olarak kullanılabildiğini belirtti. Vali Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'nin soya üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, çiftçilere desteklerin devam edeceğini söyledi.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı
    13:25 Aydın Büyükşehir Belediyesi Ata Tohumları Fidelerini Dağıttı

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerli tohumları gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlattığı 'Ata Tohumları' projesi kapsamında elde edilen fideleri ücretsiz olarak vatandaşlara dağıttı.

  • Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı
    13:24 Ankara'da Su Kaynaklarına Dikkat Çağrısı

    Başkent Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların doluluk oranı düşük olduğu için ASKİ Genel Müdürlüğü, su tasarrufu çağrısında bulundu. Ankara nüfusunu besleyen barajlardaki su miktarı yetersiz olduğu için suyun bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Mart ve Nisan aylarındaki yağışların önemi üzerinde duruldu ve su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiği belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:23 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 artışla 9.091,13 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 11,16 puan arttı. Altın ons fiyatı ise uluslararası piyasalarda yüzde 1,7 artışla 2 bin 233 dolardan işlem görüyor.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler Gerçek Belediyecilikle Yeni Bir Döneme Başlayacak
    13:23 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer Şehirler Gerçek Belediyecilikle Yeni Bir Döneme Başlayacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Kırıkkale'de düzenlenen bir programda iş insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Işıkhan, Türkiye'nin istihdam ve ekonomik büyüme verilerini paylaşarak, ülkede gerçekleştirilen belediyecilik anlayışının önemini vurguladı. Ayrıca, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer şehirlerin yeni dönemde ülkenin kalkınmasına destek olacağını belirtti.

  • Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor
    13:19 Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor

    Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, 1 Eylül itibariyle başlayacak olan av yasağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun, 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığının yasak olacağını belirtti. Ayrıca, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'na göre av yasağı döneminde palamut balığının avcılığı ve satış yerlerinde ticarete konu edilmesinin idari yaptırım gerektirdiğini vurguladı.

  • Kocaeli'de Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile Üreticilere Destek
    13:19 Kocaeli'de Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile Üreticilere Destek

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği verilecek.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    13:17 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 değer kazanarak 9.091,13 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,46 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 3,39 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,78 ile kimya petrol plastik oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı
    13:13 Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 4 patent başvurusu gerçekleştirerek Türkiye illeri sıralamasında 17. sırada yer aldı. Doğu Anadolu Bölgesi illeri arasında ise birinci sırada yer alan Erzurum, bölge patent başvurularının yüzde 29'unu oluşturdu.

  • Yüzde 42'lik hisseyi de satın aldılar! İstinye Park AVM'nin tek sahibi Orjin Gayrimenkul Grubu oldu
    13:04 Yüzde 42'lik hisseyi de satın aldılar! İstinye Park AVM'nin tek sahibi Orjin Gayrimenkul Grubu oldu

    2007 yılında faaliyete geçirilen İstinye Park Alışveriş Merkezi'nin yüzde 58 payına sahip olan Orjin Gayrimenkul Grubu, Doğuş Turizm Sağlık Yatırımları Şirketi'nin sahip olduğu yüzde 42'lik hisselerin tamamını satın alarak ünlü AVM'nin tek sahibi oldu.

  • Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak
    12:59 Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak

    Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği ile kurulan Çeltik Kurutma Tesisi çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve maliyetlerini azaltacak. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çeltik üreticilerine büyük kolaylık sağlanacak ve üretim kapasitesi artacak.

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.


Advertisement