Türkiye'nin ilk kadın kar leoparı: Biz bir şeyi gerçekten istersek Everest bile karşımızda duramaz! - Son Dakika
Magazin

Türkiye'nin ilk kadın kar leoparı: Biz bir şeyi gerçekten istersek Everest bile karşımızda duramaz!

Türkiye\'nin ilk kadın kar leoparı: Biz bir şeyi gerçekten istersek Everest bile karşımızda duramaz!

Üniversite bittikten sonra bir dönem kurumsal hayatta çalışmışsınız. Kafe açıp arıcılık bile yapmışsınız. Ne oldu da dağcılık sporuna gönül verdiniz?

08.03.2020 07:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversite bittikten sonra bir dönem kurumsal hayatta çalışmışsınız. Kafe açıp arıcılık bile yapmışsınız. Ne oldu da dağcılık sporuna gönül verdiniz?

Üniversite yıllarımda kariyer hedefleri olan, gelecek planları iş dünyası üzerine kurulu bir işkolik, 'normal' bir insandım. Fakat profesyonel olarak birçok outdoor sporu yapıyordum. Sonra yüksek irtifa dağcılığıyla tanışınca her şeyi ona göre planlamaya başladım.

Hatta  balayı tatilimi bile iptal ettim!

Eğitiminizi nereden aldınız?

Dağcılığa oldukça geç bir yaşta başladığımdan bir kulübüm ya da üniversite kulübü geçmişim yok. Türkiye Dağcılık Federasyonu'ndan eğitim almaya karar verdim. Eğitime vakit ayırmam gerektiğinden kış aylarında daha serbest olabileceğim düşüncesiyle arıcılık yapmaya başladım. Aslında ailemde arıcılık ya da çiftçilik geçmişi yok. Sonra Almanya'ya gitmek zorunda olduğumdan bıraktım.

Parmakları kesilen oldu

Almanya'ya yerleşme fikri nasıl oluştu? Orada ne iş yapıyorsunuz?

Ailevi sebeplerle iki yıldır Münih'e yakın küçük bir şehirde oturuyorum. Postacılık yapıyorum.

İlk uzun macera hangi dağdaydı?

Çok acemi ve çok tedirgin olmama rağmen Kırgızistan'daki 7 bin metrelik Lenin Dağı'nda. 2015'te Dağcılık Federasyonu Başkanı'nın daveti üzerine katıldığım bu tırmanışta vücudumun ne tepki vereceğini ya da başıma nelerin gelebileceğini bilmiyordum. Hayatımda bir ilkti, çok şey öğrendim. Vücudumu tanıdım, bana nelerin iyi, nelerin kötü geldiğini öğrendim. En önemlisi, bu işe kesinlikle devam edeceğimi gördüm.

Bu tip organizasyonlarda federasyon, sporcuları hangi kriterleri gözeterek davet ediyor?

Aslında koşullar her sene ve farklı federasyon başkanlarına göre değişiyor. Genel bir başvuru açılıyor, aldığınız eğitimlere ve deneyimlerinize bakılıyor. Dağda bir eleme yapılıyor. Sonrasında sağlık ve kondisyon testleri yapılıyor. Tümünü geçerseniz listeye girmeye hak kazanıyorsunuz, tabii genelde kişi sayısı sınırlı tutuluyor.

Lenin Dağı'ndan sonra hangi tırmanışlar oldu?

Lenin ile büyük beşliden birini geride bırakmış oldum. 2017'de Tacikistan'daki Peak Korjenevskaya ve İsmail Somoni dağlarına tırmandım. 2018'de Kazakistan ve Kırgızistan'daki Han Tengri Dağı'nın zirvesine, 2019'daysa beşlinin en sonuncusu olan Rusya'daki Pobeda Dağı'na çıktım. Hepsi 7 bin metrenin üzerinde.

Türkiye'nin ilk kadın kar leoparı: Biz bir şeyi gerçekten istersek Everest bile karşımızda duramaz!

7 bin metrelik bir tırmanış çok zor olmalı. Yüksek irtifalara bağlı sağlık problemi yaşadınız mı?

2017'de Korjenevskaya tırmanışında her türlü sağlık problemi yaşadım ama bu avantajdı benim için. Vücudum 7 binlerde yaşayan tüm mikroplara alıştı ve geri kalan dört dağda bağışıklık sistemim iyi savaştı. Dördüncü dağım olan Han Tengri'de ekibin başına çok şey geldi. Çığa maruz kaldık, kaburgası çatlayan bir arkadaşımızı aşağı zor indirdik. Maalesef parmakları donan ve kesilen de oldu. Her şeyi deneyimledim yani. Bu arada bu tırmanışların üçünü federasyon destekli, birini kısmi finansal destekli, diğerini de kendi çabalarımla yaptım.

Gelelim 'Kar Leoparı' unvanı da aldığınız beşlinin sonuncusu olan Pobeda'ya... Pobeda'ya çıkışımızsa 11 gün sürdü. 15 Temmuz'da başlayıp bölgeden

15 Ağustos'ta ayrıldık. Çıkarken normal düzeyde zorlandık. Bir bir etapları geçtik. Ama dönüş yolu sıkıntılıydı. 6 bin 800 metrede iki akşam fırtınada mahsur kaldık. Çadırımız zor dayandı. Tırmanışımız sırasında Pobeda Dağı'nda başka ekiplerden dört, Han Tengri Dağı'nda da bir kişi hayatını kaybetti.

Kadınlar yoklukla baş edebiliyor

Fiziksel ve psikolojik özellikleri de göz önüne alırsak, tırmanışlarda kadınlar erkeklere göre hangi konularda daha avantajlı ve dezavantajlı?

Kadınlar sadece bu sporu değil fiziksel güç gerektiren her sporu yaparlar. Erkeklerden daha kaslı ya da daha güçlü değilim. Kas gücü antrenmanla geliştirilebiliyor. Her işte olduğu gibi dağcılığın da kuralları var. Teknik bilgilere ve yeterli deneyime sahipseniz geriye baş etmek zorunda olduğunuz doğa koşulları kalıyor. İşte bu noktada kadınların avantajları başlıyor.

Neden?

Bence biz kadınlar yoklukla daha iyi baş ediyoruz, çok yönlü düşünebiliyoruz ve zorlu koşullarda farklı çözümler bulabiliyoruz. Üstelik inatçıyız. Yüksek dağlarda fiziksel gücün yanında mental güç de çok önemli bir etken. Biz kadınlar bir şeyi gerçekten istediğimizde Everest bile karşımızda duramaz!

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Türkiye'nin ilk kadın kar leoparı: Biz bir şeyi gerçekten istersek Everest bile karşımızda duramaz! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

  • Tom Cruise'nin 10 yıldır görüşmediği kızı, yıllar sonra ilk kez görüntülendi
    14:45 Tom Cruise'nin 10 yıldır görüşmediği kızı, yıllar sonra ilk kez görüntülendi

    Babası Tom Cruise ile 10 yıldır görüşmeyen ve basında hiç yer almayan kızı Suri Cruise 18 yaşına bastı. Yıllar sonra ilk kez görüntülenen genç kızın, annesine benzerliği de dikkat çekti.

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.


Advertisement