Türkiye'nin kenevir merkezinde ekim alanlarında düşüş yaşandı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin kenevir merkezinde ekim alanlarında düşüş yaşandı

Türkiye'nin kenevir merkezinde ekim alanlarında düşüş yaşandı Türkiye'nin kenevir merkezinde 800 dönüm olan ekim alanı 80 dönüme kadar düştü Türkiye'de ruhsatlı kenevir ekimi yapılan yerlerin başında gelen Samsun'un Vezirköprü ilçesi Narlısaray Mahallesi'nde vatandaşlar su problemi ve...

29.05.2021 12:09  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin kenevir merkezinde ekim alanlarında düşüş yaşandı

Türkiye'nin kenevir merkezinde 800 dönüm olan ekim alanı 80 dönüme kadar düştü

SAMSUN - Türkiye'de ruhsatlı kenevir ekimi yapılan yerlerin başında gelen Samsun'un Vezirköprü ilçesi Narlısaray Mahallesi'nde vatandaşlar su problemi ve yaşadıkları satış sorunundan dolayı bu sene neredeyse kenevir ekmeyi bıraktı. Narlısaray'da 800 dönüm olan kenevir alanı 80 dönüme kadar düştü.

Türkiye'nin kenevir üretim merkezi olarak belirlenen Samsun'un Vezirköprü ilçesi Narlısaray Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar karşılaştıkları su problemleri ve ektikleri tonlarca kenevirin ellerinde kalması nedeniyle kenevir ekmeyi bıraktıklarını söyledi. Mahalleli özel bir şirketin kendilerini kenevir ekmeye teşvik ettiğini, mahsulden sonra şirketin paralarını ödemediğini ve tonlarca kenevirin ellerinde kaldığını iddia etti.

Yaşanan su problemi ve alım garantisi olmaması kenevirin ekim alanını olumsuz etkiledi. Narlısaray Mahallesi'nde geçen sene mayıs ayında 800 dönüm olan ekim alanı bu sene 80 dönüme kadar düştü. Mahalleli su probleminin giderilmesini ve kenevirin sanayisinin kurulmasını talep ediyor.

"Su olmayınca kenevir işi olmuyor"

Su sorununa dikkat çeken Narlısaray Mahalle Muhtarı Ali Sezgen, "Geçen sene kenevir ekim alanımız 800 dönümün üzerindeydi. Bu sene dönüm miktarımız 70-80 dönüme kadar düştü. Bunun sebebiyse alım garantisinin olmaması, sanayisinin kurulmaması ve suyun olmamasıdır. Vezirköprü'den Narlısaray'a kadar her mahalle sulanıyor. Narlısaray'a gelince su yok. Su olmayınca kenevir işi olmuyor. Şu andaki ekim alanı 70-80 dönüme kadar düştü. 2019-2020 yıllarında ekilen kenevirlerin saplarının elimizde kalması, ücretlerinin alınamaması, vatandaşın gübre borçlarını ödeyememesi nedeniyle ekim alanlarımız çok düştü. Yetkililerden suyun getirilmesini ve sanayinin kurulmasını istiyoruz. 150 çeşit bir ürün çıkartılıyor bu kenevirden. Tüm dünya bunu ekiyor" dedi.

"Kenevir üreticisi olarak umduğumu bulamadım"

Kenevir ekmeyi bırakan Hasan Bayar, "Kenevirin ekim alanının azalmasının nedeni ücretlerimizi alamadık. Ondan dolayı kenevir ekimini bıraktık. Para alamayınca bu kenevirin bir anlamı yok. Geçen sene 38 dönüm kenevir ektim. Avans olarak 8 bin TL para aldım. Geri alacağım para duruyor. Adam ödemedi. Kenevir üreticisi olarak umduğumu bulamadım. Bulamayınca bu sene 1 dönüm kenevir ekmedim. Önümüzün açılması lazım. Suyumuzun olması lazım. Sulama olmayınca tohum olmuyor" diye konuştu.

"Su olmayınca kenevir olmuyor"

Narlısaray sakinlerinden Sadi Arar ise "Eskiden vatandaş komple kenevir ekiyordu. O zamanlar yağış boldu ve suyumuz da vardı. Şimdi büyük bir su sıkıntımız var. Su bizim sınırımıza kadar geldi, oradan buraya getirmiyorlar. Bayramköyü Barajı var. Oradan mahallemize su getirilmesini istiyoruz. Su olmayınca bu kenevir zaten olmuyor. Geçen seneye göre bu sene daha kötü. Susuzluktan daha kötüye gidiyor. Yağış da yok. Bu kenevirleri arkadaşlara ektirmişler. Köyün orta yerine yığdılar. Allah muhafaza buna bir ateş değse vatandaş hep yanar. Okulun içi dolu. Burayı 3-4 kişi ile gece-gündüz bekliyoruz. Vatandaşın parasını da ödemiyorlar. Kimin ödeyeceği de belli değil" şeklinde konuştu.

Narlısaray Mahallesi sakinleri su sorunlarının çözülmesini ve alım noktasında kendilerine yardımcı olunmasını istiyor.

Türkiye\'nin kenevir merkezinde ekim alanlarında düşüş yaşandı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin kenevir merkezinde ekim alanlarında düşüş yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar
    11:06 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar

    Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığını belirterek, 2023 yılında emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kişinin yaklaşık 1 milyon 925 bin SSK'lı olduğunu ifade etti. Karakaş ayrıca, 2025 ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT'linin daha emekli olabileceğine dikkat çekti.

  • Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor
    10:53 Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor

    Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini bildirdi. Kendilik algısının kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olduğunu belirten Örnek, gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini ifade eden Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukların yetişkinlerin iletişimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

  • Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir
    10:51 Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir

    Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Aydın, imitasyon ürünleri kullanmanın caiz olmadığını ve haram konuları sigortalatmanın da caiz olmadığını açıkladı. Aydın, imitasyon ürünlerin kul hakkına girdiğini ve kamu hakkı olduğunu belirtti. Tarım sigortasıyla ilgili olarak ise Aydın, konusu haram olmayan her türlü sigortanın caiz olduğunu ancak haram konuların sigortalanmasının caiz olmadığını ifade etti.

  • Ekonomik güven endeksi mart ayında yüzde 1 artarak 100 oldu
    10:41 Ekonomik güven endeksi mart ayında yüzde 1 artarak 100 oldu

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, mart ayında ekonomik güven endeksi yüzde 1 artarak 100 değerine ulaştı. Tüketici güven endeksi yüzde 0,02, reel kesim güven endeksi yüzde 1,5, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,0 azaldı. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 3,6 düşüş gösterdi.

  • Başkan Sekmen;
    10:38 Başkan Sekmen; "Tarım ve hayvancılık sektöründe adeta çığır açtık"

    Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bitkisel üretimi desteklemek amacıyla kendi gübre üretimine başladı.


Advertisement