Türkiye'nin İlk Mask Müzesi İzmir'de Açıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Mask Müzesi İzmir'de Açıldı

Türkiye\'nin İlk Mask Müzesi İzmir\'de Açıldı

Türkiye'nin ilk mask müzesi İzmir'de açıldı.

10.05.2011 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk mask müzesi İzmir'de açıldı. Konak Belediyesi'nin kurduğu Mask Müzesi'nde tiyatro, ritüel, Endonezya, Avustralya Aborjin, Afrika kabile ve Aziz Nesin'in öldüğünde yüzünün kalıbının alınmasıyla yapılan maskının da aralarında bulunduğu 250 mask sergilenmeye başladı.

Konak Belediyesi'nin 'Butik Müzeler' projesi kapsamında kurduğu Mask Müzesi, Alsancak semti Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ni kesen Cumbalı Sokak'ta açıldı. Mask Müzesi'nin açılışını Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan ve sinama sanatçısı Kadir İnanır yaptı. Mask takan ve tarihi kıyafetler giyen mankenlerin konukları karşıladığı açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Hakan Tartan, dünyadaki yeni konseptin butik müzeler olduğunu söyledi. Dünyada 56 mask müzesi olduğunu belirten Başkan Tartan, "Türkiye'deki ilk ve tek mask müzesini İzmir'de açtık. Son dönemlerde kruvaziyer turizmle İzmir'e gelen ve Alsancak'ta gezen turistlerin ilgi odağı olacağına inanıyorum. Turizm kenti olup da bundan yüzde 2. 4 pay alabilen İzmir'de bu tip butik müzelerin turizme katkısı olacak" dedi. Tartan, Müjdat Gezen ve Sunay Akın başta olmak üzere müzeye katkı veren tüm sanatçılarla İzmirlilere teşekkür etti.

Açılışa katılan Kadir İnanır ise 40 yıldır İzmir'e gelip gittiğini, tüm sanatçılara "İzmir" deyince hepsinin kalbinin bir başka attığını söyledi. İzmir'in kültür ve sanata önem veren kentlerden biri olduğunu belirten İnanır, 4 aydır dizi film çekimi için bulunduğu kentte Başkan Hakan Tartan'ın çok desteğini gördüklerini anlattı. Mask Müzesi'nin açılışı gibi kültür ve sanatla ilgili bir etkinlikte bulunmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Kadir İnanır, İzmir'deki kültürel mekanlarla gurur duyduğunu söyledi.

Başkan Tartan ve İnanır'la birlikte müzeye katkıda bulunan sanatçılar açılış kurdelesini kesti.

Müzeyi gezen Kadir İnanır, masklara hayran kaldı. Aziz Nesin'in, öldüğünde, yüzünün kalıbının alınmasıyla yapılan maskla yakından ilgilenen İnanır, Deniz Gezmiş maskının ise daha görünür bir yere konulmasını istedi. Tartan, müzeye Müjdat Gezen'in koleksiyonundan 95 maskı bağışladığını açıkladı.

Mask Müzesi'nde 250 mask sergilenmeye başlandı. Bunların arasında tiyatro, ritüel, dini tören, Endenozya, Avustralya Aborjin ve Afrika kabile maskları yer alıyor. Müze kapsamında 'Dünya Ülkelerinin Orijinal Mask Örneklerinin Yapımı' projesi de uygulamaya geçti. Güzelyalı Kültür Merkezi Pervin Özdemir Atölyesi kursiyerlerinin yaptıkları masklar da müzede sergilenmeye başlandı.

Müzede; Mehmet Akif Ersoy, İsmet İnönü, Aşık Veysel, Metin Oktay, Attila İlhan, Müjdat Gezen, Uğur Dündar, Victor Hugo, Homeros, Leo Troçki, Mao Zetung gibi tanınan kişilerin maskları da bulunuyor. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Mask Müzesi İzmir'de Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement