Türkiye'nin İlk Soba Müzesi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Soba Müzesi

Türkiye\'nin İlk Soba Müzesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanlığı, antik çağdan günümüze uzanan ısınma aracı sobanın müzesini kurdu.

12.02.2013 07:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanlığı, antik çağdan günümüze uzanan ısınma aracı sobanın müzesini kurdu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanlığı, Sobacılar Çarşısı'ndaki kulede, Türkiye'nin ilk soba müzesini kurdu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, yazar ve araştırmacı Sunay Akın, müze tasarımını hazırlayan Hasan Ayhan Doğan, müze edebiyat çalışmalarını hazırlayan yazar Ahmet Çağan, gazeteci Nebil Özgentürk ve çok sayıda davetli açılışa katıldı.

Edebiyatla bütünleştirilen ve 'Türk Edebiyatında Soba' araştırmasıyla yazıların da bulunduğu müzede, kestane pişirilen kuzineler, kahvehanelerdeki tinal soba ve 12 Eylül döneminde sobalarda yakılan kitapların anlatıldığı bölüm ziyaretçilerin ilgisini çekti. Beş kattan oluşan yaklaşık 500 bin TL maliyeti bulunan müzede Nazım Hikmet, Hz. Mevlana, Yaşar Kemal, Cahit Külebi gibi isimlerin de ateş ve soba ile ilgili yazı ve şiirleri yer alıyor.

Proje yarışması ile 2009 yılında restore edilip Demirciler-Sobacılar Çarşısı'nın geleneksel el sanatları ile hayata geçirildiğini belirten Başkan Akaydın, şöyle konuştu: "Zanaatları yaşatmaya çalıştığımız çarşıda, şimdi Türkiye'nin ilk Soba Müzesi'ni kurduk. Projemizde çarşının yeniden kimlik kazanmasını ve en önemlisi esnafımızı desteklemeyi amaçlıyoruz. Müze ile esnafımız kazanacak. Kentimizin kültürel mirasını yaşatarak, gelecek nesillerle tarihi değerlerimizi aktarmak ve koruma anlayışını topluma kazandırmak amacıyla müze açıyoruz."

Çini sobası, döküm soba, ocaklar, kuzine soba, gaz sobası, tinal soba, köy ocağı, Trabzon sobası, şömineler gibi farklı çeşitlerin bulunduğu müzeye gelen ziyaretçi Sinan Sarıoğlu, "Eskileri hatırladım. Biz bu sobaları biliyoruz. Ama gençler hatırlamaz. Özellikle gençleri buraya bekliyoruz" dedi.

ÖĞRENCİYE 3 TL

İlk gün ücretsiz ziyaret edilen müze, tam 5 TL, öğrenciye 3 TL karşılığında gezilebilecek. Öğrencilerin toplu ziyaretinde fiyat kişi başı 1 TL'ye düşecek. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Soba Müzesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement