Türkiye'nin Mesleki Yeterlilik Belgeli İlk Baristaları Atso'dan - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Mesleki Yeterlilik Belgeli İlk Baristaları Atso'dan

Türkiye\'nin Mesleki Yeterlilik Belgeli İlk Baristaları Atso\'dan

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde mesleki sertifikasyon yapmak amacıyla kurula Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’nin (MESEM) sınavında başarılı olan Türkiye’nin ilk Belgeli Baristalarına ve ATSO MESEM’in ilk belgeli aşçılarına sertifikaları törenle verildi.

26.01.2018 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde mesleki sertifikasyon yapmak amacıyla kurula Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi'nin (MESEM) sınavında başarılı olan Türkiye'nin ilk Belgeli Baristalarına ve ATSO MESEM'in ilk belgeli aşçılarına sertifikaları törenle verildi.

ATSO'da düzenlenen törene, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Başkan Yardımcıları Yusuf Hacısüleyman ve Mustafa İssi, POYD Başkanı Ethem Hakan Duran, Tüm Gastronomi Yöneticileri (TGYD) Derneği Genel Sekreteri Ali Kaya, MESEM Müdürü Tolga Cenk Türk, MESEM Memuru ve Belge Karar Verici Tuğgin Bilirgen, Calista Luxury Resort Otel Temsilcisi Fethi Sercan Erdoğan, Schiller Cafe Firma Yetkilisi Hülya Oğuz ve MESEM Sınav Değerlendirici Hale Oğuz, Tolga Ültan, Shakespeare Bistro Firma Yetkilisi Mehmet Zeki Özen, Mokka Kahve Firma Yetkilileri ve Sınav Değerlendirici Doğa Kaya ve Mehmet Koray Eroğlu, Bayramefendi Osmanlı Kahvesi Firma Yetkilisi Ali Rıza Yaman, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Göynük Gastronomi ve Mutfak Sanatları MYO Müdürü/MESEM Ölçme Değerlendirme Uzmanı Doç.Dr. Cem Oktay Güzeller ile sertifika almaya hak kazanan aşçı ve baristalar katıldı.

"Türkiye'de ilklere imza atıyoruz"

Törende konuşan yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO MESEM'in, faaliyete girdiği 2013 yılı itibariyle Türkiye'de ilklere imza atmaya başladığını, ATSO MESEM ile Türkiye'de ilk mesleki sertifikasyon yapan oda olduklarını belirtti.

Bugüne kadar birçok farklı meslek dalında mesleki yeterlilik kriterlerini ilk biz belirlediklerini ve bu kriterleri Türkiye Mesleki Yeterlilik Sistemine kazandırdıklarını kaydeden Öztürk, " Farklı meslek dallarında yaptığımız sınavlar sonucunda servis görevlisi, bar görevlisi, servis yöneticisi mesleklerinde Türkiye'nin ilk mesleki yeterlilik belgelerini verdik. Bu çalışmalarımızı aşçı ve kahve bar görevlisi (barista) meslek dalları ile sürdürdük. ATSO MESEM bu alanda da akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş ilk merkez konumundadır. Bugün belge alan Barista arkadaşlarımız Türkiye'nin ilk mesleki yeterlilik belgeli elemanları olacaklar. Aşçılarımız da Türkiye'de bu belgeye sahip ikinci ve üçüncü arkadaşlarımız olacaktır. Ayrıca arkadaşlarımız, uluslararası geçerliliğe sahip akredite mesleki yeterlilik belgeleri ile yurtdışında da çalışma imkanı elde edebileceklerdir" dedi.

"En büyük sorun işsizlik"

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarının başında işsizlik geldiğine vurgu yapan Davut Çetin," İşsizlik sorununun altında yatan temel sebeplerden bir tanesi mesleksizlik sorunudur. Bugün gençlerin önemli kısmı aldıkları eğitimden memnun değiller ve çağın, iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olduklarını da düşünmüyorlar. Diğer taraftan iş dünyamızın temsilcileri de nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadığını sık sık dile getiriyor. İşveren ile çalışan arasında bir bağ kurmamız gerekiyor. Mesleki sertifikasyon sistemi, çalışan arkadaşlarımıza mesleki bilgi düzeylerini belgelendirme, işverene de bu belgeye bakarak kendi ihtiyaçlarına uygun personeli istihdam etme imkanı sağlıyor."diye konuştu.

"Belgeli çalışanlar turizm katma değerini yukarıya taşıyacaktır"

Mesleki sertifikasyon belgesinin yavaş yavaş bütün sektörlerde aranmaya başlandığını, özellikle tehlikeli mesleklerde bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Davut Çetin, "Mesleki Yeterlilik Belgelerinin turizm sektöründe zorunlu olması '3. Turizm Şurası'nda önerildi ve bu konuda çalışmalar başladı. Dünya çapında tesislerimizin, dünya çapında mesleki yeterliliğe sahip elemanlarla desteklenmesi, turizmden elde ettiğimiz katma değeri de yukarılara taşıyacaktır. Antalya'nın gastronomisi ile de fark yaratması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bu farkı "mesleki bilgi birikimi belgeli" aşçılarımız, baristalarımız ile yaratabiliriz. Antalya'yı, tüm Anadolu'daki gastronomi zenginliğini sunacak bir vitrin haline çevirebiliriz. Mesleki sertifikasyonun tüm sektörlerde kaliteyi yukarıya taşıyacak kritik bir faktör olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Çetin, programa destek veren tüm katılımcılara duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Mesleki Yeterlilik Belgeli İlk Baristaları Atso'dan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement