Ziraat Bankasının Kredi Desteği Bosnalıların Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Güncel

Ziraat Bankasının Kredi Desteği Bosnalıların Yüzünü Güldürdü

Türkiye'nin Ziraat Bankası aracılığıyla sağladığı 100 milyon avroluk krediyle, Bosna Hersek'te bölgenin en modern ve büyük süt inekçiliği tesisi açıldı.

29.11.2014 17:47  Güncelleme: 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Ziraat Bankası aracılığıyla Bosna Hersek'e sağladığı 100 milyon avro değerindeki krediyle, bölgenin en modern ve büyük süt inekçiliği tesisi açıldı.

Bosna Hersek'in Priyedor kenti yakınlarında toplam 10 milyon KM (5 milyon avro) değerindeki proje tutarının yüzde 65'i Bosna Hersek Zıraat Bankası tarafından karşılanırken, geri kalanı yatırımcı tarafından finanse edildi. Bölgenin en modern ve büyük süt inekçiliği tesisi ünvanını alan projedeki hayvanların tamamı Norveç'ten getirildi. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte, işsizliğin hadsafhaya ulaştığı Bosna Hersek'te işsizler için de yeni bir kapı açılmış oldu.

Bosna Hersek'in Priyedor kenti yakınlarındaki Trnopolye'de gerçekleştirilen açılış törenine, Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Egrliç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Norveç'in Saraybosna Büyükelçisi Anne Lilloe Vibeke, Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş ile çok sayıda davetli katıldı.

Yatırımı yapan firma sahibi Yusuf Arifagiç, törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'te modern ve Avrupai bir proje gerçekleştirerek, ülke ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunmak istediğini söyledi.

Bosna Hersek'te yaşayan farklı halkların beraber çalışıp, bir arada yaşayabileceğini ıspatlamak istediğini anlatan Arifagiç, "Bence yeterince başarılı oldum. Bosna Hersekli vatandaşlar yurtdışında çok başarılı olabiliyor ama vatanlarına dönünce işler bazen zorlaşıyor. Fakat, demokratik ve başarılı bir ülkede yaşamak istiyorsak, tüm sorumluluk vatandaşlar olarak bizdedir. Çocuk ve torunlarımızı istikrarlı bir ülke bırakmak istiyorsak hep birlikte çalışmalıyız. Avrupa Birliği (AB) üyelerinden birinin gelip ülkede iyi bir atmosfer yaratmasını bekleyemeyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da Türkiye'nin yardımıyla Bosna Hersek'te önemli bir yatırımın açılışının gerçekleştirildiğini söyledi.

Projenin, Bosna Hersek'teki Ziraat Bankası aracılığıyla sağlanan 10 yıl vadeli 100 milyon avroluk kredi hattı sayesinde gerçekleştirildiğini anımsatan Erginay, "Bu krediyi, Ziraat Bankası ve Türkiye olarak, savaş sırasında yerlerinden edilmiş kişilerin geri dönüşlerini sağlamak üzere, bu bölgelerdeki yatırımlar için değerlendirmekteyiz. Bu yatırımla süt üretimi için çiftlik kurulmuştur. Bulunduğumuz bölgede bunun gibi bir kaç projemiz daha var" şeklinde konuştu.

Erginay, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Yatırımlar genelde Ziraat Bankası'nın sağladığı krediyle yapılıyor. En başarılarından bir tanesi de bugün açılışını yaptığımız çiftlik projesi. Dolayısıyla, bölgede Türk yatırımları artmaktadır. Türkiye bu bölgeyle iş yapma arzusundadır ve sık sık ziyaretlerimizde bunu dile getiriyoruz. İmkan arayışı içerisindeyiz ve umarım yakın gelecekte daha fazla çalışmalarımız olacaktır. Ziraat Bankası'nın sağladığı bu krediyle şimdiye kadar, doğrudan ya da dolaylı olarak, 6 bin 500 kişiye istihdam sağlanmıştır."

Ziraat Bankası projeleri desteklemeye devam edecek"

Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş ise 100 milyon avroluk kredi hattının en başarılı uygulamalarından birinin daha hayata geçirilmesinden duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

Projenin yaklaşık 10 milyon KM (5 milyon avro) değerinde olduğunu belirten Akbaş, "Böyle bir projenin hayata geçirilmesinde katkıda bulunmaktan ülkem ve bankam adına gurur duyuyorum. Bunun yüzde 65'ini Ziraat Bankası olarak biz finanse ettik. Resmi işsizlik oranının yüzde 42'ler seviyesinde olduğu Bosna Hersek'te bu tür yatırımlar gerçekten büyük önem arz ediyor. Ayrıca kredi hattı mantığına uygun olarak da geri dönüşlerin sürdürülebilirliği açısından önemli bir proje. Ziraat Bankası olarak bu tür projeleri desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Akbaş, ayrıca Zıraat Bankası olarak Bosna Hersek'te büyümeye ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.

"Bosna Hersek'te modern tarımcılığın temelleri"

Norveç'in Saraybosna Büyükelçisi Anne Lilloe Vibeke de çiftliğin açılışından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımın Batı Balkan ülkeleri için taşıdığı öneme dikkati çekti.

Bosna Hersek'in ülke olarak ilerlemesi için ekonomik durumunun iyileşmesi gerektiğini vurgulayan Vibeke, "An itibariyle çiftlikte 500 inek var. Hepsi Norveç'te büyütülen ve dünyanın 25 ülkesine sattığımız kaliteli inekler. Batı Balkan ülkelerinde tarımcılığın gayri safi milli gelire yaptığı katkı çok büyük ve bu alana yatırım yapmak çok mantıklı. Çiftlikte şu anda 30 kişi çalışıyor, ancak gelecekte bu rakam daha da yüksek olacak. Bugün açılışını yaptığımız proje, Bosna Hersek'te modern tarımcılığın temelleri" şeklinde konuştu. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ziraat Bankasının Kredi Desteği Bosnalıların Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement