Türkiye'nin Nükleer Tesislere İhtiyacı Var - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Nükleer Tesislere İhtiyacı Var

Türkiye\'nin Nükleer Tesislere İhtiyacı Var

DP MKK Üyesi Süleyman ULUOCAK'ın, DP Zeytinburnu İlçe Binası'nda düzenlediği 'Türkiye'nin Enerji Politikası' panelin konuşmacısı Enerji Sektörü Derneği Başkanı Gürbüz KAYA oldu.

15.02.2012 16:16  Güncelleme: 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Programın açılış konuşmasını yapan DP MKK Üyesi Süleyman ULUOCAK, Türkiye'nin en büyük sorunu olan enerji konusunun önemini ortaya koymak için Türkiye'nin Enerji Politikası' konulu paneli yaptıklarını ifade eden ULUOCAK, "Enerji konusunda bizleri bilgilendirmesi için İTO Enerji Komisyonu Başkanı ve Enerji Sektörü Derneği Başkanı Gürbüz KAYA'yı davet ettik. Türkiye'de uygulanan yanlış politikadan dolayı enerjinin yüzde 70'ini ithal ediyoruz.

Dolayısıyla enerji ithali cari açığın büyük çıkmasında da çok büyük etkendir. Bugün Rusya'dan, Azerbaycan ve İran'dan doğalgaz ithal ediyoruz ve geçenlerde bu boru hattında oluşan sorunda ne kadar zorluk çektik. Ayrıca Bursa'da kar yağışından dolayı elektrik santrali bozuldu ve 5 saat boyunca 20 milyon insan elektriksiz kaldı.

Bu, enerjide uygulanan yanlış politikaları gözler önüne seriyor" dedi.

KAYA, "Yenilenebilir enerji kullanımına yönelmeliyiz"

İTO Enerji Komisyonu Başkanı ve Enerji Sektörü Derneği Başkanı Gürbüz KAYA, "Enerji hem Türkiye'nin hem de dünyanın en büyük sorunudur. Enerji olmasa aydınlanma, bilgisayar, fabrikalar ve benzeri şeyler çalışmaz. En büyük enerji kaynağı fosil yakıtlardır.

Ama fosil yakıtların kullanımı sonucu da dünyanın ozon tabakasının deliniyor. Petrol ve türevi maddeler kullanılarak bu deliği büyümesi sağlanıyor ve bu delikte büyüdükçe dünyanın dengesi değişiyor. Bir iki yıl önce insanlar sıcaklardan ölüyordu şimdi de bir sürü insan soğuktan ölüyor. Bunun için fosil yakıtlar yerine su, rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanımına yönelmeliyiz" diye konuştu.

Fakirliğimizin nedeni petrol ithalidir

"Petrol ithal edip enerji üretmemiz ülkemizin geri gitmesine neden oluyor bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz" diyen KAYA, "Bizim petrolümüz yok. Petrolle enerji üretmeye devam edersek petrolde bir dolar artış demek bir günde 200 milyon dolar kayıp demektir. Yani fakirliğimizin nedeni petrol gibi fosil yakıtları ithal etmemizdir. Fosil yakıt yerine su, rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiler kullanmalıyız. Türkiye'nin güçlü olmasını istiyorsak kendi enerji kaynaklarımızı kullanmalıyız."

Nükleer tesis kurmalıyız

Söylenenlerin aksine nükleer enerjinin güvenilir olduğunu ifade eden KAYA, "Bizim nükleer santral kurmamamız için bizi kandırıyorlar. Nükleer santraller zararlı olsaydı batılı ülkeler kullanmazdı. Bugün ABD'nin 104, Fransa'nın 60 ve diğer ülkelerde de onlarca nükleer santral var ama bizim bir tane bile yok. Neden çünkü bizim petrol kullanmamız işlerine geliyor. Nükleer enerji temiz enerjidir. Her şeyin riski olduğu gibi nükleer santralinde riskleri var. TÜPRAŞ'ta ne kadar risk varsa nükleer santralde de aynı risk var.

HES'ler Türkiye'de olmalı

Dereler üzerine kurulan HES'leri de savunan Kaya, "HES'lerin kurulmasından da yanayım. Sudan elektrik üretmeliyiz. Hes'ler öyle söylenenler gibi zararlı değildir. Ayrıca enerji üretmek için rüzgar gülünü de kullanmalıyız" dedi.

Ahmet Yüksel'de Kaya'ya destek verdi

Panele dinleyici olarak katılan Doç. Dr. Fetih Ahmet Yüksel'de "Ne kadar çok enerji üretiyorsan o kadar gelişmişsindir. Nükleer enerji temiz enerjidir. Ben Türkiye'de nükleer santrallerin kurulmasından yanayım. Batılı ülkeler bugün nükleer santralleri kullanarak enerji üretiyorlar ve onlar nükleer santrallerden vazgeçiyor söylentileri de kesinlikle yalandır. Ayrıca ben dereler üzerine kurulan HES'lerin kurulmasından yanayım. Bu HES'ler bence gayette güzel kuruluyorlar" dedi.

Enerjiye büyük ilgi.

Toplantıya, DP MKK Üyesi mimar Süleyman ULUOCAK,DP YHD Üyesi Hasan SELİMOĞLU,DP İstanbul il yönetim kurulu üyesi Davut ÇAKMAK,DP Zeytinburnu eski ilçe Başkanı Harun ALTUNBAŞ,İstanbul eski il Bşk. Yrd.Hayrettin ÖZTÜRK, Tuzla eski ilçe Başkanı Naci YEŞİLKIR,GS ve Türk Mili takımı oyuncusu Ercan EERGÜL,İstanbul Özürlüler Spor Kulübü Başkanı Ahmet KORKMAZ ve Kulüp Müdürü Nail KARABULUT, Alo Afiş Yönetim Kurulu Başkanı Ali GÜNDÜZ, Zeytinburnuspor ve Türk Mili takımı oyuncusu Ali AYDOĞAN,İ.Ü Öğretim Görevlisi, Jeofizik Mühendisi Doç.Dr. Fethi Ahmet YÜKSEL, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Başkanı Yakup CAN,DP Bahçelievler eski Gençlik Kolları Başkanları,Mimar Yaşar KARAHAN ve Av.Musa BAYKAL ,DP Zeytinburnu eski Gençlik Kolları Başkanları Mimar İsa AĞUŞ ve Mimar Nihat YILDIRIM, Türkiye Erkek Kuaförler şampiyonu Selman TAŞKIRAN,DP 2002 7.Olağan Genel Kongre Genel Başkan Adayı Şaban YİĞİT,Trakyalılar Derneği Başkanı Sadettin SÖKMEN, Avrupa Tüketiciler Dernek Başkanı İrfan ŞAFAK,Konya-Bozkır Derneği kurucu Başkanı Şevki ATAOĞLU,Ayhan AKTAŞ, Nazmi ÇELİK, Av. Osman ENÜR, Necati ÜSTÜNDAĞ gibi çok sayıda İşadamı,Basın mensupları ve Esnaf ile DP ilçe yöneticileri katıldı.

İçilen çayların ardından (İ.Ü Rek. Yrd.) Prof. Dr. Ahmet GÖKÇEN 'in gelecek panelde sunacağı" Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor?" toplantısında buluşmak üzere dağıldılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Nükleer Tesislere İhtiyacı Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement