Türkiye'nin İlk Eğitsel Arama Motoru Egitim.com Faaliyette - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Eğitsel Arama Motoru Egitim.com Faaliyette

Türk Telekom iştiraki Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri AŞ'nin yeni projesi Türkiye'nin ilk eğitsel arama motoru faaliyete geçti.

05.12.2012 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Telekom iştiraki Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri AŞ'nin yeni projesi Türkiye'nin ilk eğitsel arama motoru faaliyete geçti.

Sebit açıklamasına göre, internette arama yaparken bilgi kirliliği nedeniyle sakıncalı sitelerle savaşmak zorunda kalan öğrenci, öğretmen ve veliler, egitim.com sayesinde artık sadece eğitsel ve güvenilir sonuçlara erişebilecek. egitim.com, 'sadece eğitim dünyasında arama', gelişmiş arama kriterleri ve hedef odaklılık özellikleriyle Türkiye'nin ilk ve tek eğitsel arama motoru olarak tanıtıldı.

Sebit'in yazılım uzmanları tarafından geliştirilen eğitsel modelle, sadece eğitimle ilgili sonuçlar ayrıştırılıyor. Titiz çalışmalar sonucunda geliştirilen bu model, üç ayrı aşamada filtreleme özelliği ile internette bulunan tüm içerikleri analiz ederek, güvenilir eğitsel içeriği kullanıcının karşısına çıkarıyor. Bu filtreleme sisteminden geri dönen zararlı ve ilgisiz içerikleri ise kullanıcı görmüyor. Örneğin, metallerle ilgili bir arama yapan kullanıcının karşısına müzik türü olarak 'heavy metal'le ilgili bir sonuç çıkmadığından, benzeri elemelerin neden olduğu zaman kaybı da ortadan kalkmış oluyor.

egitim.com, dünya genelinde kullanılan eğitsel arama motorlarında olmayan önemli bir özelliğe sahip. Yabancı arama motorlarında kapalı devre yayın yapıldığından, ulaşılan sonuç her zaman güncellenmiş olmayabiliyor. Oysa, dünyadaki ilk online güncellenen eğitim arama motoru olma özelliğine de sahip olan Egitim.com, sonradan eklenen içerikleri de denetleyip filtreleyerek kullanıcının karşısına çıkarıyor.

egitim.com'da bulunmayan tek özellik ise "ödev arama" Sebit yetkilileri, bu bilinçli uygulamanın öğrencileri hazır, kopya ödev alışkanlığından uzak tutma ve onlara gerekli içeriği sunarak kendi araştırma becerilerinin gelişmesine olanak tanıma amacına hizmet ettiğinin altını çiziyorlar.

Sebit'in Ankara'da gerçekleştirdiği pilot uygulamada, farklı sınıf düzeylerindeki öğrenciler egitim.com'u"zaman kaybını önleyen, hızlı, pratik, özgün ve güvenilir" arama motoru olarak nitelendirdiler.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Eğitsel Arama Motoru Egitim.com Faaliyette - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement