Türkiye'nin Farklı Bölgelerinden, Milli Eğitim Bakanlığı Önüne Gelen Ücretli Öğretmenler, "Kadro" İstiyor: "Ailem Şu An Çadırda Kalıyor Bu Maaşla... - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Farklı Bölgelerinden, Milli Eğitim Bakanlığı Önüne Gelen Ücretli Öğretmenler, "Kadro" İstiyor: "Ailem Şu An Çadırda Kalıyor Bu Maaşla...

Ücretli öğretmenler sorunlarını dile getirmek için Türkiye’nin farklı bölgelerinden Ankara’ya geldi. Prim gün sayısına göre 10 bin atama talep eden ücretli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yağmurun altında seslerini duyurmaya çalıştı. 10 yıldır ücretli öğretmenlik yapan Güneş Kalan, “Birçok kamu kurumu KPSS’siz alım yaptı. Sadece ücretli öğretmenler bekliyor. Bıktık, yıldık. Kızgınız. Defalarca konuştuk bir sonuca ulaşamadık. Çalıştığımız kurumlarda sürekli mobbinge uğramaktan yıldık. Öğretmeniz, eğitim fakültesi mezunuyuz formasyon sahibiyiz niye bize at bakıcısı muamelesi yapıyorlar” dedi. Ücretli öğretmen Hacer Zağlı ise "Kahramanmaraşlıyım ailem şu an çadırda kalıyor destek bile olamıyorum aileme bu maaşla" dedi.

28.03.2023 13:36  Güncelleme: 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: DURSUN ALKAYA

Ücretli öğretmenler sorunlarını dile getirmek için Türkiye'nin farklı bölgelerinden Ankara'ya geldi. Prim gün sayısına göre 10 bin atama talep eden ücretli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yağmurun altında seslerini duyurmaya çalıştı. 10 yıldır ücretli öğretmenlik yapan Güneş Kalan, "Birçok kamu kurumu KPSS'siz alım yaptı. Sadece ücretli öğretmenler bekliyor. Bıktık, yıldık. Kızgınız. Defalarca konuştuk bir sonuca ulaşamadık. Çalıştığımız kurumlarda sürekli mobbinge uğramaktan yıldık. Öğretmeniz, eğitim fakültesi mezunuyuz formasyon sahibiyiz niye bize at bakıcısı muamelesi yapıyorlar" dedi. Ücretli öğretmen Hacer Zağlı ise "Kahramanmaraşlıyım ailem şu an çadırda kalıyor destek bile olamıyorum aileme bu maaşla" dedi.

Ders ücretlerinde artış yapılmayan ücretli öğretmenler bugün, 35. kez Ankara'ya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı binasının önünde seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırıldıklarını belirterek kadro talep etti.

3 bin- 6 bin lira arasında değişen miktarlarda ücret alan öğretmenler, 10 bin ücretli öğretmen ataması, kadro talep etti. Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, "Biz yıllarca devlete hizmet eden ücretli öğretmenler prim usulüne göre şartsız atama istiyoruz" dedi.

Asgari ücretin altında çalışarak bir hayat kuramadıklarını belirten öğretmenler ANKA Haber Ajansı'na konuştu.

Eskişehir'de çiftçilik yapan aile altı yıldır ücretli öğretmenlik yapan kızlarının sesini duyurmak için Ankara'ya geldi. Baba Zihni Şahin şunları söyledi:

"Maaşı 4 bin lira civarında. Bu zamana kadar köylere gitti geldi hep. Ücreti çok düşük yakıt masraflarını ancak karşılıyor. Bir yıl köye gidip gelirken bir kaza yaptı. Toplam 5 bin lira para kazanmıştı onu da oraya harcandı. Parasız gittik geldik. Bir zaman 540 prim gününü doldurana kadro verilmişti. Onu hayal ederek onu tamamlayalım diye uğraştık. 6 yıldan beri yapıyor. Şimdi 540 günü tamamladı. KPSS'siz atama olursa… Çok yüksek puanlarda atama yapılıyor o yüzden atanamadı.

Biz köyde oturuyoruz. Köyde koyunlar inekler var. Evde de kimse yok. Gelince de onlara baksın diye biz geldik annesi babası olarak. Bu zaman kadar bütün yakıt paralarını… taksiyle götürüp getiriyorum çevre köylere hep cebimden emekli maaşımdan karşıladım çocuğun harçlığı olsun diye."

Anne Ümmühan Şahin de "Herkese atama verdiler bir biz kaldık. Bizi de duysunlar. Kaç oldu Ankara'ya gelmemiz az olmuyor. Yakıt parasını hesapladık 10 bin lira para gitti. Ama duyuramadık sesimizi" dedi.

"GERÇEKTEN USANDIK, KIZGINIZ, DEFALARCA KONUŞTUK BİR SONUCA ULAŞAMADIK"

Kayseri'den Ankara'ya gelen Güneş kalan 10 yıldır ücretli öğretmenlik yaptığını belirterek, "Devletimizden hakkımız olanı istiyoruz. Bunun için defalarca toplandık. Birçok kamu kurumu KPSS'siz alım yaptı. Sadece ücretli öğretmenlerde bu alım yok. Sadece ücretli öğretmenler bekliyor. Bıktık, yıldık. Gerçekten usandık. Kızgınız. Defalarca konuştuk bir sonuca ulaşamadık. Çalıştığımız kurumlarda sürekli mobbinge uğramaktan yıldık. Ücretli ibaresi neden var onu da anlamadık. Ciddi manada çok zorumuza gidiyor. Öğretmeniz, eğitim fakültesi mezunuyuz formasyon sahibiyiz niye bize at bakıcısı muamelesi yapıyorlar. Bunu da anlamış değilim. Ben kendimi zor geçindiriyorum. Aileleri olan çocuğu olanlar bu parayla nasıl geçiniyor bunu anlamış değilim. Cumhurbaşkanı artık bizi görsün. 450 bin atama bekleyen öğretmen var. Bunun 90 bini ücretli öğretmen. Elindekini bir eritsin niye hala mezun veriyor" dedi.

"KAHRAMANMARAŞLIYIM AİLEM ŞU AN ÇADIRDA KALIYOR BU MAAŞLA DESTEK BİLE OLAMIYORUM"

Kayseri'den gelen Hacer Zağlı ise, "Giyim endüstrisi öğretmeniyim. Ücretliyim, 8. senem bu sene. Aldığımız maaş asgari ücret.  Her zaman 40 saat veremiyoruz. Bazen 30 saat bazen 40 saat. Primimiz tam yatmıyor. Ben 7-8 senedir çalışıyorum primim daha 900. Biz sosyal aktiviteyi unuttuk zaten o da en fazla bir AVM'ye yemek yemeye. Bir an önce atanmak istiyorum hakkım olanı istiyorum. Kahramanmaraşlıyım ailem şu an çadırda kalıyor destek bile olamıyorum aileme bu maaşla" diye konuştu.

"NE EMEKLİ OLABİLİRİZ NE BİR İHTİYACIMIZI GÖREBİLİRİZ"

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Çiğdem Akyüz, "En son aldığım ücret 5 bin 500 lira. 24 saat derse giriyorum. Bu şekilde ne emekli olabilir ne de ihtiyacımızı görebiliriz. 10 yıldır çalışıyorum en az 20 sene daha çalışmam lazım. 68 yaşında 3 bin prim oluyor. 3 bin de maalesef yetmiyor. Çocuklarımı da sayacağım ama bir şekilde emekli olamıyoruz yine de. Birçok defa geldik. Devletimiz duyuyor sesimizi. Gereğini yapacağına inanıyorum" dedi.

"ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞIYORUM"

15 yıldır ücretli öğretmenlik yaptığını söyleyen Hatice Efe, "Asgari ücretin altında çalışıyorum. Çoğu zaman asgari ücretim üçte biri bile olmuyor. Hem işte çalışmak zorundayım. Hem de KPSS'ye çalışmak zorundayım. Bu şartlar altında da bu kadar iş yükü insanın omzundayken KPSS'den 80 üstü puan alması insan üstü gayet oluyor. Devletimizin bu şartlarda bizi daha fazla çalışmaya mahküm bırakmamasını istiyoruz. Bizim aldığımız maaşlar sadece bizim harçlığımız oluyor. Başka da bir işimize yaramıyor. Primlerimizi doğru düzgün yatmasa bile yarım yamalak yatan primlerimize istinaden o emeğimizin boşa harcanmamasını istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye\'nin Farklı Bölgelerinden, Milli Eğitim Bakanlığı Önüne Gelen Ücretli Öğretmenler, "Kadro" İstiyor: "Ailem Şu An Çadırda Kalıyor Bu Maaşla...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Farklı Bölgelerinden, Milli Eğitim Bakanlığı Önüne Gelen Ücretli Öğretmenler, 'Kadro' İstiyor: 'Ailem Şu An Çadırda Kalıyor Bu Maaşla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Harun KAR: Kar kış uzak yakın demeden bütün köylerde görev yapan cefakar Ücretli öğretmenlere kadro verilmesi gerekiyor. Her kesime kadro verildi ama bir tek Ücretli öğretmenlere bir düzenleme yapılmadı. Yazık günah bu insanlara yıllardır çalışan bu insanlar yaşları 35 ve üstü olup mağdur durumdalar onlara kadro elzemdir. 9 3 Yanıtla
  • RECEP CAN: Ben de 5 yıldır kırsal kesimlerde ücretli öğretmenlik yapıyorum. Çok zahmetli şartlarda görevimizi yapıyoruz. Yaptığım fedakarlıklardan mesleğime daha çok bağlanıyorum fakat; ücretli olduğumuz için ne yetkililer tarafından ne de veliler tarafından kıymetimiz var. 3 0 Yanıtla
  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çerkeş'te AK Parti Mitingi Gerçekleştirildi
    15:35 Çerkeş'te AK Parti Mitingi Gerçekleştirildi

    Çerkeş ilçesinde düzenlenen AK Parti mitinginde Çerkeş Belediye Başkanı ve Başkan adayı Hasan Sopacı, seçim çalışmalarını son güne kadar sürdüreceklerini ve Çerkeş'e 5 yıl daha hizmet etmek istediklerini belirtti. Sopacı, Çerkeş için sağlam temeller attıklarını ve gelecek nesiller için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Mitingde ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan ve eski AK Parti Milletvekili Salim Çivitcioğlu da konuşma yaptı.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Meral Akşener Gölbaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi
    15:33 Meral Akşener Gölbaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Gölbaşı ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Akşener, belediye başkan adaylarıyla birlikte esnafları ziyaret edip sohbet etti ve fotoğraf çektirdi. Akşener, yeni bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, adayların projelerini yarıştırması gerektiğini söyledi. Ziyaretlerin ardından Akşener, bir tuhafiye dükkanından başörtüsü satın aldı ve ilçeden ayrıldı.

  • Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi
    15:32 Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi

    Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, 20 ton olarak Rusya'ya ihraç edildi. Yerli tohumların Rusya'da yayılması beklenirken, gelecek yıl için 120 tonluk bir transfer anlaşması yapıldı.

  • Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın vefatının 9. yılında anma töreni düzenlendi
    15:32 Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın vefatının 9. yılında anma töreni düzenlendi

    Terör örgütü DHKP/C üyeleri tarafından 31 Mart 2015'te İstanbul Adalet Sarayı'nda şehit edilen Mehmet Selim Kiraz için Eyüpsultan Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Törene, Kiraz'ın yakınları ve birçok önemli isim katıldı. Kur'an-ı Kerim okunup dua edildikten sonra ziyaretçiler, şehit savcının ailesiyle sohbet etti.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter Sultanbeyli ve Ümraniye ilçe başkanlıklarını ziyaret etti
    15:31 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter Sultanbeyli ve Ümraniye ilçe başkanlıklarını ziyaret etti

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Sultanbeyli ve Ümraniye ilçe başkanlıklarını ziyaret ederek seçim çalışmaları hakkında bilgi aldı. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı lehine oy kullanılmasını vurgulayarak, Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi ve Belçika'da gerçekleştirilen saldırılara değindi.

  • Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP Kula İlçe Teşkilatı'nın mitingine katıldı
    15:30 Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP Kula İlçe Teşkilatı'nın mitingine katıldı

    Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 31 Mart'ta yapılacak olan mahalli idareler yerel seçimleri kapsamında MHP Kula İlçe Teşkilatı tarafından memleketi Manisa'nın Kula ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı.


Advertisement